logomamaninjashop

Мразя те!

Какво означава това на езика на тийнейджърите

Може и да сте чували тази реплика от детето си и със сигурност знаете, че тя рядко означава точно това. Обикновено, побеснелите ни тийнове съжаляват за изреченото, още докато го казват, но гордостта не им позволява да признаят това. Важно е да не вземаме тези думи за чистата истина, за да не усложним и без друго комплицираната ситуация.

 „Дъщеря ми ме мрази. Каза ми го в очите. И досега треперя и не мога да се успокоя. Не съм очаквала такова нещо от собственото си дете.“

Социалните мрежи са пълни с такива истории. Порасналите ни деца хвърлят в лицето на родителя си някоя крайно обидна реплика, която звучи като присъда, и демонстративно тръшват вратата пред лицето ни. Какво можем да направим в подобна ситуация? Обикновено реакцията на околните е свежда до съчувствие, което все пак е по-добре от нищо.

Паниката е излишна. Собственото ни дете е произнесло ужасните думи в изблик на гняв, а една крайна реакция от наша страна само ще задълбочи конфликта. По-добре би било да потърсим решение на този проблем.

Най-важно е да не причиняваме болка в отговор. Някои родители изпадат в такава ярост, чувайки, че детето им ги мрази, че нанасят ответен удар дори с по-голяма сила. Понякога може дори да бъде чута репликата: „И аз те мразя, иска ми се да не те бях раждала.“

Трудно е, но е най-добре да запазим спокойствие. Можем хладнокръвно да отговорим, че въпреки това ние продължаваме да обичаме детето си, да се пошегуваме или да разредим напрежението: „Нищо, аз те обичам и за двама ни.“ Обикновено децата ни се държат по този начин, когато са много сърдити, защото сме им забранили нещо или просто не им даваме това, което силно искат.

8-те свещени права на тийнейджъра

mrazya2

Родители с дългогодишен опит са съставили специален речник на езика на тийнейджърите, от който става ясно, че не всичко е толкова страшно, колкото ни се струва. Най-често целта на подобни реплики е да ни причинят болка. А смисълът на думите им е много далеч от това, което наистина чувстват.

Да си преведем някои от тях на езика на пуберите.

Мразя те!

Нуждая се от любовта и помощта ти. Чувствам се безсилна и не зная как да се справя, затова ти говоря с тези гадни думи, за да съм сигурна, че ще си до мен и когато се държа ужасно.

Остави ме на мира!

Чувствам се объркана и не съм готова да се справя със ситуацията в момента.

Аз съм лошата майка на трудна тийнейджърка

b1f40bd2796c35fa8062d0f6df09e4fd L

Никой не ме обича!

Една от моите приятелки се държи странно, нещо се случва, но не мога да разбера какво. Това ме изнервя.

Млъкни!

Поставяш ме в неудобно положение. Излагаш ме.

Ти ми нямаш доверие!

Понякога и аз сама не си вярвам.

Първият купон - правила за безопасност

7b58617549182f3ce70bf895c7226431 L

Ти не ми вярваш!

Точно в този момент те лъжа.

Скучно ми е!

Това не е интересно, не е за мен, затова съм нервна и раздразнителна.

Ти не ме разбираш!

Аз сама не се разбирам понякога, на теб ще ти е трудно да проумееш какви проблеми се крият дълбоко в сложната ми тийнейджърска душа.

Добре, ще го направя!

Изобщо не възнамерявам да направя това, дори да ме накажат. А ако ме накажат, мое право е да преценя дали съм го заслужила.

5 тийн фрази, които ни вбесяват

d30ee1ca9e879a8474cdf38bba06fa06 L

Нейната майка й разрешава!

Искам да отстъпиш, като майката на приятелката ми, и да ме пуснеш.

Не мога!

Не искам и няма да го направя.

Ако ме обичаше, щеше да ми позволиш да направя това.

("Да видим как ще реагира.") Това е една от най-силните реплики, с които децата ни манипулират. Най-добрата реакция би била да отстояваме позицията си, като уверим детето си, че го обичаме винаги и безусловно, независимо от това как се държи.

Източник: wday.ru


Препоръчваме ви още:

Писмо до тийнейджъра

Червената зона и жълтата зона

В света на затръшнатите врати

 

 

Последно променена в Петък, 18 Май 2018 15:48

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам