logomamaninjashop

Тайното училище на Илон Мъск

Популярният инженер, предприемач, изобретател и мултимилиардер Илон Мъск откри собствено училище преди няколко години. В учебното заведение, в което учат и децата на основателя на SpaceX и Tesla, липсват традиционните класове и предварително уточнена програма. Защо на именития бизнесмен му е било нужно собствено училище?

През 2014 година Илон Мъск създава Ad Astra. Предприемачът дълго време търси учебно заведение, в което да запише децата си. Той е баща на 5 деца – близнаци, които се появяват на бял свят през 2004 година, и тризнаци, родени две години по-късно. Известно време момчетата посещават училище за надарени деца в Лос Анджелис, но баща им е недоволен от качеството на образованието, което получават там и ги отписва.

Бизнесменът разкритикува традиционната образователна система в САЩ и кани при себе си само един от учителите в предишното училище на децата си. Купува имение в Южна Калифорния и открива собствено учебно заведение от затворен тип.

Какво все пак е известно за това училище?

Независимо от това, че съществува вече няколко години, за него се знае твърде малко. Училището има сайт, който е със специален достъп. Липсват официални данни за контакт. Родителите, които изпращат децата си там, подписват договор за конфиденциалност.

Според журналистката Кристин Саймън, която пише за частните училища в Лос Анджелис, Ad Astra е най-недостъпното от всички учебни заведения, които са й известни. Освен петимата синове на Мъск в него учат още около 20 деца (според други източници 30 или 40). Предполага се, че са деца на служители в SpaceX. Твърди се също, че децата преминават през специален тест за интелигентност.

В Ad Astra преподавателите са трима. Липсва традиционното делене по класове според възрастта, децата между 4 и 7 години сe занимават в обща група. Няма предварително изготвена учебна програма, учениците сами избират какво и кога да учат. Няма оценки.

Училището е експериментално и самият Мъск не би могъл да знае колко дълго децата ще се обучават в него.

Австралийско училище като Дисниленд

24b8f09bf5343e0baa31fe10f58c6ff2 XL

Какво и как учат в Ad Astra

Оказва се, че оскъдната информация за тайнственото училище е споделена от самия Мъск, в интервю за китайска телевизия. По думите му основната идея на това училище е децата да изучават областите, които са им интересни, и да се учат да решават проблеми от най-различен характер. Според милиардера способността да се справят в най-различни ситуации е много важна: „Да вземем например урок, в който става дума за това как е устроен и работи двигателят. В традиционното училище ще ви кажат, че трябва да изучите всички отвертки и гаечни ключове, които могат да ви помогнат да го ремонтирате. Това е неправилен и сложен подход. По-добре е да покажете на децата един двигател и да им предложите да го разглобят. Как да го направят? Ето затова ще им е нужна отвертка.“ – разказва Мъск.
Учениците изучават системите на изкуствения интелект и се учат да съставят умни алгоритми. Проектират роботи, позволено им е дори да правят опасни опити в лабораториите на училището. Имат собствена валута Astra, с която могат да търгуват помежду си.
Според доклад на портала Ars Technica, годишната издръжка на училището е 475 000 долара.

Децата трябва да могат сами да изберат тази област от знанието, която ги интересува.

„Някой обича математиката, друг езиците, трети – музиката. Много по-логично е учебната програма да бъде обвързана с това, какво влече детето в момента, а не да го принуждаваме да минава през цялата учебна програма.“

Един от малкото посетители, допуснати в училището е Питър Диамандис, председател на фонда X Prize, споделя свои впечатления. По думите му един от предметите, които задължително изучават децата в училище, е етика и нравственост. Обучението преминава под формата на беседа, в която се обсъждат сценарии на ситуации, с които децата могат да се сблъскат в реалния живот.

„Ето каква ролева игра видях, когато посетих модула етика и нравственост в Ad Astra. Представете си малко градче на брега на езеро, в което повечето жители работят в една фабрика. Тя замърсява езерото и всичко живо в нея. Закриването на фабриката би означавало много хора да загубят работата си. А ако се запази фабриката езерото ще бъде унищожено. Задачата на децата е да кажат как биха постъпили в тази ситуация. Това им помага да развиват критичното си мислене.“, разказва Диамандис.

В Ad Astra няма часове по изкуства, макар самият Мъск да твърди, че сред учениците е един от най-добрите цигулари в света, само на 12 години. Няма и часове по езикова подготовка, тъй като милиардерът е убеден, че в бъдеще технологиите ще премахнат необходимостта от владеене на езици.

5-те най-красиви училища в света

2da7e6c037342f54c10e77c0d3e4a775 XL

За какво е всичко това

Мъск е убеден, че евтината работна сила, която само изпълнява команди и извършва механични действия, след време няма да бъде необходима. Ще я заменят автоматизирани процеси.

„Задачите в бъдеще съществено ще се различават от проблемите, с които сме се сблъсквали в миналото. Творчеството и опитът ще станат определящи фактори за успеха.“

Според предприемача училището трябва да е модел на реалния свят. Проектното обучение ще допринесе за развитието на съзидателно любопитство у децата, на креативно мислене, умение за работа в екип и увереност в собствените сили. Всички тези навици са много важни за задачите, които ще им се налага да решават като възрастни. Учениците на Ad Astra ще бъдат готови да правят това, защото никой не се опитва да ги постави в рамките на оптимизираната версия на света, която се преподава в традиционното училище. Освен това според Мъск една от основните задачи на възрастните днес е да научат децата да мислят и да се погрижат за етичните последици от развитието на технологиите.

Снимка: arstechnica.com


Източник: osvitoria.media


Препоръчваме ви още:

Училище от бъдещето - Сингапур

6 университета, които предлагат програми за електронни спортове

За дигиталните деца и... аналоговите им родители

 

 

Последно променена в Вторник, 17 Юли 2018 11:05

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам