В търсене на коледния дух

Автор: Радослава Кръстева

Провокирана от статията Какво да подарим на младите родители за коледно-новогодишните празници и предколедната еуфория в търсене на подаръци за малчугани, се замислих какво е за мен Коледа и как искам да я запомнят децата ми.

За мен, като дете, дядо Коледа не съществуваше поради факта, че този белобрад старец още не беше дошъл по нашите географски ширини. Идваше един негов братовчед и то в детската градина. Помня, че всеки път му се чудех защо изглежда толкова странно с памуците по лицето.

Но това не беше празникът, който помня с умиление, и който и до ден днешен е по-важният за моето семейство, а именно Бъдни вечер. Може би защото тогава баба ни приготвяше специална вечеря и ние, децата, викахме с пълни гърла Дядо Боже да вечеря.

Сега съм мама на две калпазанки и колкото и Коледата да не е най-важният празник за мен, по неволя се включвам в коледната суетня. А тя е да помогна на Дядото да донесе най-страхотните подаръци. Това е мисия нелека. Каката поиска кукла, ама каква - Дядо да преценява. И детският канал не помага, колкото кукли се покажат все ги иска, а след 5 минути ги е забравила. Още помня първата й Коледа в яслата, точно след като подаръкът беше готов и изненада (според лелите) детето ми. То ревеше при вида всяка кукла и искаше Барби. И баща му, нали е най-добрият поддръжник на белобрадия старец, хукна да изпълнява заръката. Резултатът да ви кажа ли? Госпожицата не обърна никакво внимание на куклата. Добре че Дядо Коледа е велик и отгатва най-съкровените детски желания, та с останалата част от подаръка улучи.

Christmas is coming! (Коледа идва!)

ec2791500e710ae957f1eb9fb63ab450 XL

А той оттогава му е традиция. В торбата на кака Мони слага дребна играчка, нова книжка и лакомство. Тази година пак е подготвил същото, но този път по две, че това е първата Коледа в градината за малката госпожица. А тя иска от Дядо Коледа подарък. Като я питам какъв, казва „изненада“.

Изненадите вече са почти готови, чакат да бъдат опаковани и за семейство Кръстеви остава да се съсредоточи върху духа на Коледа. Тук вече традицията си е почти 6-годишна. Нови ръчно плетени костюми за децата. Фотосесия и календар от тате. Нова коледна книжка. Вече станаха повече от шест, че все се изкушавам да купя още някоя нова. А да не забравяме и украсената елхичка, дело на четири детски ръчички.

Остава ни много време да създадем духа на Коледа и да му се насладим. А той идва всеки ден с по някой въпрос от по-голямата ни дъщеря - понякога, докато четем някоя от книжките, понякога изневиделица по средата на някоя игра.

За една-две седмици трябваше да отговоря на доста философски въпроси и то така, че детето ми да оцени това, което има, и да се радва на важните неща, които не се купуват с пари.

Какво си пожелавате за Коледа

63f0863487b53eb3653b28705a24c7df XL

Да започнем от подаръка за операция „Плюшено мече“. И тази година избрах от списъка неща, които децата ми имат в изобилие и никога не биха се сетили да поискат за коледен подарък. А те са шапки и боички за рисуване. Естествено, цялото семейство участваше в подготовката. Децата знаят, че купуваме подарък за някой друг. Въпросите бяха: „Ама, мамо, защо ти му купуваш подарък?“ - Тук баща им изнесе цяла лекция за това, че има деца, които нямат кой да им купи моливи и боички. Не могат да кажат: „Мамо, искам да ми оплетеш такава рокля, искам шапка като на червената шапчица, ама да има и шал.“

После идват разни мигове на споделени впечатления като това: „Мамо, знаеш ли, че едно детенце от градината си поръча много дълъг списък с играчки от Дядо Коледа? Защо?“ - Не знам как, но единственото, което ми хрумна да кажа беше: „Може би защото му липсват много неща като прегръдка, целувки, игра с мама и тате.“ - Това бе един от малкото моменти, в които моята любопитка е оставала безмълвна.

А моментът, в който аз останах без думи, беше докато пишех тези редове. Попита ме:

- Мамо, какво правиш?

- Пиша моята история за коледните подаръци.

- А какво пишеш?

- Ами пиша, че ти искаш кукла, а Кари - подарък-изненада.

- Мамо, ами ти какво искаш за Коледа?

- Ами.... Аз мисля, че моят подарък е дългата коледна ваканция, когато всички ще сме заедно.

- Урааа!

Ето това "ура" е нещото, заради което смятам, че коледният дух се е настанил у дома. И един ден, когато децата ми пораснат, ще имат още един любим празник – Коледа.

Весели и споделени празници!


Препоръчваме ви още:

Подари коледна вечеря на пенсионер в нужда

Тихата, тихата Коледа...

Подаръци ще има - за всички от сърце

 

Последно променена в Сряда, 19 Декември 2018 12:30
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Черно-бели снимки

Черно-бели снимки

19 Ян, 2020 Истории

Добри хора

Добри хора

18 Ян, 2020 Истории

Тя, моята дружинка...

Тя, моята дружинка...

15 Ян, 2020 Истории

Хората "втора категория"

Хората "втора категория"

14 Ян, 2020 Отношения

Всеки ден ме правиш по-добра

Всеки ден ме правиш по-добра

11 Ян, 2020 Отношения

Лутър, нашето второ дете

Лутър, нашето второ дете

10 Ян, 2020 Любимци

Дете на душата ми

Дете на душата ми

09 Ян, 2020 Блог

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам