logomamaninjashop

Любов Даскалова и коледните развлечения

Автор: Любов Даскалова

Извинявайте много, но как е при вас? Пиете ли вече греяно вино с аромат на джинджифил и канела? Аз още съм зад щанда на коледния базар и сериозно обмислям дали да не доработвам като касиерка в голяма търговска верига.

Миналата седмица директорът ни събра във физкултурния салон и обяви, че ще правим коледен базар, а със събраните пари ще си платим банкета. Ако останат средства, ще можем да поканим експертите от общината и от РУО-то (Регионален инспекторат по образование). Пари за поканени експерти от МОН и НИО (Национален инспекторат по образование) нямало да стигнат със сигурност. Началството заръча от всеки клас да бъдат приготвени по два кашона с каквото си изберем да направим, но да имало поне по пет сурвачки, двадесет картички, осемнадесет коледни играчки за елха и каквото още се сетим. Коледни сладки също трябвало да има, но домашно приготвени, да не са купешки. И за да е по-сигурно всичко това с хранителните продукти (за предпочитане да са био или поне еко), важно било около 10% от всяка храна да бъде опакована отделно и да му я доставяме лично ден за ден. Директорът и заместник-директорките, както и семействата им, ще бъдат длъжни да опитват от това кулинарно разнообразие, защото носели отговорност за живота и здравето на всички деца и само така можели да го гарантират. Двете заместнички теглиха чоп коя кой ден ще подлага на контрол изпълнението на плана.

Коледният базар ще се провежда на тротоара пред училището. Общината е отпуснала осем квадратни метра на оживен булевард, за да може да дойдат кметът и заместник-кметовете, главният секретар и четирима юристи на нашия банкет. И понеже сме близо до кръстовище, две иновативни колежки моментално се сетиха, че по сурвачките можем да накичим различни видове гирлянди и играчки и по-смелите от нас да обикалят колите, чакащи на червено. То е ясно, че освен с маркетингова цел, тази иновация е в помощ на домакинствата и прибиране на лично заработените бакшиши.

Любов Даскалова в евакуация

36511db67502ef28ab6d51798cb1087c XLКънчева и Павлова дори предложиха да заимстваме от китайския братски народ идеята за танцуващите дракони и да облечем по-големи шлифери, на които да навържем ръкавите един за друг и по тях да наредим посредством щипки за пране разнообразни продукти за продан.
Физичката Генадиева разчерта подробна скица как да се привърже един статив, накичен с ръкоделия, на лебедка на светофарната уредба и с въже да се спуска при червен семафор и да се издърпва на височина, когато светне зелено. От отдела, отговарящ за пътната сигнализация, ни поздравиха за футуристичния поглед в търговията, но обясниха, че камион с вишка, с който да се монтират въжетата, ще има свободен чак след втората седмица на януари. Иначе бяха готови при положение, че поне четирима човека от отдела също щяха да дойдат на банкета ни.
Петрунова, която от тази година преподава технологии и предприемачество, се сети, че наред с коледната украса можем да пуснем в продажба и останалите ни от миналата година мартеници. Библиотекарката веднага се включи с идеята на отделно столче да подредим книги от училищната читалня, които през последните дванадесет години никой не е потърсил. Със заработените пари ще се закупят нови саксии за цветя по етажите, което е една далновидна инвестиция за подобряване на училищната среда. Спомена нещо и за пердета по стаите на първия етаж, но директорът я сряза, че като си разпродаде книгите в библиотеката и ще трябва да си уплътнява работното време със секретарска и деловодна дейност, което автоматически я приземи в реалността.
Петков, учителят по ФВС, предложи вариант да разнася мостри на коледните ръкоделия по близките жилищни сгради и офиси. Щял да звъни по звънците облечен с тениска на училището и вежливо да показва промоционални стоки за празниците. Той на едно място не можел да стои, но да съчетава любимия маратон с някаква друга дейност му било второто „аз“, особено през последните седем години, през които разнасял успешно брошури на големи вериги в четири съседни квартала.
Информатичката даде идея да направи нещо като онлайн магазин – нямало да се продават чрез куриер, но можела да качи на страницата на училището снимки на сладкиши, козунаци, курабийки и сурвачки и поне родителите да идват цяла седмица при нас. Било добре да помислим за промоция – на осем закупени сладки да се подарява чаша кафе. Така незакусили родители ще могат да идват до училище, да се видят, да хапнат и сръбнат кафенце в приятна компания. Не знам къде ще я намерят тази приятна компания, но и не питах.

Любов Даскалова и чистачките

b233d972ada3f6b911297ef40b012c8a XL

Графикът, по който ще се дежури в училищния шопинг център, се разработва от административния директор на школото и е в сила със заповед на директора със задна дата. Предните години винаги чистачките са били продавачки. Шефът го е правил това с идеална цел – жените да натрупат търговски опит, да го впишат в сивитата си и стига да искат, да могат да кандидатстват за работа в търговския сектор. Едно е да размахваш парцала по пода ежедневно, съвсем друго е да застанеш на сергия и да калкулираш сметката на някого. Обаче на всеки коледен базар все не излизаха сметки и все парите не достигаха. Дали това е причината или защото всички чистачки вкупом излязоха в болнични, но тази година продавачки ще са учителките. Първа смяна ще са българичките и началните до втори клас, където се работи с по-малки числа, а втора смяна – математичките, информатичката и само Валентинова от началните, която тази година единствено успя да реши задачите от олимпиадата по математика за четвърти клас.

Без да го упоменава в документацията, директорът ни спусна и устни напътствия за нехранителния асортимент, който ще предлагаме на училищния павилион – трябва да са изработени от учители, ученици, родители. Поименно изброи обаче онези от нас, от които категорично не иска да се приготвя нищо за ядене. Така отново се „видяхме“ кои сме опозиционните и радикални лидерки в нашата институция. Едните сме от ИДИЛ, а другите са му в отбора на „идиалнитьи“ (щото шефът е родом от друго населено място). Още се носят легендарни разкази как една креативна наша бивша колега бе успяла да нагости ръководния екип със соленки, майсторски приготвени с магнезиев сулфат, известен още като английска сол. Началството и заместничките му бяха изкарали един работен ден из различни санитаро-хигиенни точки на училището, а очистителният ефект бе успял да се разгърне както физически, така и психически върху тях.

Любов Даскалова и компютърното моделиране

ba0dcc459ba28dad37cba99e09a9c5b8 XL

Всеки ден до коледния базар съм организирала класа да работят по различни изделия. Сега, вярно, нямаме конкретни часове, през които това да се случва, но то и два кашона няма как от само себе си да се напълнят. Поради тази причина работим усилено в часовете по музика, изобразително изкуство, ФВС, технологии и предприемачество, в часовете по развитие на речта, както и по математика и останалите също (защото накъде сме тръгнали с развита реч, ако не са ни развити ръцете и предприемаческите умения първо?). Ако трябва да съм честна, една част от децата са болни, други са вече заведени при бабите и дядовците, за да може и родителите да изкарат своята ваканция, при мен са само онези, които няма кой да ги гледа. Това с нямането кой да ги гледа го отнася учителката в полуинтернатната група, която е на шестчасово работно време от 13:00 ч. до 19:00 ч., и въпреки това успява да изработи всяка седмица по още един допълнителен ден от закъснели родители, едва смогнали след пазар, фитнес и кафе с приятели да си приберат дечицата от училище. Всеки месец има пет, които са забравили да си вземат децата, а винаги след ваканция има по двама, които дори са забравили, че имат деца.

Цяла седмица работим с учениците усърдно, повечето от тях не носят материали, четири нямат ножици, осем нямат лепило, седем питат какъв час имаме, когато се захванем да изпълняваме петилетката за пет дни. Аз цяла година събирам различни опаковки, целофани, изрязвам красиви картинки от брошури и чат-пат се оглеждам по кошчетата къде какво е изхвърлено, а е ценно.

Шефът ме е сложил да дежуря на базара всеки ден преди обед. Ще ходя да редя серги… упс, щанда и да продавам до обяд. Учениците ми са разпределени по другите класове, защото има много болни и нямало да се усети. Това по принцип му е и планът за икономии и иновации, с който ще кандидатства за иновативно училище. От следващата година – когато има много заболели, ще обединява класове и ще пуска учителки в платен отпуск, за да може лятото да пишат разпределения и да правят презентации в училище. Щастлив е, че е открил невероятна ниша в училищните иновации и че никой директор не се е сетил за нея. Щял да я води като иновация в управлението, имал и други идеи.

Любов Даскалова е на почивка

daskalova pochivka

Физкултурникът и седем ученици ми донесоха двадесет и четири кашона и четири чина от счупените, които се пазят в мазето. Покривка няма. Започвам да подреждам козунаци, курабии, бисквити, обреден хляб, соленки, сладкиши с пудра захар, еклери, чашки с крем карамел. Разделям кулинарните продукти с ръчно изработени гирлянди, някъде подпирам картички, тук-таме привързвам по някоя сладка с играчка за елха. От едната страна подреждам едри сурвачки, които при всяко преместване ръсят пуканки, сушени чушки и сливи. От другата страна на хранителните стоки слагам картини с дядо Коледа, нарисувани от най-малките. Стол няма къде да се сложи, но пък е достатъчно студено. Сама съм, колежките, с които ще дежуря, са казали, че идват след малко. Минават разни хора, но никой не се спира, дори заобикалят на отсрещния тротоар. Една баба мина покрай щанда, завайка се леко, прекръсти се, бръкна в пазарската чанта и остави един типов хляб на масата. И си продължи, мърморейки. След около 176 цикъла на светофара пристигат при мен трима, облечени с еднакви шлифери. Поздравяват ме и изваждат служебни карти от регионалната здравна инспекция. Питат ме за документи за храните. В първия момент щях да припадна, но нали е студено, а аз съм поизмръзнала, процесите в тялото са замразени леко, та се овладях. Казах им, че я има, че директорът я съхранява и мога да отида да я взема. Те останаха на местопрестъплението, за да не се променя нищо и ме пратиха да донеса документите. Аз, естествено, се впуснах в лек бяг и точно в последния момент пред школските порти, свърнах в друга посока, към кафенето през четири блока.

Дежурна, дежурна… колко да съм дежурна?


Препоръчваме ви още:

Традициите, без които (не) можем

Коледни екшън сладки

Коледа в канадското училище

Последно променена в Неделя, 23 Декември 2018 22:55

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам