logomamaninjashop

52 седмици готвене: Азбука

Автор: Яна Пеева

Тази седмица (не точно тази, защото се движим малко назад) темата на предизвикателството е “азбука”. Мислих го, мислих го и в един момент спрях да го мисля, защото не можех да се сетя за нищо, което искам да приготвя. Седмицата така или иначе беше лудница, имах много лекции, Борис беше във вихъра си и общо взето във всеки един момент бях готова да се тръшна на земята и  да обявя, че не мога повече.  После Косьо ме помоли за нещо за рождения си ден.

Това е историята на един сладкиш, който инцидентно направих преди 4-5 години, а Косьо още помни от тогава и продължава да пита за него. Аз съответно опитвам периодично да го повторя и всеки път се провалям епично. Косьо обаче продължава да пита. И аз продължавам да си блъскам главата в плота на кухнята и да се опитвам да си спомня какво точно забърках тогава 

На кратко - тогава направих лимонов сладкиш с каквото имах вкъщи. По спомени вътре сложих зехтин, кисело мляко, доста лимони и брашно. Почти сигурна съм, че го бях базирала на някаква рецепта за блонди, но се беше оказало, че нямам масло и бял шоколад. Няма никакво значение всъщност, защото рецептата за онова божествено нещо, което Косьо толкова хареса, се загуби безвъзвратно.

Този път реших да заложа на сигурното и да прочета 4029049203 рецепти, да избера привидно най-успешната и да се придържам към нея. Имаше няколко изисквания, поставени от рожденика - тортата да прилича на онази поне малко, демек да е лимонова и да има глазура от кисело мляко, и да е без брашно. Като напише човек “flourless lemon cake” (“лимонова торта без брашно”) в Google, пробладаващите резултати са за италиански сладкиш с бадемово брашно и лимони. Речено, сторено. 

Бадемово-лимонова торта 

200г бадемово брашно

4 яйца, разделени

100г кафява захар

стърготините от два лимона (аз купувам био лимони и ги мия много хубаво)

120г кисело мляко

1чл бакпулвер

щипка сол 

1сл лимонов сок

 

Фурната се загрява на 180гр.  

Захарта и лимоновите стърготини се смесват хубаво - може с ръце, може и с лъжица. Така лимонът пуска аромата си в захарта и сладкишите стават много уханни. Лимоновата захар и жълтъците се смесват, докато станат кремообразни и бледи. Постепенно се добавя киселото мляко, докато се смеси. Изсипват се и бадемовото брашно, бакпулверът и солта и се разбърква няколко пъти, докато се инкорпорират в сместа. 

Белтъците се разбиват на сняг и вниматеелно се добавят към бадемовото тесто. Най-лесно става със шпатула. Изсипва се  във форма за торта (20см - моята беше по-голяма и стана доста тъничък блат), в която има хартия на печене, а страните са намазнени. 

Пече се 40 минути.  

Моята торта беше с двойна глазура, защото се обърках! Първоначално направих айсинг с лимонов сок и пудра захар, залях тортата, прибрах я в хладилника да стегне и почнах да си правя някакви други неща. И в един момент ми светна, че това, което Косьо най-много хареса тогава, беше глазурата от кисело мляко. А сега! Никога преди и никога след онзи сладкиш не бях правила такова нещо и подозирам, че  тогава чисто и просто съм си го измислила. В крайна сметка обаче разбърках 2 лъжици кисело мляко с някакво количество пудра захар, докато заприлича на глазура. Не беше обаче достатъчно гъста, затова добавих и 1 лъжица заквасена сметана и voila! 

Трябва да изчакате тортата да изстине преди да сложите глазурата.

Имах доста големи резерви, които обаче се оказаха неоправдани, защото цялото нещо изчезна за около 8 минути.  Борис собственоръчно изяде едно парче, а след това се опита да налази и това на Косьо.

Това е единствената снимка, която успях да направя!


Питате се какво й е азбучното на тази торта? Ами, името на Косьо, написано с ягодки отгоре.

Следващата ни тема е боб, нещо, което обичам много, но правя само по един начин. В Сол & Пипер обаче споделиха една много интересна рецепта за брауни с боб и мисля да я пробвам.

Ето и списъкът с темите. Обявяват се три седмици предварително, така че може да се подготвите!

Седмица 1 (1 - 7 януари) - нещо, което си готвил през миналата година и искаш да повториш. 

Седмица 2 (8 - 14 януари) - Мисо (Мизо) - Мисо е японска подправка, паста, която се прави от ферментирала соя, а понякога и с ориз, ечемик, пшеница, водорасли или други съставки. 

Седмица 3 (15 - 21 януари) - Руска кухня. 

Седмица 4 (22 - 28 януари) - 24 часа. Ястие, което отнема 24 часа, за да стане готово. 

Седмица 5 (29 януари - 4 февруари) - Ориз.

Седмица 6 (5 - 11 февруари) - Ямайска кухня.

Седмица 7 (12 - 18 февруару) - Задушено.

Седмица 8 (19 - 25 февруари) - Нещо, което преди не си харесвал. 

Седмица 9 (26 февруари - 3 март) - Бразилска кухня 

Седмица 10 (4 - 10 март) - Ферментиране

Седмица 11 (11 - 17 март) - Kawaii 

Седмица 12 (18 - 24 март) - Чушки 

Седмица 13 (25 - 31 март) - Пържене

Седмица 14 (1 - 7 април) - Азбуката 

Седмица 15 (8 - 14 април) - Боб 

Седмица 16 (15 - 21 април) - Южна Африка

Седмица 17 (22 - 28 април) - От нулата

Седмица 18 (29 април -  5 май) - Джинджифил

 

Последно променена в Петък, 24 Април 2020 15:49

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам