В света на затръшнатите врати

Автор: Десислава Калоянова


Добре дошли в света на затръшнатите врати, крясъците за неизпрана тениска или гробното мълчание дни наред. Това е светът на вашия тийнейджър. Това е онзи непознат, който е изял вашето добро дете и се е настанил у вас вместо него. Сега е моментът да започнете усилени тренировки. Ще са ви необходими упражнения за здрави нерви, дишане и релаксация. Спокойно, скоро ще свикнете. Ще се научите да различавате настроението по отварянето на външната врата. Подгответе се да водите тежки битки всеки ден, овладейте изкуството на дипломацията до съвършенство. Колкото и да се стараете, ще има моменти, в които ще си казвате, че не сте добри родители и ще се чудите къде грешите. Слушайте и наблюдавайте. Колкото повече знаете, толкова по-малко неприятни изненади ви очакват.

Момчета са склонни да игнорират бащите в тази възраст. Ако на майката се обелват по една-две несвързани думи, то бащата често е напълно „отсвирен“. Ако не владее добре поне месинджъра, направо изпада в изгнание. Успокойте се, това е само период. Скоро синовете ви ще открият, че има неща, които могат да споделят само с вас. Бъдете търпеливи, избягвайте поученията. Не очаквайте децата ви да харесват нещата, които на вас ви харесват. В този период ще минат през много хобита, докато открият какво наистина ги привлича. Подкрепяйте интересите им, дори и да ви се струват безсмислени. Насърчавайте ги да спортуват и да вкарват енергията, която притежават, в смислени неща.

Момчетата са по-склонни да споделят първите любовни трепети с майките си. Консултират се за цветя, подаръци, дрехи. Ролята на бащата е да подкрепя майката и двамата да действат в синхрон. Това е моментът, в който трябва да слушате внимателно. Между небрежно зададените въпроси, може да откриете много ценна информация. Подкрепата е много важна. Забравете заповедите. Използвайте изрази като: „Не е ли по-добре да…“, „Дали да не…“, „Има ли друго решение?“. Избягвайте открити сблъсъци. Дишайте дълбоко и бройте до десет. В следващите 5-6 години, ще ви се случи много пъти да наложите мнението си, за да предпазите детето. Важно е да го направите така, че то да мисли, че само е взело правилното решение. Най-сигурният начин да оцелеете сред тийнейджъри е да говорите на техния език, да познавате приятелите им (доколкото е възможно, разбира се), да им помогнете да споделят повече. Най-често ще научавате случки свързани с приятелите им, но не и с тях самите. И това не е малко, ако знаете какво се случва с другите, ще знаете и какво да очаквате от вашето дете. Няма готова рецепта, но има голям шанс да оцелеете без тежки поражения. Ето и няколко изпитани съвета:

1. Тийнейджърът крещи, изпаднал е в ярост (защото не си намира любимата блуза или пак сте прибрали нещо на неподходящо място) – говорете тихо, колкото по-тихо говорите, толкова повече ще смекчавате тона на крещящия срещу вас.

2. Не ровете в личните му вещи или го правете така, че да не разбира.

3. Водете сериозни разговори, само когато детето е спокойно и в настроение.

4. Дишайте и бройте до 10. Шансовете да избегнете яростта са доста по-големи.

5. Не забравяйте, че и вие сте минали през тази възраст. Спомнете си всички магарии, които сте сътворили и не съдете твърде строго децата си.

6. Доверието, подкрепата и разбирателството винаги спасяват положението. 

Още от Деси можете да прочетете тук

Последно променена в Вторник, 21 Март 2017 14:07
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Женската интуиция

Женската интуиция

25 Сеп, 2019 Забавно

Първият принцип на кавалерството

Първият принцип на кавалерството

24 Сеп, 2019 Татко Калоян

Много обичам септември

Много обичам септември

17 Сеп, 2019 Татко Калоян

Измама за милиони?

Измама за милиони?

25 Сеп, 2019 Истории

Аз и Мара

Аз и Мара

22 Сеп, 2019 Забавно

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

За кожата на една готвачка

За кожата на една готвачка

03 Окт, 2019 Забавно

Най-прекрасният град

Най-прекрасният град

21 Сеп, 2019 Развлечения

Прав ли съм? Прав съм!

Прав ли съм? Прав съм!

14 Окт, 2019 Истории

Отвори, неверна жено!

Отвори, неверна жено!

13 Окт, 2019 Забавно

Ужасна майка

Ужасна майка

12 Окт, 2019 Блог

Гласувайте за Надя

Гласувайте за Надя

07 Окт, 2019 Забавно

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам