logomamaninjashop

Добро и лошо ченге? Забравете!

Вие имате съвсем точна представа как да общувате с детето си, какво да му забранявате, как да го възпитавате ( и как не). Вашият партньор обаче упорито ви саботира. Избухва конфликт, който завършва със взаимни обвинения. Как можете да се справите с това и да съхраните семейния мир?

Не се стремете да се държите по един и същ начин

Често хората в една двойка са съвсем различни, всеки със своите възгледи за възпитанието и лични граници. Децата се настройват според родителите – те знаят от кого какво могат да очакват. На детето му е достатъчен и един съпричастен родител, за да расте и да се развива нормално. Един човек, пред когото може открито да изразява чувствата си, да бъде самото себе си. Няма значение дали това ще е мама или тате. Проблемите започват когато то няма такъв човек и му се налага да сдържа емоциите в себе си или да плаче само в стаята си, прегърнало любимата играчка.

Не вземайте страната на детето

В случай на конфликт между децата и баща им не вземайте открито страната на детето. Просто бъдете до него. Не бъдете демонстративни, не обвинявайте партньора си пред тях. Иначе ще им създадете впечатление, че мама ги разбира, тя е добра, а тате е лош. Бихте могли да съчувствате на детето, да го утешите: „Тате е ядосан, случва се, аз съм тук.“, да му помогнете да се успокои, да му дадете възможност да се наплаче. Не правете от ситуацията генерални изводи, но поговорете със съпруга си насаме.

Нелюбов

13321cae3113e8104a867b99921a855c XL

Помагайте си един друг, за да преодолеете последствията от скарването

Конфликтът е пропаст, в която може да има само водни мехурчета или огнена лава. Над тази пропаст винаги може да бъде издигнат мост. Ако партньорът ви не може сам да изглади отношенията си с детето след скарването (не му се получава убедително или не знае какво да направи), помогнете му. На децата им е трудно в кулминацията на конфликта, да помнят, че родителите им въпреки всичко ги обичат. Важно е да им се каже: „Тате днес е ядосан, сигурно е имал проблеми в работата. Ти не си виновен, случва се при възрастните. Той те обича, ще се успокои и тогава ще си довършите корабчето, което започнахте вчера. Всичко ще бъде наред.“ Децата наистина се успокояват от такива разговори. Помнят тези думи и при нужда се утешават с тях.

Споделяйте един с друг собствените си открития, а не нечии теории за възпитанието

На никого в партньорските отношения не му харесва, когато го критикуват или поучават от позицията „учител-ученик“ или „родител-дете“. Подобно поведение води само до съпротива, било то като агресия или отчуждение. Вместо да теоретизирате, споделете успешния си опит. В такава форма човек е по-склонен да възприема информацията. Например: „Вчера, преди да накарам дъщеря ни да си прибере стаята, седнах при нея, говорихме си, смяхме се, прегръщахме се, а после я помолих да ми помогне. И знаеш ли? Тя се съгласи! Нали ти е ясно, колко обича да прави това. Ще използвам този метод и следващия път.“

Не контролирайте чуждите отношения

Често жените предполагат (може би с известно основание), че по-добре знаят как да се държат с децата и се опитват да контролират отношенията на баща им с тях или между по-големите и по-малките деца. Нищо добро няма да излезе от това. Ако отпуснете юздите на контрола и наблюдавате ситуацията, можете да видите колко хубави неща се случват между партньора и децата ви без ваше участие. Важно е да му давате пространство да греши. Нека направи нещо не както трябва, но да опитва. Подкрепете го, без да сте назидателни.

Караме ли се пред децата?

4d42f1627cdeca7f951adf8486372c1a L

Установете контакт, преди да говорите за важното

Това правило е валидно не само в общуването с децата, но и в отношенията с партньора. За да можете да му обясните нещо, той трябва да е готов да ви слуша. Ако е имало скарване, първо трябва да се успокоите, да изберете момент, когато ще можете насаме да обсъдите ситуацията. Не бива да се премълчават обидите и неприятните ситуации, защото това трови отношенията. Говорете, взаимодействайте постоянно един с друг, обсъждайте и изяснявайте.

Сменяйте си ролите

Отношенията на привързаност са йерархични, включително и отношенията в двойката. В общия случай единият партньор се грижи за другия. След раждането на децата двойката се сблъсква с достатъчно сериозни изпитания, това е огромен стрес. Учете се да се подкрепяте и да усещате емоциите на другия в нужния момент. Сменяйте ролите си, всеки има нужда да се чувства обгрижен.

Източник: deti.mail.ru

 


Препоръчваме ви още:

Пазете децата

Последно променена в Четвъртък, 05 Юли 2018 09:39

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам