Ninja Editor

Ninja Editor

5 нови случая на морбили са регистрирани в страната. Медиите съобщиха, че вчера от лабораторията е потвърден последният случай. Вече 3 деца между 1 и 3 години лежат в инфекциозна болница в София. Още две бебета на няколко месеца са били контактни с разболелите се и в момента лекарите разчитат на предадения от майката имунитет по време на бременността. Всички случаи са от селата около Гоце Делчев.

Отказът от имунизации сред главните опасности за 2019 според СЗО

a97842d1611fcad5705a952b9c2c79ba XL

Важна информация за морбили от credoweb:

Морбили е остро инфекциозно заболяване, силно заразно. Вирусът прониква в организма през лигавицата на горните дихателни пътища и конюктивите. Инкубационният период е 9-11дни. Възприемчивостта на човека към дребна шарка е толкова висока, че още при първия контакт с болен човек, настъпва инфектиране и заболяване, независимо от възрастта.

До 6-ия месец кърмачето е невъзприемчиво към заболяването, поради наличието на антитела, предадени от майката. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

Диагностицирането на болестта става с помощта на клинико-имунологични лабораторни изследвания. Не се правят във всички лаборатории, така че най-добре предварително да попитате лекаря си или сами да проверите къде могат да ви изследват при нужда за IgG и IgM антитела.

Наличието на IgG антитела означава, че сте успешно ваксиниран или имате траен имунитет. При среща с вируса може да настъпи инфекция, но тя ще е много по-лека. Наличието на IgM антитела е показател за прясна инфекция, а в някои случаи и за реинфекция.

Нека да отглеждаме деца, не да ги убиваме

18ff4d910cedae8e6e6069cb21af4163 XL

Как започва заболяването? 

  • Зачервено гърло
  • Хрема и кихане
  • Конюнктивит
  • Температура и обща отпадналост
  • Поява на бели точковидни налепи по лигавицата на бузите - петна на Коплик
  • Поява на розово-червеникав петнист обрив по тялото, като петната имат склонност към сливане  

Какви са симптомите през различните периоди?

В клиничното протичане на заболяването морбили се наблюдават три периода: остър (катарален), обривен и възстановителен.

Катаралният период продължава от 1-2 до 5-6 дни. Заболяването започва постепенно с повишаване на температурата, ринит (серозно-слузеста секреция от носа), сълзотечение, светобоязън, кихане. Появява се кашлица - груба, неповлияваща се на обичайното лечение. Постепенно температурата достига до 38,5º-39º С, децата стават апатични, плачливи, губят апетит. На 2-3 ден се появява характерен обрив по лигавицата на небцето, сливиците, фаринкса.
На 3-5 ден се появява характерният макуло-папулозен обрив с ново повишаване на температурата до 39º-40º С. Той се развива поетапно, като отначало обхваща лицето около носа и зад ушите, шията и горната част на гръдния кош, а впоследствие обхваща гърдите, гърба и крайниците. Общият вид на кожата наподобява географска карта, като след изчезване на обрива остава кафеникава пигментация. През този период може да се появят усложнения от централната нервна система, от белите дробове - сухи, свиркащи и влажни хрипове, от сърдечно-съдовата система.

Ваксините са причината...

2a7c5a55d24475c5674a6cabf9d5e3d4 XL

Във възстановителният период температурата постепенно се нормализира, обривът изчезва в същата последователност, в която се е появил, и общото състояние постепенно се нормализира.

Диагнозата се поставя при наличие на три симптома: генерализиран макулопапулозен обрив в продължение на 3-4 дни (брустница, дребна шарка), температура 38,5º и наличие на кашлица, ринит, конюнктивит.

При наличие на симптомите посетете лекар незабавно. Имайте предвид, че човек е заразен преди проява на обрива до няколко дни след това. Заразата се предава чрез кихане и кашляне.


Препоръчваме ви още:

Майка споделя историята на момиченцето си, починало от морбили

Когато фактите говорят, антиваксърите трябва да мълчат

Скъпи родители, лъжат ви!

 

 

Тези дни темата за абортите предизвика много спорове. Затова споделяме с вас мнението на Капка Тодорова, което смятаме за кратко, ясно и обективно.

Понеже ме питате, та добре. За абортите. Аз лично смятам, че жената има право да абортира, това трябва да е нейно лично и единствено нейно лично решение и да получи медицински сигурна процедура. Забраната на абортите води само до нелегални такива. Жените с повече средства ще отидат в съседна държава, ученичките ще отидат при някоя врачка, която работи със закачалката от гардероба.

Обаче темата за аборта не е като темите за расизма или хомофобията. При вторите две може да има категорично и ясно мнение против. При темата за абортите има и много хора, които ги смятат за убийство. Те също имат напълно хуманни и ясни аргументи и аз лично уважавам мнението им. Е, разбира се, не бих искала да ми го налагат. Но нямам против да ме убеждават.

Като всяка друга тема и тази с абортите е като кълбо прежда, което се разплита и води до милион други стари проблеми. Колкото и да съм за правото да ги има, не можем да не забележим статистиката. В България горе-долу на две родени деца се абортира едно - това само в държавните болници. А има и частни. Хора, това не е нормално. Абортът не е пиене на кафе. И не е противозачатъчно средство. Не съм виждала статистика коя възрастова група е най-многобройна. Нищо чудно да са ученички и жени до 25-27 без сигурни доходи още. Или пък жени в критическата. Но това са мои спекулации.

Ева на третия етаж

2f7bb693f9e8b1bbf875f0818996978d L

Та как да намалим абортите, без да ги забраняваме?

1. Сексуално образование в училище. Както беше планирано в Истанбулската конвенция. И то достатъчно рано - тийнейджърите в повечето случаи правят секс, нали.

2. Безплатни противозачатъчни за момичетата от момента, в който решат да правят секс, до някаква разумна възраст - примерно 20. В Германия изобщо не е необичайно майките да водят дъщерите си на гинеколог по тези въпроси лично.

3. Църквата, вместо да се пеняви, да вземе да организира консултации и помощ за жени, които не са сигурни в решението си. Да им изготвят финансов план. Да им обяснят какви помощи могат да получат. Да приютяват бременни и да организират живота им за първите няколко години след раждането.

4. Същото трябва да направи и държавата, и то спешно. Щото тая статистика е ненормално положение. В тоя смисъл утробите са си наши, но изискват специално отношение. Аборт на конвейер е същото като забранен аборт.

Сигурно има и още, тая работа, като всички други, не е проста.


Препоръчваме ви още:

Сексуалното възпитание по света и у нас

Да си самотна майка на 20

Имало едно време секс

 

- Ако се разведем, би ли се оженил повторно? – внимателно наблюдавам реакцията на мъжа си. След кратка пауза, с равен тон, без да променя изражението си, той казва:

- След като съм бил женен за такава забележителна, умна, красива и добродетелна жена, едва ли бих могъл да бъда щастлив с някой друг.

Живея с този шегаджия почти половината си живот. За 17 години си родихме 4 деца, плащаме ипотека и строим вила. Зад гърба ни са три големи кризи, като по учебник, на всеки пет години. В мивката е пълно с мръсни чинии, в детската са разхвърляни играчки, в тенджерата има супа, а аз имам нов маникюр. Маникюристката е убедена, че живея в приказна реалност – мъжът ми забелязва промяната в цвета на ноктите ми. „Не всеки мъж забелязва тези неща у жена си!“ – възкликва тя. Ароматът на ацетон я обвива като наркотичен облак.

„Изгори тялото ми и разпръсни праха ми над морето.“ – лежа с температура 39, а мъжът ми ме обтрива с влажна кърпа, защото температуропонижаващите още не са започнали да действат. Стиска челюсти и гневно просъсква: „Ако умреш, ще те заровя. В червен ковчег с воланчета. И ще сложа на паметника ти снимка, на която си блондинка.“ Най-добрият стимул да оздравея – мразя воланчета.

Сериозно, какъв е смисълът от брака?

b605cad05d1e5dc007666005ee343da7 XL

Никой не вярваше, че бракът ни ще успее. Лично аз и досега не вярвам. Ние сме много различни, различни по характер и темперамент. Не можем да почиваме семейно, два пъти пробвахме, сега предпочитаме да тъгуваме разделени. Ужасно се дразним един от друг.

Днес видях двойка възрастни старци, които атакуваха стълбите в подлеза. Промъкваха се покрай релсите, подкрепяйки се един друг. Идващите насреща им влюбени с усмивка се спогледаха: „Хайде да остареем заедно!“. „Мърдай!“ – изсумтя старецът.

Чуждата душа е мъгла. Чуждото семейство – още по-плътна мъгла. Зад видимото ниво на отношения има невидим, таен слой. Там ли се решава съдбата на семейството? Как се ражда това решение? От нежността или жестокостта, от равнодушието или чувствителността, от смирението или деспотизма, от състраданието или насилието, от бедността на бита или богатството на духа – кой знае? Аз наистина не зная. Една тубичка паста за зъби понякога има фатален ефект върху живота на семейството.

Мъжът ми може да позвъни и да каже, че идва с приятели. До час. Аз трескаво се втурвам в кухнята и успявам да приготвя 5 ястия. Не защото съм патриархална жена, която не смее да възрази на тиранина. Просто гостоприемството е много важно за мъжа ми. Същото като свободата да избира какво да яде и пие, какво да облича и колко често да ходи за риба.

За мен свободата също е много важна. В едно многодетно семейство възрастните имат много ограничения. Ние контролираме гнева си, раздразнението си, цензурираме речта си (вместо „изчезни от тук“ питаме „как се чувстваш“ и т.н.) съобразяваме графика си с учебната програма и увлеченията на децата. Харчим само за тези малки негодници в края на краищата. А толкова ми се иска нов парфюм…

Нещичко за любовта

c07bdbd398dd4ac563358e095fc5d2e0 L

Ако в тези условия на доброволна неволя ние, възрастните, започнем да си затягаме гайките един на друг, да се контролираме и да делим вещите си на дълбоко лични, животът ни окончателно ще спре да се различава от някое местенце в ада. Налага се да се учим да се доверяваме. Да бъдем откровени и да вярваме, че думите ни няма да бъдат използвани срещу нас (уви, ще бъдат). И да помним, че всеки от нас има вътре в себе си тайна стая, там където заседава „правителство в сянка“, която може да предложи условията на примирието. „Правителство в сянка“ е опозиционният вариант на властта, който разработва алтернативни решения на проблемите.

Например, веднъж жестоко се обидих. Сега дори не мога да си спомня причината, но чувствата бяха толкова силни, че гърлото ми се беше свило. И само познаването на наказателния кодекс ме удържаше от някои действия: „Развод! Раздяла! Завинаги! Писна ми!“ – крещях несвързано и търсех в гугъл ориентировъчно цената на недвижимите имоти в нашия район.

После децата довлякоха китарата. Някога на нея мъжът ми, тогава младеж с дълъг бретон, композираше музика по мои стихове. Спомних си как ме успокояваше след скарванията с приятелката ми. Как ми помагаше, когато плачех, прочитайки за пръв път критични коментари за статията си (оттогава минаха 10 години, момичета, не се притеснявам, критиките продължават). Как се застъпваше за мен в спорни ситуации с роднините. Как прави съботните закуски и развежда децата по кръжоци, защото аз все още спя, и спя, и спя. „Колко време и сили ще ми коства да намеря мъж, който се целува така добре?“ – обади се тайната ми стая. Нито един мъдър управленец не пренебрегва гласа на опозицията, ако иска да управлява дълго. Ето какво ще ви кажа.

Семейството не е родителство. Родители могат да бъдат и самотните хора. Семейството не е съвместно домакинство и стратегия за оцеляване. Заедно могат да живеят и приятелите, образувайки устойчива общност. Семейството не са съвместни проекти и увлечения. Проекти могат да реализират и съмишлениците и колегите.

Семейството е единение между мъж и жена, тяхното срастване един с друг. Децата са временни хора в семейството. Както са дошли, така ще си отидат, ще се разбягат по своите пътища. А ние ще останем. Тъжни, смешни, с разклатено здраве и шепа спомени. Ще скитаме по своите старчески дела, придържайки се един друг. И когато той ми каже: „Мърдай!“, аз ще му отговоря: „Господине, не ми досаждайте! Аз съм почтена омъжена жена. Макар че е невъзможно да ви се устои.“ И ще се засмеем.

Автор: Нина Архипова


Препоръчваме ви още:

5 мита за съвместния живот

10 неща, които щастливите двойки НЕ правят

Компромисите, които превръщат зимите ни в лято

 

 

Автор: Евелина Добрева

Всяка година умирам от нетърпение да наближи Св. Валентин и за пореден път да разкажа любимия си виц:

- Какво ще правиш на Св. Валентин?

- Какъв ден се пада?

- Четвъртък.

- Леща!

Което специално за този четвъртък и за този Св. Валентин си е абсолютно вярно!

Иначе не е като да съм оперирана откъм романтика…

Поради огромната нужда, която изпитвам напоследък от огромни гащи (прашките за известно време отиват в историята), връхлитам онзи ден в едно магазинче за бельо и се хващам за едни големи, удобни и памучни дълбоки гащи, цвят каки, тип „бельото на прабаба ми“. Сигурно изражението ми е издавало задоволството и умилението на търкаляща се в тучни пасбища крава, но веднага се появи бръчка на съмнение относно цвета, щото трябва и да съм секси, доколкото е възможно кораб да е секси, и взимам няколко чифта в цвят тигрови шарки, та и Добрев да плакне окото, нали…

Практически наръчник за боравене с бременни жени

1ddeaeb1eca66be48e4bee424a1e7a40 XL

Дойде заветният момент за малко романтика, обула съм аз килотите и се приготвям да си лягам. Оставам само по щампа и космодиска на баба ми, щото никой не е секси с кански болки в гърба и кръста, превил се като скоба в математическа задача, и за да стоя привидно права - ми нося си го!

От леглото зад мен чувам едно дългоооо подсвиркване. Охооо, привлякла съм интереса на Добрев значи. Обърнах се грациозно, доколкото е възможно Тиранозавър Рекс да е грациозен, погледнах с игриво пламъче мъжа си в очите, а той почти давещ се от смях и с течащи от очите сълзи потупа мястото на леглото до него и ми вика:

- Хайде, мис Тигрова, скачай на пилона, явно тази вечер ще си играем на "Джурасик Парк!"

Във всеки друг случай бих се смяла много, но поради бесните ми бушуващи хормони - се смях доста по-малко, докато гонех Добрев като една бременна нинджа, размахваща нинджаго-космодиск и удрях на посоки.

И после аз не съм била романтична.

Затова този четвъртък - ЛЕЩА!

Хайде от мен да мине, на свещи!


Препоръчваме ви още:

История с телешки опашки

На вкус и цвет, тавариши нет

11 неща, които ми се иска да знаех преди да стана майка

Автор: Калоян Явашев/Татко Калоян

Скъпа Надя, не съм сигурен защо ти пиша, но четейки твоята статия, у мен инстинктивно се появяваха отговори на въпросите, които задаваш. Може и да не съм читава представителна извадка на мъжкия род, но засега ще трябва да се задоволиш с мен, което се надявам да ти донесе някакъв вид просветление в тъмните дебри на мъжкия мозък. Шегувам се, хич няма дебри, а най-вече дерби, алкохол, секс, храна и изхвърляне на храната! Обещавам да съм максимално честен, но ще трябва да си представям през повечето време, че тези въпроси ми ги задава съпругата. Това вероятно ще е причината за появата в отговорите на някои епитети, свързани с големи бели птици, които не се славят с остър ум. Иначе, поемайки отговорност да отговоря от името на целия мъжки род, мисля, че единият от въпросите ти е отметнат и мога да започна с другите. Успех (вероятно ще ти е нужен)!

1. Мога ли да ти вярвам?

Абсолютно не! Не знам за какво точно питаш, но за доста неща може да ми вярваш. За други и аз не мога да си вярвам. От опит знам, че по-скрито от човека няма, така че айде стига сме се превземали!

2. Когато казваш нещо, даваш ли си ясна сметка какво казваш и дали можеш да го следваш?

Трябва ми конкретен пример! Ако кажа, че аз ще взема децата от градината, то си давам ясна сметка, че ако не ги взема... абе, по-добре да ги взема или в най-лошия случай да се прибера с приблизителния брой деца. От друга страна, ако страстно сме се впили един в друг по средата на любовната ни игра и аз обещая да ти сваля Луната, ще бъде прекалено от твоя страна да си кръстосаш краката, закопчееш сутиена и да настояваш първо да си удържа на думата.

Не знаеш какво искаш

cb3c057fcbb189e8809645b29764b293 XL

3. Лекомислен ли си?

Дефинирай "лекомислен", понеже за някои е риск да се качат в обществен транспорт, а други без да се замислят дори ползват тоалетните във влаковете. По голяма нужда!

4. Отмяташ ли се?

Да, отмятам се. Не е често и почти не се случва, но няма правило, което не бих нарушил, включително и да се отметна от нещо, което съм обещал. В живота ми има много по-важни неща, на които държа и заради които бих пренебрегнал честната си дума.

5. Лъжеш ли?

Лъжа, че не лъжа.

6. Манипулираш ли?

Разбира се, въпреки че когато навършат 5 години всички се усещат и после не ми вярват.

7. Ако спреш да ме обичаш, децата ни ще могат ли да разчитат на теб?

Тя, държавата, ще определи издръжка, но като оставим настрана студенокръвния финансов въпрос, вероятно ще разчитат. Нарцистичната ми природа обожава всичко, което е произлязло от мен, така че вероятно отговорът е положителен. Дори когато си режа ноктите плача тихо, понеже се налага да се разделя с нещо от перфектната ми същност.

8. Ако падна, ще искаш ли да ми помогнеш да стана?

Зависи! Ако преди това съм ти казал сто пъти да не слагаш високи обувки, защото вън е заледено и ти не си ме послушала, ще ти помогна да станеш, но няма да го искам! Чакай малко, това метафора ли беше?

9. Ще ме нараниш ли?

Ъъъъъ, ще се бием ли?! Разбира се, че ще те нараня (не физически)! Ако си мислиш, че всичко ще е цветя и рози, а нашата любов ще разцъфтява с всеки изминал ден, значи е време да се събудиш и да признаеш, че сме хора и е нормално да правим грешки, които нараняват хората около нас.

Наздраве за мъжете

f6eb4e07ae4e91398796ac5a7ad27b55 XL

10. Наистина ли ме харесваш/искаш/обичаш?

Мога да те харесвам и искам без да те обичам. Мога и само да те искам. Общо взето зависи от количеството алкохол в кръвта ми. Най-зле е когато започна да те уважавам, а след това вероятно изобщо няма да искаш да те харесвам/искам/обичам.

11. Ще останеш ли, когато не съм красива, усмихната и аз самата не се искам?

Яснооооо, говориш за онези дни! Ами ще остана, но не очаквай да ти вляза в тона. Вероятно ще отговарям доста учтиво и предпазливо, а твоите постоянни опити да ме въвлечеш в скандал ще бъдат туширани от моето добро настроение, което ще бъде винаги на ниво, благодарение на някой близък магазин за алкохол.

12. Ще устоиш ли на трудностите в живота?

Не знам! Ще дам всичко от себе си, това мога да го гарантирам!

13. Можеш ли да се изправяш като паднеш?

Аз ходя с подходящи обувки и рядко падам, но ако погледна по-философски на въпроса, бих ти отговорил положително, макар че шахта 6 метра си е шахта 6 метра и нали разбираш, че не съм Спайдърмен!

14. Можеш ли да поемеш подадена ръка?

Мога, но 6 метра са си 6 метра и не виждам кой има такива ръце!

15. Можеш ли да си признаваш грешките?

Да, но зависи пред кого.

Някои разсъждения за брака

510f319cf8228eaeec295d7874fc6996 XL

16. Можеш ли да обичаш детето ни, когато не е такова каквото искаш?

Няма да имам избор, защото детето, което аз искам, ще говори малко, ще започне работа като проходи, ще чисти след себе си, няма да вдига шум, ще ходи да ми купува бира, ще носи пари вкъщи и ще се обслужва само. Такива деца няма, но аз някак си заобичах моите, които правят абсолютно всичко наобратно от това, което искам от тях. Всъщност този въпрос е подходящ, ако не си сигурна кой е бащата.

17. Можеш ли да устоиш на изкушенията?

Не, изпадна ли в криза за сладко, почвам да смуча и пчели стига да носят мед. Разбирам какво ме питаш, но ако те обичам и е взаимно, то няма да има много изкушения, защото не ги забелязваш. 

18. Можеш ли да вярваш в себе си?

Не, голямо съм лайно и често не се слушам като си говоря нещо. Как да вярваш на човек, който изобщо не се съобразява с мнението си?!

19. Ще имаш ли душа?

Кръстен съм и си имам документ, който удостоверява, че имам душа и съм раб божий.

20. Ще бъдеш ли добър с по-слабите?

Не, няма! Ще мачкам, за да ме уважават, иначе после ми излиза име на мекушав пръдльо, който не може да бие никого в тенис-лигата!

21. Ще си отваряш ли очите за красивото?

Не разбирам въпроса! Ако съм задрямал и чуя звука на осем-цилиндров "Ford Mustang 67' ", е нормално да си отворя очите, за да му се насладя, но подозирам, че не ме питаш точно за това.

22. Ще се смееш ли с мен?

Ще се смея с теб, без теб, на теб, върху теб и под теб. В теб няма, защото не е секси.

Когато жена ти е делфин

65a557993bf0bb6f7667410f1930860b XL

23. Ще чуваш ли, когато говоря?

Не, съжалявам! Не знам защо, но често женските думи, които искат да влязат в ушите ми, губят формата си докато пристигнат до мен и аз чувам нещо като бял шум, който минава в тътен, когато ме хванат, че не слушам. Затова - съжалявам!

24. Ще говориш ли с мен?

Мисля да си говоря с теб, иначе бих си купил кухненски робот. Ти от тенис разбираш ли?

25. Ще мога ли да бъда уязвима?

Не знам как си представяш живота с мен, но ще можеш да си каквато поискаш.

26. Ще ме щадиш ли, когато ми е трудно?

Не, няма! Всеки бургазлия знае, че последните повторения са най-важни, така че трудно или не, обратно на лежанката и бутааааааййййй, лице! Без шанаджийски номера!

27. Ще ме цениш ли?

Не знам бе, жена! Остави ме вече на мира, не ти ли омръзнаха тия въпроси?!

Животът ви е такъв, какъвто искате да бъде

9fa010461d33e025bca8f044617e5331 XL

Виж, Надя, любовта не е наука или уравнение, което да решиш, задавайки въпроси. Не може да получиш отговорите, които желаеш, и спокойна да се отпуснеш в любовна идилия. Светът е динамично място, което се променя и за теб е по-добре да се приспособяваш бързо, за да си адекватна и щастлива. Човек може всичко, но е друг въпросът дали го иска. Всяка жена знае отговорите на тези въпроси, но най-вероятно не иска да ги приеме. Ако не знае отговорите (ми тъпа е!) то тя си заслужава връзката, в която я лъжат, манипулират, мачкат и т.н. Това важи с обратен знак и за мъжете, които също стават жертви на кофти партньорки. Лесно е да забележиш кога те мамят, кога те използват или кога не са искрени с теб, трудно е да се освободиш и да продължиш.

Как да разбереш дали това е твоят човек? Едва ли има категоричен отговор на този въпрос, така че ще говоря от мое име. В момента, в който видях бъдещата си съпруга, аз пожелах да спя с нея, но това не е показателно, тъй като в този момент бих спал и със сенокосачка (включена!). Поговорих си с нея и лека-полека започнах да я харесвам и като човек, игнорирайки настойчивите мисли за вагината й. Беше истинска, свенлива (не прекалено), любопитна, енергична и противоречива. Всичко това се имитира трудно и лесно се разпознава, ако е фалшиво. Не след дълго разбрах, че тя е това, което търся, и на следващия ден й заявих, че ще е моя съпруга, без да ми бе минавало през ума някога, че изобщо ще се женя. Как разбрах, че съм влюбен ли? Ами мислех постоянно за нея, не можех да й се ядосам за дълго време, не забелязвах други жени и може би това е най-важното, което ме убеди, че е тя.

Всеки си има мечти, а моите бяха свързани с много пари, коли, слава и манекенки или певици, които бяха мои съпруги. Един ден осъзнах, че ако наистина някога имам много пари, коли и слава, бих искал жената до мен да е тя, макар че нямаше да изтрия номера на Дженифър Лопес (бъзикам се, най-възбуждащата жена в моя живот беше лелката от войнишката лафка!). Исках нея, макар че в мечтите си можех да бъда с много други.

После историята я знаете и не е нужно да я преразказвам. Тя е човекът, с когото искам да се будя, с нея мога да мълча и да се чувствам удобно, тя ме е виждала единствения път, в който плаках за последните ми 20 години (кучето ми умря), тя ме подкрепя безрезервно, тя не ме ограничава, тя не се дразни от недостатъците ми, тя не ме натоварва и като цяло е доста приятен човек. Тези неща ги разбрах в движение, отговаряйки си сам на всички въпроси. Караме се и си крещим, но всичко винаги ще се оправя, стига да сме истински и да не се преструваме. Тя ме разбра, когато й казах, че не всеки ден я обичам и ще има дни, когато няма да искам да я виждам. Други дни няма да спирам да я прегръщам и целувам, но за нея остава същественото, а то е, че въпреки настроенията ми, за мен тя е моята сродна душа. Затова я обичам дори, когато ми мрънка за разни неща, когато е зла в "онези дни", когато ми задава тъпи въпроси и не мирясва докато не отговоря (колко засади имал право да прави всеки отбор в един мач!!!), когато е напълняла след раждането, когато докторът ми покаже ужасните й хемороиди, а тя ми стиска ръката, виейки от болка, когато не възпитава децата така, както аз искам, когато е чорлава, с дрипав анцуг и фланелка и прилича на дух-клошар, когато удря колата в бордюри, стълбове и други коли... и така мога да продължа още доста. Честно казано, изобщо не знам защо я обичам (да, днес я обичам!) и отдавна съм спрял да се чудя.

Лесно е, просто трябва да не пропускаш любовта да мине покрай теб и да си замине!


Прочетохте ли

Царят на комплиментите

 

На фейсбук страницата "Light for Riley" Драгана Петрович разказва историята на своята малка дъщеричка Надя, починала от морбили.

Едва на година Надя е диагностицирана с автоимунен синдром и поради това, че е с компрометиран имунитет, не може да получи нужните й ваксини.

“Надя разчиташе на колективния имунитет. На това, че другите около нея, тези със здрави имунни системи, са ваксинирани срещу това напълно предотвратимо заболяване. Надявахме се, че колективният имунитет ще я защити в хода на епидемия.“, пише Петрович.

Морбили - рискови групи, мерки и усложнения

daf2bbcc481f0cf083f5d1524716cf65 XL

Детето се заразява от морбили докато лежи в една и съща болнична стая с болно от дребна шарка момче в Сърбия. Когато Драгана разбира, че дъщеря й е в риск, сърцето й се обръща, защото знае, че шансът неваксинираното момиченце със слаб имунитет да не се зарази, е никакъв. Дни след като е диагностицирана с морбили Надя вдига висока температура, изпада в кома, от която така и не излиза. Майката споделя своята трагична история, за да предпази други родители от тази съдба. Тя качва и разтърсващи снимки на малкото момиченце. Тези снимки казват повече от всяка дума.

51703022 2213178415666928 2507231689260924928 n

Снимка: ascienceenthusiast.com

Изданието "Дейли мейл" съобщава, че страницата на Light for Riley е създадена от Катрин Хюз, чийто син Райли умира от магарешка кашлица през март 2015 г., когато е бил само на 32 дни. Майка му и баща му създават това виртуално пространство, за да информират другите родители за ползата от ваксините и да защитят бебетата и семействата от ваксинопредотвратими болести. На страницата можете да прочетете много лични истории. 

Източник: credoweb

Още едно "безумно писание"

876bf0d06d19e26d37c3ab00d016af7b XL

Каква е картината у нас

По повод легендите за нарасналия брой нежелани реакции към ваксините публикуваме информация от презентация на д-р М. Попова, дм, от Изпълнителната агенция по лекарствата, с обобщение на данните за безопасност на ваксините през 2017 г. (съкращенията НЛР и НРВ означават съответно - нежелана лекарствена реакция и нежелана реакция след ваксинация)

DIpp20o

jmdXPhQ

wYgwmH5

*Графиките са извадка от цитираната презентация.

 

Основните изводи:

1. Относителният дял на нежеланите реакции към ваксините спрямо общия брой нежелани лекарствени реакции е непроменен.

2. Въз основа на получената и анализирана информация от съобщенията за нежелани лекарствени реакции през 2017 г. не се откриват сигурни данни за нови неизвестни рискове, свързани с приложението на ваксините.

3. Съобщителната активност на пациентите се повишава непрекъснато и изискванията на родителите за научно обосновано отхвърляне на причинно-следствена връзка със сериозни заболявания са факт, предопределящ доверието в институциите.

Къде сме ние според изпълнението на националната имунизационна програма спрямо другите европейски страни – данни за 2018 г. от д-р Т. Тодорова, Министерство на здравеопазването.

5URdRN5

CTOCJzh

G47Vspg

Какви са тревожните тенденции, следствие от агресивната антиваксинална кампания

Все повече родители свързват всички сериозни инвалидизиращи заболявания с поставените в този период ваксини. Нараснал е броят на хората, които отказват ваксинации и пренебрегват задължението да ваксинират детето си. Нека припомним, че според СЗО отказът от имунизации е сред главните опасности за 2019. Организацията отчете ръст от 30 % на случаите на морбили в световен мащаб. И ако някъде причина за бум на болестта е недостъпността на ваксините, у нас става дума за войнстваща некомпетентност.


Препоръчваме ви още:

Природата ще реши проблема, но скъпо

Скъпи родители, лъжат ви!

Когато фактите говорят, антиваксърите трябва да мълчат

 

В навечерието на Деня на влюбените обикновено се чудим как да направим този ден различен и впечатляващ. Ако традиционното гледане на романтични комедии и вечерята на свещи не са ви по вкуса, можете да изберете някое от следните предложения:

1. Нощ на покрива

Щом някои компании устройват фирмените си партита на покривите, защо да не си организирате една романтична нощ за двама? Между другото, позаинтересувайте се – възможно е някоя от сградите наоколо да предлага такава възможност. Ще кажете, че е студено? Първо, вас ви сгряват чувствата. Второ, винаги можете да си вземете топли напитки. Позитивните емоции са ви гарантирани.

2. Романтична езда

Дали сезонът е подходящ за такива разходки – разбира се. При това емоциите са незабравими. Изберете си място, което ще ви предложи достатъчно пространство и не забравяйте да се облечете топло.

3. Кулинарен мастър клас

Нищо не сближава повече от съвместното готвене. Един час по готварство е отличен начин да прекарате Свети Валентин. Можете да изберете нещо, което и двамата обичате да хапвате - пица, суши, сладкиши.

Шантав Свети Валентин

de2df791682f079f8397226a3ff38bc7 XL

снимка: Ивелина Чолакова

4. Урок по танци

Индивидуалният урок по танци е нещо, което със сигурност няма да забравите. Освен това имате избор измежду много възможности – салса, танго, виенски валс . т. н., според темперамента на двойката ви.

5. На снимачната площадка

Да отидете на кино е твърде банално, но можете да си организирате среща на снимачна площадка. Проучете какви са възможностите и дали бихте могли да ползвате подобна услуга. Ще се озовете сред интересни декори и ще попълните фотоисторията на връзката си с оригинални снимки. 

6. Екскурзия

Не е задължително да напускате града или страната, има интересни градски екскурзии. Можете да се присъедините към някоя туристическа група и да си направите куп снимки като хора, които никога не са идвали по тия места.

7. SPA за двама

И в този случай има избор – можете да си организирате масаж или ден в сауната, в басейна, да се отпуснете и да се „заредите“ за романтичната нощ.

5 подаръка, които жените не харесват

7aa3cdbe521e8339c01d4c47e738f898 XL

8. Активен ден

Ден на картинг писта, пързаляне с кънки, катерене по изкуствена стена, боулинг, пейнтбол, защо не и час на стрелбище – тези преживявания ще създадат емоции на вашата двойка. Просто изберете нещо, което никога не сте правили заедно.

9. Сватба

Свети Валентин е много добър повод за това, но изисква предварителна подготовка, дори ако става дума само за подписване. А ако вече сте женени, можете да си организирате едно „подновяване на обетите“, както обичат да правят в романтичните комедии.

10. Пътуване във времето

Ако сте двойка със сериозна история зад гърба си, може би ще ви е приятно да възстановите първата си среща и да си припомните най-хубавите моменти от нея.


Препоръчваме ви още:

8 фаворита за незабравима изненада на Свети Валентин

За любовта - не само на Свети Валентин

Всичко е любов

Автор: Мая Цанева

Светът е за двама

Те са млади, красиви и щастливи, като от откраднат миг от рая. Държат се за ръце и очите им се смеят, ръцете и устните им са жадни не от жегата, а от любов. Пият от великолепното вино от таверната, полегнали на шезлонгите си. После си поръчват и кафе. Разхождат се по плажа до лодките, после се целуват жадно, толкова влюбени, че дори не ми е неудобно да ги гледам, а попивам от любовта им.

Романтиката, без която (не) можем

3a816061e10bc75dcb0091bc1f7f3c12 XL

ЗАЕДНО

Два следобед е. Синът ни спи блажено под навеса на таверната. Почти всички са потънали в полудрямка или зяпат безпаметно морето. Ние гледаме синия безкрай и мълчим. Имаме 3 часа откраднато време и му се наслаждаваме. По някое време си разменяме многозначителна разсеяна усмивка. Аз наблюдавам майка с две момичета на 2-3 години, които се плацикат близо до брега. Жената е полегнала във водата, едната й дъщеря плете плитки в косите й, а другата обикаля около тях с пояса си. Стоят във водата вече час, смеят се. Майката се прозява, после се усмихва на децата и ги полива с вода. Солена вода с вкус на щастие.

Говори с мен

0543cfa115dbb1042b5ee8329bf74353 XL

ДВА СТОЛА

Връщаме се от плажа. Пътят се извива покрай плажната ивица. В самия й край забелязвам два стола, разположени в плиткото, и двамата, които седят с поглед към морето. Не мога да ги видя добре, но предполагам, че са нечии родители на пораснали деца, баба и дядо, които се наслаждават на първия прохладен ветрец за деня. Говорят си за внуците, за онзи ден край морето пред еди-колко си години, за цветята в градината или избират рибата за вечеря. Делникът е зад гърба им - децата са пораснали, къщата е празна, всичко е казано, но се разбират без думи.

Когато любовта ми порасне, искам два стола с изглед към света, който обичам. Знам с кого ще ги споделя.

 

Препоръчваме ви още:

Обяснение в любов

Не знаеш какво искаш

За него

 

 

Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам