logomamaninjashop

Идеи за зимнина

Автор: Лора Райчева/група за любители-градинари Патлажан и ряпа
 
Август е пълен с възможности за всички, които обичат да правят зимнина. Всички те са подходящи и за септември, но е хубаво човек да може да си разпредели задачите и да започне още втората половина на август. Аз лично започнах лекичко да правя разни неща. Снимката е от занимавките ми през последните дни.
Ето моите предложения, като очаквам с интерес да допълвате:
1. Сливи - печено сладко, варено сладко, мармалад, компот, сушени сливи и любимите ми ферментирали сливи (млечно-кисела ферментация). Да не забравяме и сладолед от сливи, който е моят любим сладолед! 
Рецепти:
Обожавам печено сладко и това от сливи е едно от най-вкусните. Просто разделям сливите на половина, слагам малко захар и в голяма тава, с често разбъркване ги пека до прекрасен тъмночервен цвят. После слагам в бурканчета и варя за капачка.
Разбира се, може да се направи и класическо варено сладко и да му се добавят аромати - ванилия, канела, кардамон.
Който и вариант да изберете, през зимата за 15 минути правите кайзершмарен, гарнирате със сливово сладко и се пренасяте в рая.
Ако не обичате сладко (парчета, люспи), може вареното сладко да го пасирате на финала и да го превърнете в мармалад. Много по-нежната консистенция на мармалада е идеална за приготвяне на кифлички и слепени сладки. И, разбира се отлично се връзва с палачинки.
Чудеснен вариант е да изсушите сливите. Ако нямате машина за сушене, става и във фурна на 50 градуса с открехната вратичка или навън, в тава, покрити с тензух. Сушените сливи са идеални за слагане в супи и яхнии, както и за добавяне към кисело мляко с чия и овесени ядки.
Може би най-любимите ми сливи са ферментиралите. Това е най-простата млечно-кисела ферментация, но ги вдига на друго ниво. Сливите се режат на половинки и се посоляват (2% сол от теглото им). След което се слагат в плик и се вакумират. За няколко дни, пликът се подува като футболна топка. Това е знак, че сливите са готови. Вадите ги и ги ползвате за брускети и ястия. Моят фаворит е пица с ферментирали сливи, синьо сирене и лук.
2. Праскови - печено сладко, варено сладко, компот, гриловани праскови. 
Прасковите също са чудесни за печено сладко. А който не обича, може да си направи варено и отново, както при сливите да добави аромати. Разбира се, може да се направи и мармалад, но трябва да се обелят, за нежен оранжев цвят и по-гладка консистенция.
Компотът от праскови е доста любим на повечето хора. За да се обелят лесно, може да се пуснат първо във вряла вода, след това в ледена.
Но има едно приложение на прасковите, което не е консервиране, но е толкова разкошно, че не мога да не го включа тук. Праскови на барбекю. Нищо особено като подготовка, просто разполовени, с извадена костилка. Но божествени за гарнитура на барбекюто ви.
3. Царевица - замразена варена царевица за зимни мексикански ястия.
Всеки обича варена царевица или царевица на плоча/барбекю. Но аз ще дам идея за замразяване и разнообразяване на зимната гарнитура.
Царевицата се вари и се реже на малки рингове (около 3-4 см). Слага се в плик и във фризера. През зимата вадите няколко кръгчета, размразявате на съайна температура и минавате през тиган с масло. Поръсвате със солни подправки по избор и сервирате като гарнитура на Чили кон карне или просто стек на плоча.
4. Патладжан - кьопоолу, патладжан за гръцка мусака, разядка от пържен патладжан, сладко от патладжан, замразен патладжан.
Обичам този зеленчук и в сезона му го готвя много. Правя имамбаялдъ, пълня го с арабски кускус, с лимец, с просо и с каквото друго ми хрумне. Гарнирам го с всички сезонни зеленчуци, сервирам го с доматен сос, моцарела и босилек, правя разядки, хвърлям го върху брускети... въобще експлоатирам го мащабно. Но много искам да го имам и за зимата. Затова правя няколко консерви с него.
Кьопоолуто, което правя е патладжан, чушка, домат (съотношение 10:5:1) и зехтин. Магданоз и чесън прибавям при ядене, не предварително.
Най-важен ми е патладжанът за гръцка мусака. Беля го, режа на кръгове с дебелина 1 см и го запържвам много за кратко. Посолявам и слагам в компотени буркани (един буркан ми е точната доза за една мусака). Натъпквам добре и затварям буркана. Варя за капачка.
По подобен начин правя разядка, но не го беля и режа по-тънко - половин см. Пържа, посолявам и слагам в буркани, като добавям доста чесън и малко магданоз. Варя за капачка. При сервиране поръсвам с домашен оцет и предлагам като зимна салата или слагам върху брускети с добавки от пармезан, каперси, печена чушка, лук и други.
От патладжана правя и сладко. Беля, режа на купчета, варя със захар и ванилия и затварям в бурканчета. Варя още 20 минути.
Нарязан на кубчета (задушен или суров) може да се съхрани във фризер и да се ползва за яхнии и гювечи.
5. Чушки - печени чушки в буркан, замразени чушки, чушки със сирене, апетитка, люти чушлета, чорбаджийски чушки в доматен сос.
Най-важно са ми печените чушки в буркан. Белени и осолени, нищо повече. Цели, в буркан. Варя за капачка.
През зимата ги ползвам за супи, за миш-маш, за разядки, за бърза лютеница, ако ми свърши, за картофена салата, за крем супа от чушки с пармезан, за бюрек... за много неща.
Изпечените, но необелените чушки могат да се замразят. При размразяване и обелване имат мириса на току-що опечени летни чушки. Но пък заемат място и изискват наличието на фризер, тип ракла.
Правя и една зимнина от нарязани на ситно печени, белени чушки, запържени и с добавено сирене. Това слагам в малки бурканчета и варя за капачка. През зимата е бърза храна върху филийка хляб.
Апетитката я правя и със сладки и с люти чушлета. Белят се домати, режат се на ситно и се слагат за заврят. Сол, зехтин, мъничко оцет, захар. Прибавят се измитите чушлета, цели, пробити с игла. Варят се до омекване, но не разваряване. Слага се в бурканчета и се вари за капка.
По същата рецепта се правят и чорбаджийски чушлета, но трябва да се нарежат на парчета. Може да им се прибави и морков.
Люти чушлета правя по два начина. Първият е пукани, сложени в олио, оцет и вода равни части плюс сол и захар (мед). Вторият е почистени от семките и жилите, попарени във вода с оцет и сол, напълнени с малкано сирене и подредени в бурканче. Заливат се със зехтин и се варят за капачка.
6. Домати - консерва домати, доматено пюре, доматен сос за паста.
Разбира се, правя домати консерва. Няма консерва от магазин, която да наподоби сладкият, летен вкус на моите градински домати. Беля ги, режа ги и ги посолявам. Нищо друго. Просто сладкия вкус на домата! През зимата ги ползвам за доматена супа, за манджи и дори за похапване просто така или с прибавен праз лук.
Доматеното пюре се прави чрез продължително изваряване, до желана гъстота, на домати без семки и люспи. Аз не го правя. За разлика от консерва домати, която не съм намерила дори леко близка до вкуса на моите, то пюрета има добри. Особено италиански, без никакви добавки, просто домат.
Най-важното, което правя е доматен сос за светкавична паста или пица. Задушавам лук, чесън, морков, червена чушка, домати, сол, риган, зехтин. Пасирам и затварям в малки бурканчета. През зимата го ползвам за мигновена вечеря в дните, когато имаме задачи и се прибираме късно и много гладни. Винаги имам паста, която се вари за 2 минути, която накисвам в гореща вода от каната и докато кисне там 2 минути съм сложила в тиган зехтин, чесън и сол. Прибавям пастата, две разбърквания, изсипвам соса от бурканчето, още две разбърквания и сервирам. Малко босилеково песто и пармезан и за под 10 минути общо имам вечеря.
Ползвам този сос за пица или за яйца на очи (отново с босилеково песто отгоре ори сервиране).  
7. Мед - ензимирани полодове, жасмин в мед.
Август пчеларите вадят меда и зазимяват кошерите. Чудесен момент да нарежете сезонни плодове в буркан (около 2/3 от буркана), да допълните с мед, да разбърквате първите дни, докато плодовете изплуват (медът ще се втечни още първите часове) и след това да приберете на хладно за няколко месеца. След това ядете и разбирате, че това е далеч над най-доброто сладко. А плодовете са ферментирали и леко ви опияняват.
В мед може да сложите и цветове от жасмин. Ароматът е чудесен!
8. Тиквички - сушени тиквички, разядка, замразени пържени тиквички, мариновани тиквички.
Разядката от тиквички е същата като тази от патладжан.
Тиквичките може да се замразят, но сурови не е ок. По—добре пържени. Размразявате ги бавно, поливате с млечен сос или тартар и са прилично ястие.
Тиквички се сушат успешно. Посолени стават за зимен чипс.
Също така, тиквички могат да се мариноват точно като кисели краставички - оцет, сол, черен пипер на зърба, копър, тиквички, вода.
9. Моркови - сушени моркови, моркови туршия, замразени моркови
Морковите могат да се сушат или замразят на кубчета за зимни манджи.
Могат и да се направят сампстоятелно или с други зеленчуци на тиршия (вода и 3 или 4% сол).
Но аз ще обърна внимание на друго. Листата от морковите не само се ядат, а имат чудесен морковен аромат. Изушете ги, като другите билки и ги прибавяйте към супи и манджи.
10. Лютеница
Всеки има своя рецепта. Интересно ще ми е да споделите вашите. Аз лично правя лютеница само от печени чушки и доматено пюре. Така в обичаме вкъщи. Пасирана е точно с вкуса на лютеница "Хорце" от едно време.
11. Сушени билки и подправки
Август има доста билки за сушене. Казах вече за листата от морковите, но също така е време на риган, закъсняла чубрица (моята чак сега цъфти), майорана, босилек и други.
Но искам да обърна внимание, че този месец е идеален да си направите домашна вегета - сушите леко осолени зеленчуци, стривате и имате чудесен микс за зимни, питателни супи.
 
Очакваме и вашите рецепти за зимнина!
 
Ето как започна градинарското увлечение на Лора - Моите приятели доматите
 
Препоръчвам ви още: Четири вида сладка
Последно променена в Събота, 28 Август 2021 10:00

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам