logomamaninjashop

Вашият тийнейджър може ли го?

Какво може детето ни в тази възраст

Да почиства и подрежда стаята си, да мие чинии, да помни какво има да подготвя за училище – това не са някакви родителски капризи. Това са умения, които значително ще облекчат живота на пубера. В общия случай ние започваме да създаваме полезни навици у децата си още към 3-та година – с обуването, слагането на шапката, закопчаването на якето. Ако поддържаме тази линия системно и добавяме нови и нови навици към вече придобитите, встъпвайки във възрастта на юношеството детето ни ще може следните неща:


1. Да подготвя прането и да пуска пералнята

Да отделиш мръсните дрехи, да ги сортираш по цвят, степен на замърсеност или вид тъкани; да ги заредиш в пералнята и да избереш подходящата програма – това е нещо, с което едно 12-13-годишно дете е напълно в състояние да се справи (ако иска). Прочетете и какви домакински задължения може да изпълнява детето според възрастта си.
 

2. Да планира разходите си

Отговорното харчене на джобните пари е много полезен навик. Това е нещо, на което задължително трябва да научим децата си, започвайки от най-ранна възраст. Те трябва вече да се разбрали, че парите не се появяват от небитието, а се печелят. Затова се харчат разумно. Можем дори да им помогнем да си организират малко счетоводство, ако спестяват за лаптоп или ваканция например.


3. Да готви лесни ястия

Овесени ядки на закуска, сандвич с чай, сварено яйце, бъркани яйца, макарони, салата – никак не е сложно нали? Добре би било нашите тийнове да се справят с това сами.

e8977b6cf51281abcfa8f26b424a6367

4. Да помни и подготвя самостоятелно домашното си

Без да се налага да го питаме и контролираме. Няма защо да драматизираме, ако получи някоя по-слаба оценка – все пак си негова и е лично постижение. Децата, на които непрекъснато помагат, обикновено имат проблеми като възрастни, защото не са свикнали да мислят, планират и вършат нещата самостоятелно.


5. Да води смислен, културен диалог с възрастните

Учителите в училището, треньорът от спортния клуб, съседът на етажа, родителите на приятели – тийнът ежедневно се среща с най-различни хора, които трябва поздрави учтиво, да проведе кратък разговор с тях, ако се налага. Ако вече е във възрастта на самостоятелното пазаруване (14-16 години) трябва да знае размера на обувките и дрехите, които носи, да може адекватно да обясни изискванията си към стоката, която ще купува.

Важно: Това което не бива да спираме да напомняме е, че разговори с непознати не се водят, особено ако наблизо няма близки или приятели.


6. Да реагира правилно в екстремна ситуация

В тази възраст детето трябва да знае номера, на който се звъни при подобен случай, независимо дали става дума за полиция, пожарна или спешна помощ. И това не е достатъчно. Трябва да може точно и ясно да съобщи домашния си адрес и своите собствени данни. Трябва да знае къде се намира домашната аптечка и какво да направи, ако се пореже или претърпи друг лек битов инцидент. Можете да прочетете и въпросите, чиито отговори трябва да знае всяко дете.


7. Да се ориентира в града или в района, в който живее

На съвременните деца им е по-трудно да усвоят този навик, защото открай време родителите ги водят навсякъде с кола. Не можеш да опознаеш града и квартала си от прозореца на автомобила. Затова придвижването пеша трябва да стане навик и да се случва отрано, като се коментират улиците, номерата на сградите, забележителностите, търговските и други обекти наоколо. Тийнът трябва да може да ползва градския транспорт самостоятелно, да се ориентира в пътната маркировка (местата за пресичане) и да ползва карта на местността от смартфона си. 

razhodka

8. Да благодари за извършена работа

В тази възраст почти всяко дете има своя компания. Често излиза с приятели и посещава заведения. Да благодариш, че са те обслужили внимателно е съвсем нормално, да поздравиш на влизане и излизане продавачите – също. Дори да оставиш малко възнаграждение на сервитьора, който е бил много отзивчив е допустимо, стига да си 16-18-годишен и да имаш тази възможност. Колко да оставиш, трябва да са те научили родителите.

9. Да се събужда самостоятелно сутрин

Дори да не ни се вярва, нашите пубери са напълно способни да се събуждат сами за училище. Ако са достатъчно мотивирани и не са научени да ги подканят в продължение на 40 минути.

10. Да върши домакинска работа

Домашните задължения се отнасят до всеки член на семейството. Затова и децата в тази възраст трябва да поемат своята част от дейностите. Ние, родителите, "мило" наричаме това – делегиране на отговорности. За тийнейджърите е възможност да почувстват удовлетворение, че имат принос в живота на семейството.

Източник: goodhousekeeping.com


Препоръчваме ви още:

Те са толкова различни 
Как лудите пубертети се превръщат в луди лелки 
Родители и тийнейджъри - как да съхраним връзката си

Последно променена в Събота, 07 Октомври 2017 12:54

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам