logomamaninjashop

Как да научим децата да довеждат нещата докрай

Наскоро няколко родители се оплакаха в коментарите на темата за матурите, че децата им много бързо губят интерес дори към любими занимания, а какво остава за уроците. Наистина новите увлечения се появяват лесно, но и лесно замират. Изведнъж музикалният инструмент става скучен, моделът от конструктора остава недовършен. Случва се детето да откаже да посещава клуб или школа,  защото вече не му е интересно там. Най-често се оказва, че децата се разколебават, когато се сблъскат с трудности, които не искат да преодолеят, за които не са достатъчно мотивирани, или просто ги мързи. Ето няколко полезни съвета, споделени от родители:

1. Да покажем, че препятствията са преодолими.

Случва се някакво занимание да не върви гладко и, сблъсквайки се с първата трудност, детето се отказва. Нека се постараем в този момент да сме до него и да му подскажем, че всичко е поправимо. Ако се е скъсал листът с апликацията, можем да предложим помощта си и заедно да направим следващата върху по-дебел картонен лист. Ако по-голямото дете се е захванало с доклад по твърде сложна тема и не открива подходящата литература, можем да го насочим към търсене в чужди източници. Да помогнем с превода и да открием факти, които дори не са публикувани у нас. Помощта в труден момент доказва на децата, че ситуация без изход няма.

2. „Още малко“

Дъщеря ни цяла сутрин ни уговаря да й дадем да направи палачинки, но след първата внезапно й доскучава и се отказва. Когато каже, че й е омръзнало и отива да играе, можем да й предложим да продължим заедно още малко – едната ще ги пече, а другата ще ги маже със сладко и навива, докато всички палачинки бъдат готови. Така ще я научим, че започнатото трябва да бъде довършвано.

Защо за децата е полезно да готвят

motivacia

3. Мотивиране с бонус

Можем да обясним на детето как се мотивират възрастните, когато имат да свършат някаква неприятна еднообразна работа - като си позволяват някое малко удоволствие впоследствие. За детето това може да е посещение на филм след чистенето на стаята; гостуване у приятел след подготовката за теста по математика. По-малките могат да бъдат стимулирани да приберат играчките си, срещу обещанието да изгледат любимата си анимация. Очакването на удоволствието може да създаде нагласа за извършване на определена дейност.

4. Помощ с любимо занимание

Хубаво е детето ни да има някакво увлечение – танци, колекциониране на предмети, спорт или приложно творчество. Можем да му подскажем с какво да се занимава и да поощрим увлечението му. Ако рисува добре – да го подтикнем да участва в някакъв конкурс. Ако пише интересно, да осигурим публикуване на творбата му в блог.

5. Добрите примери

Ако детето се увлича от някакъв вид спорт, можем да потърсим интересни истории с негови кумири сред спортистите; да проучим как са постигнали успехите си. Можем дори да опитаме да се свържем с някои от тях – контактът с идола винаги ентусиазира. Децата се нуждаят от външни стимули, често им се иска да бъдат като кумирите си, а в биографията на всеки човек могат да бъдат открити факти, които доказват, че успехът и признанието се постигат с усилие и упоритост.

Нищо не го интересува

motivacia2

6. Вяра в детето и похвала за постиженията му

В началния етап е важно да го насърчим, да го въодушевим, за да свърши това, което е започнало. Можем дори заедно да си припомним онзи случай, в който сме правили родословно дърво и в началото ни е било трудно, но после близките са ни помогнали и сме събрали много интересни факти.

7. Да се учим на настойчивост заедно

Хубаво е да участваме в заниманията на децата си не само като родители и възпитатели, но и като партньори. Можем да си поставяме съвместни цели – да подредим пъзел с 1000 елементи например и всяка вечер да отделяме време, за да го осъществим. Така детето има възможност да се убеди, че човек постига целта си, когато е последователен, а фактът, че правим нещо заедно ще предизвика интереса му към екипната работа. Няма нищо по-хубаво от момента, в който сме постигнали целта си и се радваме на резултата. Приятно и стимулиращо е да видиш продукта на усилията си завършен.

Важно е да не забравяме, че за да остане заниманието любимо, никога не трябва да има принуда или заплаха. Само разбиране, подкрепа и мотивация. 

Препоръчваме ви още:

Да се научим да ги слушаме

Не убивайте детските мечти

Дзен възпитание

 

 

 

 

Последно променена в Сряда, 14 Ноември 2018 09:59

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам