logomamaninjashop

Да отгледаш син без предразсъдъци

Специалисти от най-различни сфери, разсъждават над въпроса: „Как да отгледаш феминист?“. Възможно ли е да възпиташ момчето като човек, който вярва в абсолютната равнопоставеност между половете? Ето гледните точки на експертите, публикувани в Ню Йорк Таймс.

Да не му пречим да плаче

Бебетата и малките деца плачат еднакво, независимо дали са момчета или момичета. Някъде около петата година на момчетата започват да им внушават, че имат право едва ли не само да се гневят, но не и да плачат. Позволяваме на дъщерите да пораснат като чувствителни хора, а синовете възпитаваме като роботи. Нека обясним на момчето, че има право на всякакви емоции, че има право да каже: „Не, аз не съм сърдит, страх ме е, имам нужда от помощ!“

Да насърчим следването на подходящи ролеви модели

Има изследване, според което момчетата са особено чувствителни към обектите на подражание, по-чувствителни от момичетата. Според някои статистики момчетата, които растат без бащи, имат проблеми с поведението и успеха си. Една от причините може да е в това, че нямат примера на мъже, които поемат отговорност за случващото се в живота им. Полезно е около синовете да има позитивно мъжко присъствие. Нека има и силни жени. Според Тим Кинг, основател на курсове за момчета от непълни семейства, синовете на самотните майки обръщат по-голямо внимание на постиженията на своите родителки. Той учи своите възпитаници да гледат по същия начин и на другите жени в живота си.

Как се чувстват децата в нестандартните семейства

93a3175eacba0e683137e2c824a018b3 L

Да му позволим да бъде себе си

Оказва се, че в днешно време детските стоки се делят на „момичешки“ и „момчешки“ по-активно, отколкото преди 50 години: става дума не само за играчките (розови принцеси, сини камиончета), но и за чашките, за четките за зъби и т.н.

Невробиолозите твърдят, че децата не се раждат с такива предпочитания. До средата на 20-и век розовото е било цвят за момченца, а синьото – за момиченца. Експерименти са показали, че при децата от различен пол няма предпочитания и към играчките. Те се появяват към 2-3-ата година, когато започва осъзнаването на пола и точно в този период очакванията на околните може да означават за тях повече от собствените им предпочитания.

За да разкрият своя потенциал напълно, децата трябва да останат верни на интересите си, дори те да не отговарят на традиционната представа. Момичетата може да предпочитат да играят футбол, а момчетата да се занимават с балет или кукли. Нека им го позволим. Добре би било да се убедим, че интересите на детето не са ограничени по някакъв начин от нас или околните.

Кукла за момчето, кола за момичето

553eee60d42b6d2dd18b6ee1e3cd6428 XL

Да го научим да се грижи за себе си

Според изследване на Мичиганския университет, САЩ, момичетата на възраст между 10 и 17 години се занимават с домашни задължения средно 2 часа повече седмично от момчетата на тази възраст, на които средно с 15 % повече им плащат за същото. Нека научим синовете да чистят, да мият след себе си, да готвят, за да са запознати с грижите по домакинството.

Да го научим да се грижи за другите

Анализите на проучванията и в този случай не са окуражаващи. Жените отделят повече време в грижи за другите, независимо дали става дума за деца или възрастни, дори ако работят не по-малко от мъжете. Защо да не привлечем момчето в приготвянето на супа за болното сестриче или да го заведем в клиниката да види свой близък. Нека се грижи за домашните любимци и по-малките деца в семейството, а когато поотрасне и започне да търси почасова работа, можем да му предложим да се грижи за деца.

Всички наши синове

758a3389efb46e106c29158d84a48457 XL

Да споделяме отговорността за възпитанието му с партньора си

Постъпките винаги са по-убедителни от думите. Ако между майката и бащата няма предразсъдъци за „женски“ и „мъжки“ задължения, няма да ги имат и децата. Ако майката приготвя обяда и чисти къщата, а бащата лежи на дивана и при първа възможност се измъква, за да се види с приятели, детето бързо прави изводи. Синовете на жените, които работят дори и почасово до 14-годишната им възраст, са по-съпричастни родители и стопани.

Да го насърчаваме да дружи с момичета

Изследване проведено в университета в Аризона потвърждава, че към края на периода в детската градина децата започват да се обособяват в групички на полов принцип – момичета и момчета. Това само подпомага стереотипите. При децата, които играят с представители на другия пол, са по-добре развити комуникативните навици и способността за решаване на проблеми. Бонус е, че с порастването мъжете, които имат опит в приятелството с жени, по-рядко мислят за тях като за обект за завоевание.

Да го научим, че „не“ означава „не“

Добре би било да обясним на децата, че преди да докоснат някого, трябва да имат неговото разрешение за това. Как да го направим? Когато детето каже „не“, можем веднага да спрем да правим това, с което се занимаваме в момента – например съвместна игра или гушкане. Ще помогне и ако не мълчим, когато другите се държат неприемливо. Можем да обясним на сина какво се случва, защо сме недоволни, ако сме станали свидетели на тормоз. А ако собственото ни дете се държи по подобен начин, трябва да помним, че фразата „той е момче“ не е оправдание. Подобно поведение изисква сериозен разговор. Не е добра идея да използваме думата „момиче“, като обида към малкия мъж. Не бива да казваме, че тича като момиче, че се вълнува като момиче. Това са нелепи сексистки шеги.

Ти можеш

0030753daf42cd1252bf6eec34cd6272 XL

Да го насърчим да чете повече

Чували сме, че момчетата имат по-добре развити математически способности, а момичетата - хуманитарни. За да преодолеем тези стереотипи можем да стимулираме интереса на сина към четенето, да обсъждаме книгите с него, да коментираме случващото се около нас.

Да му позволим да бъде момче

Да възпитаваш син не означава само да преодолееш стереотипите свързани половете. Всички самци на бозайниците играят грубо един с друг. Затова не пречи да се боричкаме, да се шегуваме, да гледаме заедно спортни състезания, да се катерим по дърветата, да палим огън. Полезно е да научим момчето да демонстрира силата си, включително и способността да признава емоциите си. Добре би било да го възпитаме да се грижи за семейството си и да участва в живота и задълженията по дома.

Така ще създадем у него увереността, че може да стане какъвто иска, ще успее да осъществи мечтите си.


Препоръчваме ви още:

8 истини, които майките на синове рано или късно ще разберат

Не удряй момиченцето с пръчка, ще се изпотиш

Обичам сина си повече

 

Последно променена в Събота, 20 Октомври 2018 16:37

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам