logomamaninjashop

Мерки при нашествие от бълхи

С пролетния сезон отново зачестиха оплакванията от тези дребни нашественици, и то в столицата. По форумите се появиха интересни съвети за алтернативни методи за обезпаразитяване на домашните любимци с ванилия, канела и подобни подръчни средства. Човек сам решава дали да си ръси котката с куркума и джинджифил, но може би не е лоша идея все пак да се довери на химията, защото бълхите са колкото дребни, толкова и вредни.
Много често гадините влизат у дома с домашните ни любимци, но можем да ги пренесем и ние, или да ни посетят през някой съсед. Ако забележите бълхи в дома си или по животинката си, препоръчваме ви незабавно да вземете драстични мерки, защото се размножават изключително бързо и пренасят опасни болести. Най-сигурният метод да ги унищожите е чрез пръскане у дома. Механичното изтребление е изгубена кауза, защото една бълха снася по 500-600 яйца, които за 4 седмици порастват и започват да се възпроизвеждат.

За да не ви нападат бълхи:

1. Редовно обезпаразитявайте домашните си любимци.

2. Ако се съмнявате, че са напаст и у съседите ви, настоявайте за пръскане в целия вход/блок, включително и в мазетата.

3. Слагайте препарати против насекоми в гардероби, мазета, помещения, които рядко се проветряват, и ги сменяйте редовно.

Специалистите по борба с вредители препоръчват като първа мярка да се установи как бълхите са проникнали в дома, за да се прекъсне достъпът. Иначе всяка обработка би била безполезна, тъй като на мястото на унищожените бълхи ще дойдат нови. Около седмица след първото пръскане се прави второ, рядко се налага трета обработка.Ето малко информация за препаратите. Важно е да се знае, че препаратите са токсични и трябва да се спазват правила за безопасност.

Отровата “Алфабан Супер”

Този продукт е комбинация от две ефективни съставки: алфа-ципермерин и пиперонил-бутоксид. Може да се купи в опаковка от 25 мл приблизително за 6 лв. 5 мл от този препарат се разтварят в половин литър вода – това количество е достатъчно за обработката на площ от 10 квадратни метра. Разтворът се поставя в пулверизатор – от типа на тези с препарати за миене на прозорци. Всички повърхности, по които са били забелязвани бълхи или други инсекти, се напръскват с разтвора. Трябва да се работи при отворени прозорци и от терена да бъдат отстранени децата и домашните любимци.

Почистване с боракс

Бораксът е натриева сол на борната киселина; малки дози от него могат да свършат чудесна работа за почистването на дома – той има чудесни качества на антисептик. Доказано средство с антивирусен и противогъбичен ефект, макар и по-слабо действа и антибактериално. Счита се, че обработката на застрашените повърхности с 10- до 20-процентен разтвор на боракс създава условия за изолиране на бълхите. Вършат работа и топчетата с яйчен жълтък, боракс и варен картоф, които може да поставите под мебели и в проблемни ъгли като средство срещу бълхи и хлебарки.

Прах против бълхи “Фендона”

Прахът “Фендона” е предназначен за борба с широка гама инсекти, сред които и нашите бълхи. Активен компонент в продукта е алфациперметринът. За справяне с бълхите е достатъчно 2 г от праха да се разтвори в един литър вода и с пулверизатор да се напръскат местата, където са забелязани бълхите. Разтворът съдържа специфични частици, които залепват трайно за обработената повърхност, остават дълго време активни и действат инсектицидно при контакт с паразита. Ефектът от въздействието е парализа в рамките на 30 минути и смърт до 12 часа.

Пръскане с “Биокил”

“Биокил” е безопасен за хората и домашните любимци продукт. Може да се набави за около 12 лв – аерозолна ампула от 500 мл, с която лесно се обработват проблемните зони в дома. Разпръснатата емулсия действа парализиращо на инсекти, включително бълхи, като разрушава бавно клетъчните им мембрани. Сравнен с други инсектициди, този продукт може да се квалифицира като по-бавно действащ, но в ефекта му няма съмнение.

Напръскване с “Килтокс”

Пръскането с “Килтокс” със сигурност е ефективно, но доста рисковано и при някои условия едва ли може да се приложи. Този препарат може да се купи срещу 4 лв за спрей ампула от 100 мл. Токсичната композиция в ампулата съдържа перметрин, тетраметрин, пиперонил бутоксид, керосин и пропан/бутан. Веществото е лесно запалимо, затова при работа с “Килтокс” не бива да се пуши и ампулата да се съхранява далеч от източници на горене. При пръскане аерозолът да не се вдишва, защото е опасен за белите дробове. Опасно е и ако при пръскане попадне върху кожата. Обработката с “Килтокс” със сигурност дава търсения резултат по отношение на инсектите, но когато се прилага теренът трябва да е свободен, да няма деца и домашни любимци, прозорците на помещението да са отворени.

“Райд” – пяна или аерозол (спрей)

Продуктът “Райд” – кафяв, е препоръчван като ефективно средство срещу пълзящи насекоми. Съветът при работа с него е да се обработват повърхностите, където вредителят е забелязан, както и да се третира директно чрез насочена аерозолна струя. Не е лесна работа, но очевидно трябва да се опита. 15 минути след прилагането на препарата помещението трябва да се проветри.

Продуктът е лесно запалим, токсичен, може да увреди кожата.

Микрозин или ектомин

Микрозин е концентриран разтвор на циперметрин, тетраметрин и пиперонил бутоксид. Срещу бълхи се препоръчва разтваряне на 50-75 мл в 5 л вода за площ от 100 квадратни метра. При обработка с разтвора не бива да се яде, пие или пуши в близост. Токсичен при поглъщане; опасен при поглъщане на пари. Трябва да се пази от деца.

Ектомин е препарат срещу насекоми от различен тип с активен компонент циперметрин. Може да се набави под формата на концентрат, шишенце от 10 мл за приготвяне на 5 л разтвор, или в аерозолна опаковка срещу летящи насекоми. Правилата за безопасна употреба са сходни с тези на микрозин. Макар да се набляга на възможните опасности за човешкото здраве при употреба на микрозин и ектомин, двата препарата не са от най-токсичните, но при невнимателно боравене все пак могат да създадат проблеми.

Айкън

Този продукт е особено актуален и специалистите го сочат като световно признато ефикасно средство за борба с насекоми. Активен негов компонент е съединението ламбда цихалотрин 10%. Специализираните фирми го предлагат в няколко разфасовки, като се препоръчва концентратът да се разрежда в съотношение 5 мл в литър вода (при първата обработка на жилищна площ концентрацията е 10 мл на литър вода). Най-често е препоръчван срещу хлебарки, но активността му е налице и при много други твари, включително бълхи. 20 мл от продукта, който е швейцарско производство, могат да се намерят онлайн за 5 лв. Препоръчва се срещу бълхи заразените помещения да се пръскат на всеки две седмици през целия топъл сезон.

В мрежата можете да откриете много фирми, които изтребват бълхи и други домашни вредители като insect.bg, vrediteli.bg, orgard.eu, ddd-guard.bg, stopvrediteli.com, kilari.bg.

 

Как да се отървем от бълхи по хората

Повечето от нас са убедени, че бълхите са проблем по-скоро на уличните кучета и котки и само при определени условия – на хората. Всъщност сред множеството разновидности бълхи има и такива, които са си човешки! Това означава, че човекът е директната им цел и жертва, макар този вид бълхи да не обитават постоянно човешкото тяло.

Човешката бълха е със среден размер 3 мм, на цвят е тъмно кафява и може с един подскок да преодолее разстояние от половин метър.  По това може и да ги разпознаете - въшките не скачат. Зрелите бълхи обитават места, където човекът пребивава често и лесно може да бъде нападнат. В тези места инсектите отглеждат потомството си. За разлика от дървениците, които при набезите си върху човек отделят обезболяващ секрет, бълхите хапят жестоко и на всичкото отгоре разнасят над 200 болести.

При ухапване от бълхи и пъпки

Близо 1500 вида бълхи нямат нищо против да пият от кръвта на човека; сред тях са т.н. човешки бълхи, но не само. Ако характерният приемник липсва, паразитът се задоволява с когото намери. Ухапванията причиняват пъпки, които напомнят алергичен обрив и никак не са безобидни. По тялото на нахапания човек се появяват пъпки, които се зачервяват и започват да събират гной; в устата и гърлото лигавиците могат да се разранят, увеличават се някои от лимфните възли, температурата се повишава. Нахапаният човек е раздразнителен, мъчат го главоболие и безсъние. Всъщност ако нещата се разминат само с това е добре, но при по-сериозни последици като нищо може да се стигне до хоспитализация с тежко заболяване.

Какво трябва да се прави при установено нахапване от бълхи? Първата работа е мястото да се дезинфекцира с антисептичен разтвор. Лечението е с противосърбежни препарати за локално външно приложение, антихистаминови мазила и хидрокортизон. Ако имате лошия късмет да се разболеете от болестите, пренасяни от бълхи, терапията е според диагнозата.

Спрей “Аутан”

Този продукт е по-скоро репелент за защита от комари, но предпазва и от бълхи. Актуална форма е сухият спрей, който се нанася върху уязвимите части на тялото и действа 4 часа. Сухият спрей не омазнява кожата и не създава дискомфорт, но при полагането на препарата трябва да се внимава да не се вдишва и да не попада в очите и устата. По принцип препаратите, които предпазват от комари и кърлежи, би трябвало да действат и срещу бълхи. Но първото и най-важното е да ги премахнете източника.

Препарати за кучета и котки

Кучето и котката се считат за главни виновници за преносители на бълхи вкъщи. Не забравяйте да обезпаразитявате редовно домашния си любимец. Препарати има най-различни и най-добре да послушате препоръката на ветеринаря си.

Пудра за бълхи “Брейк про”

Пудрата е смес от каолин и активния компонент пропоксур. Четириногото се обработва/поръсва изцяло, като при дългокосместите козината се разгръща с гребенче, докато се покрие цялото тяло. Процедурата се повтаря два пъти седмично до пълното изчистване на животинката. Пудренето се прекратява, ако се установи разранен участък на кожата или ако животното е болно. При обработката следва да се внимава животното да не вдиша пудра, или тя да не попада в очите или носа, в устата му. Същото се отнася и за човека, който полага пудрата.

Една опаковка пудра – капсула от 100 г, струва два лева.

Противопаразитен шампоан

Противопаразитният шампоан “Перметрин” се прилага при кучета и котки като защитно средство срещу бълхи и кърлежи. Козината на любимеца се навлажнява и в корените се втриват до 15 мл на сеанс. След 15 минути препаратът се отмива и след 2-3 дни процедурата се повтаря отново. Обикновено тази практика се прилага през топлите месеци, когато инсектите са активни, а четириногите правят по-продължителни разходки или прекарват повече време навън.

Има и други решения като например шампоанът на прах MENFORSAN, предназначен за обезпаразитяване без вода. Шампоанът дължи ефекта си на компонента маргоза, екстрахиран от екзотичното дърво нийм. Този екстракт е естествен инсектицид, чието присъствие отблъсква паразитите и предпазва домашните любимци от външно опаразитяване.

Репелентни капки

Капките от типа Фиприст са един от актуалните начини за предпазване на домашния любимец от атаките на бълхи и други паразити. Споменатото средство е с активен компонент фипронил. Предлага се в единична доза-ампула, която е удобна за поставянето на капките в горната част на гръбнака. При поставянето козината трябва внимателно да се разгръща, за да може препаратът да попадне директно върху кожата. На такова място токсичните капки са безопасни за животното, защото то няма как да достигне третираната зона и да я ближе. Мястото не бива да се мокри 2-3 дни; обработката има трайност един месец и в рамките на този срок е малко вероятно любимецът да ви донесе вкъщи бълха, кърлеж или друга подобна твар.

Каишка против бълхи

Противопаразитните каишки са в употреба доста отдавна и масово се носят от домашни кучета и котки. Принципът им на действие: те са напоени с препарат, който отблъсква насекомите или силно ограничава инвазията им към четириногото. С времето действието на химикала отслабва, затова предпазната каишка трябва да се сменя. Обикновено една е достатъчна за най-топлите месеци, когато заплахата е по-голяма. Прилични и ефективни каишки могат да се намерят на цени между 30 и 50 лв.

Прочистването на дома от бълхи не е лесна работа. Преди всичко трябва да разберем как бълхите попадат вкъщи и да прекъснем този път. Ако са донесени от домашен любимец – да вземем драстични мерки за изчистването му. Цялото жилище се нуждае от хигиенизиране, както описахме по-горе. Бълхите не обичат студа и горещините, затова прости мерки като изнасяне на завивки и постелки на слънце или на студа са добро начало. Продължете с пране на чаршафи, проветряване и претърсване на шкафове, обезпаразитяване на домашните любимци и пръскане. Любимите им места са под балатум, мокет и паркет, в мека мебел и матраци, в меки играчки и натрупани, неизползвани дрехи.

Една бълха живее няколко месеца до година и половина-две. За това време женската дава живот на 500-600 нови екземпляри, а чрез тях – на хиляди внуци и правнуци. Снесените в разни цепнатини яйца приличат на бели зрънца, от които се излюпват личинки. Личинката се превръща в какавида, която може да прекара дълго време в латентно състояние и да се развие при благоприятни условия. Най-краткият срок, в който от яйцето се стига до възрастно насекомо, е четири седмици. Ако не сте виждали как изглеждат бълхи, може да погледнете изключително неприятното видео в края на статията, от което всичко ме засърбя.

Източник на съветите и информацията за препаратите http://www.lekar.bg

Снимката е на Фройд, моя домашен любимец, когото редовно обезпаразитявам и който все гледа да хване пътя.

Видеото е от ютуб.

Последно променена в Понеделник, 22 Май 2017 22:16

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам