logomamaninjashop

5-те най-красиви училища в света

Ако децата ни учеха в тези училища, сигурно нямаше да им се иска да сe прибират вкъщи. Но освен впечатляващ изглед те имат и уникални образователни програми.


За бъдещи журналисти

Ørestad Gymnasium, Копенхаген, Дания

През 2007 година това училище
беше обявено за най-красивото в Скандинавия. В него гимназистите се подготвят за кандидатстване в университети, свързани с медии, комуникации и култура. Гимназията Ørestad е рожба на проведената национална образователна реформа. Проектът е на датската компания 3XN Architecs, известна с футуристичните си сгради по цял свят.

orestad4orestadorestad2

Гимназията е на четири нива и е изградена на принципа оpen space. Така бъдещите медийни мениджъри и журналисти привикват към работа и взаимодействие с останалите в открито пространство. В центъра на сградата има вита стълба, която съединява отделните нива. Около нея са разположени общи работни зони и кътове за отдих, декорирани с цветни пуфове. Разбира се, в училището има свободен достъп до интернет.

 
За деца със здравословни проблеми

Marcel Sembat High School, Сотвил-ле-Руан, Франция

marsel1marsel3
marsel1
Мек климат и чист въздух – в такива условия времето над учебниците минава по-леко, а отговорното отношение към околната среда и любовта към природата се възпитават от само себе си. Специалното на това училище е в проектирането – големи зелени пространства за занимания на чист въздух, а покривът е превърнат в морава. Макар учебната програма да не е със специална еко насоченост, Marcel Sembat High School неизбежно присъства в списъците на училищата „приятели на природата“. Учебното заведение се състои от шест сгради, строени в различно време, започвайки от 30-те и завършвайки през 90-те години на миналия век. В големия парк до училището също се провеждат часове.


За приятелите на природата

Green School, Бали, Индонезия


bali2green4green2
Това е нещо средно между къщичката на Питър Пан и скъп екстравагантен еко хотел. Негови автори са Джон и Синтия Харди. Върху осем хектара земя те са построили училище, в което „децата няма да бъдат заставяни да учат“. По балийска традиция тази „бамбукова къщичка“ няма външни стени. Учениците са сред изучаваната от тях природа. Програмата акцентира върху естетическите възприятия на децата, сериозно място в нея е отделено на музиката, творчеството и взаимодействието с околната среда. Разбира се, изучават се и традиционните за района занаяти - производство на хартия и растениевъдство. 
Сградата и мебелите са изработени от бамбук. Училището има мини зоопарк, чието поддържане е грижа на учениците.


За млади милионери

Gstaad International School, Швейцария

suisssuiss2
Елитното училище за момчета се появява на мястото на смесен пансион през 2015 година. Според основателите му разделното обучение има редица преимущества, главното сред които е, че момчетата не чувстват натиска на изпреварващите ги в развитието момичета и могат да изразяват себе си свободно. Всъщност пълна изолация няма, тъй като заниманията по изкуства и спорт се провеждат в смесени класове. 
Училището е част от британска образователна група към която принадлежат и девическите училища в Монтрьо. Живописната местност предразполага към занимания с алпинизъм и изучаване на природния ландшафт, които са включени в учебната програма. Основната сграда и кампусът са построени в традиционен швейцарски стил и външно напомнят на замък или скъп хотел. Годишната такса за обучение е 90 000 швейцарски франка, което се равнява на около 82 000 евро.

За малките гении

Vittra Telefonplan, Стокхолм, Швеция

genii2geniigenii4

 

Това е едно от най-прогресивните училища в Швеция. Проектът е на архитектурно студио Rosan Bosch, специализирано в изграждането на сгради и пространства за образователни институции. Огромната площ на училището (почти 2000 кв. метра) напомня на Lego-парк. Цветните пана, мебелите с необичайна форма, нестандартно планираните зони за обучение и отдих са не само типични за веригата „училища от бъдещето“ в Швеция, но и позволяват да се развива пространствено мислене, а учебният процес е много по-продуктивен. Обучението предлага няколко вида програми, според индивидуалните особености и интереси на децата. Особено внимание се отделя на информационните технологии. С ноутбук разполагат и първокласниците.

Материала подготви Янка Петкова

Прочетете още:

Училище от бъдещето - Сингапур 
6 университета, които предлагат програми за електронни спортове 
Умните деца

Последно променена в Четвъртък, 13 Юли 2017 15:14

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам