logomamaninjashop

Все пак светът е мъжки

Google отказаха да свалят приложение, което позволява жените да бъдат следени

Тази технологична новост се използва особено активно в Саудитска Арабия.

По-рано правозащитници заявиха, че приложението нарушава правата на жените и разкритикува интернет гиганта затова, че може да бъде свободно изтеглено от Google Play. Всъщност става дума за правителствената мрежова услуга Absher, която позволява на мъжете да следят къде се намират жените им и да предотвратява излизането им извън границите на Саудитска Арабия, съобщава Insider.

5c642f8feb3ce82f3c3387c3 1136 852

От Google твърдят, че приложението е проверено и не е установено нарушаване на човешките права, следователно може да остане в магазина за приложения Google Play. Компанията не коментира публично решението си. Заключението на експертите е изпратено в офиса на демократа Джеки Шпайер, който неотдавна, заедно с други членове на Конгреса на САЩ, поиска приложението да бъде свалено.

5c7aa0b1eb3ce814795c7376 1334 667

На снимката: принцът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман (в средата) с главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай (вляво) и съучредителя Сергей Брин (вдясно), източник: Insider

„Детективът“ Absher може да бъде открит и в iTunes. Пред журналисти главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук обеща да проучи случая, но до момента коментар или реакция от компанията няма.

Медиите привлякоха вниманието към приложението Absher още през февруари. Услугата включва в себе си елементарни безвредни функции (например възможност да платиш глобата си за паркиране), но има и доста съмнителни опции, които позволяват на мъжете да отменят пътувания, както и да настройват SMS-съобщения, когато жените им използват задграничните си паспорти.

Според правозащитниците това приложение дискриминира жените в Саудитска Арабия и нарушава правата им. Против него се обявиха от Amnesty International, а американският сенатор Рон Уидън призова Apple и Google „незабавно да спрат“ хостването на Absher от платформите си.

По данни на Google Play, приложението Absher е инсталирано над един милион пъти.

Б. р. Принц Мохамед бин Салман, по-известен като MBC, е считан за един от най-прогресивните млади арабски лидери. Когато обяви, че е дошло време жените в Саудитска Арабия да получат право да шофират, с него се съгласиха и най-консервативните политически кръгове в страната. Явно по-късно това право им е дошло в повече, защото са намерили добър начин да ги следят.


Прочетохте ли:

10 известни жени, престорили се на мъже, за да успеят

 

Последно променена в Неделя, 10 Март 2019 20:58

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам