logomamaninjashop

Австралийско училище като Дисниленд

На какво учат децата в Wooranna Park

Докато в едни училища се опитват да въведат обучение по програмиране, в други въвличат децата в създаване на собствена криптовалута. Експериментът по внедряване на цифровите инструменти в учебния процес започна още през 90-те години на миналия век и вече носи плодове. Ето една история за училище за неблагонадеждни деца, което впоследствие се нарежда сред най-прогресивните учебни заведения в света.

Според философията на създателя на Wooranna Park Рей Тротър, учениците са в състояние да поемат отговорност за собственото си обучение, като си поставят различни учебни и възпитателни цели в междудисциплинарни проекти. Учителите са в ролята на треньори и мотиватори. Благодарение на този поход, и на свободата да избереш инструментариум в рамките на учебния процес, децата тестват знанията си с това, което им е най-интересно – от компютърни игри до устройства за виртуална реалност.

4QCnClE

Всъщност обичайните рамки за училищно заведение липсват – учениците сами предлагат образователната си програма, приложението й в практически задачи, дори избират преподавателите си сами или гласуват кои експерти да бъдат поканени.

Във Wooranna много прогресивни технологии са били внедрени по-рано откъдето и да било. Първият 3D принтер е бил използван там още през 2009 г., а днес шестгодишните възпитаници на училището печатат на него проектите си.

uKqDeyy

Учебното заведение е символ на иновациите в образованието и е получило неофициален статут „училището на Дисниленд“. За първи път в Австралия, през 2015 година, Wooranna Park започва да получава частни инвестиции в биткойни от впечатлени спонсори, които решават да заплатят за изграждането на лаборатория по иновации. Първоначално учебната програма по криптотехнологии представлявала цифрови токени за вътреучилищно гласуване, но децата така се увлекли по финансите на блокчейн валутите, че „вуранакойните“ станали пособие за изучаване на начините за създаване на собствена криптовалута.

590 1

В края на 2017 г. група четвъртокласници само за няколко седмици успява да разработи своя собствена валута и да я подготви за сертифициране по ICO. Сега учениците официално имат собствени криптопортфейли.

Въз основа на опита на Wooranna, през 2018 г. австралийското правителство включва преподаването на blockchain и криптоалгоритми в учебната програма, започвайки още в начален курс. По думите на министъра на образованието на Австралия „обучението чрез криптотехнологии позволява да постигнеш много цели наведнъж, включително и да дадеш на децата финонсово и цифрово образование“. И това далеч не е всичко.

Ето как изглежда училището отвътре

Обучението в някои класове протича на специално създаден международен сървър на играта Майнкрафт, който е включен към децентрализираната блокчейн база данни. Децата се обучават във всичко - от математика и граматика до създаване на QR кодове и Java програмиране. В резултат още от детската градина те могат да боравят с криптовалути, намират нови обекти в Космоса с помощта на специални изчислители и… можем да изброяваме още много дълго.


Препоръчваме ви още:

Училище от бъдещето - Сингапур

7 принципа на образованието в най-добрите училища по света

Бизнесът трябва да влезе в училище

Последно променена в Неделя, 15 Юли 2018 12:00

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам