logomamaninjashop

7 принципа на образованието в най-добрите училища по света

1. Постоянни интелектуални предизвикателства

Учебният процес започва в седем часа сутринта и свършва в девет вечерта.


Winchester College
, Великобритания

"Уинчестър Колидж"
 е едно от най-старите училища във Великобритания. Това всъщност е малко историческо градче, в което учениците живеят на пълен пансион в стари двуетажни сгради от XVIII–XIX век.
Приемат се само момчета, които буквално живеят там. Благодарение на тази традиция, те напълно се потапят в интелектуалната среда: заниманията започват в седем сутринта и завършват в девет вечерта. И това не означава, че нямат свободно време, но дори и в часовете за отдих, продължават да се образоват, макар и не в класните стаи.

590

В Winchester е създадена среда за непрекъснати интелектуални предизвикателства. Център на извънучилищния живот са библиотеките, каквито има във всеки корпус. В училището има традиция за колективно четене на пресата и обсъждане на актуалните събития. Колежът подтиква децата към формиране на собствено мнение и умения да бъде изразено.
Друга традиция е съвместното хранене на учителите и децата. Преподавателите живеят в кампуса и за всеки обяд и вечеря посещават корпусите. В това време учениците имат възможност да уточняват нещо, което не са разбрали в часовете и да задават въпроси. Това се случва в атмосфера, освободена от условностите на учебния час. Учителите, от своя страна, обсъждат с децата последните новини или други актуални теми. Ежедневните неформални беседи приучават младите хора към интелектуално общуване, към творчество в диалога. Децата разбират, че учителят е човек, който винаги е готов да те подкрепи в търсенията ти, да ти помогне да коригираш грешките си и да те насочи при избора на бъдеща кариера.


2. Срещи с интересни хора

Това не е просто беседа за поддържане на разговора, а открит диалог без условности.

590 1

Phillips Exeter, САЩ

Phillips Exeter е едно от най-добрите американски училища, в което интересните гости са ежедневие. Това са както хора, свързани с образованието, така и интересни оратори и знаменитости. Два часа седмично са запазени за срещи с лектори. За пет години обучение в училището, децата успяват да общуват с повече от 200 личности от най-различни сфери. Посещават ги членове на парламента, нобелови лауреати, режисьори, известни писатели (Дан Браун например също е възпитаник на това училище).

Децата се научават да разговарят с възрастните като с равни, да задават открито въпроси, да изясняват всичко, което ги интересува. Това е добра езикова практика, защото се сблъскват с десетки различни стилове и маниери на изразяване и се учат да излагат мислите си просто и достъпно.


3. Разнообразни форми на обучение

Всекиму според потребностите.

kolej 3

Winchester College, Великобритания
В Winchester  ежедневно има различни типове занимания по един и същ предмет.Литературата например се изучава от три гледни точки едновременно: на единия урок на децата се предлага материал за анализ, за да се научат да различават стилистиката, да разпознават целите на изказването и прийомите на автора. На друг – обсъждат моралните проблеми и историко-художествения контекст на произведението: епохата, личността на автора и защо му е било важно да пише за това. И накрая, най-задълбоченото ниво, е лингвистичният анализ. На тези уроци децата се учат да изпитват удоволствие от работата с труден текст – често на чужд език.
В резултат, за един и същ ден, те добиват разнообразен опит в работата с произведението. Така се учат да го възприемат от различни гледни точки.


4. Индивидуални консултации по професионално ориентиране

Как да направя информиран избор между Харвард и Станфорд?

konsultjpg

Това е практика във всички училища във Великобритания и САЩ. В тези страни има отдели College& Career counselor.
Съветниците, които работят в тях, помагат на детето да се ориентира в многобройните варианти за бъдеща кариера. Това са лични консултанти, с които ученикът започва да се среща в 8-9 клас, веднъж на срок (триместър), а с приближаването на края на годината – всяка седмица. Този човек разполага с пълната информация за учебните и извънучебни постижения на детето и на тази база коментира с него перспективите му за постъпване в университет и за по-нататъшна кариера.

Как да направиш информиран избор между Харвард и Станфорд?
Наглед това са два престижни варианта. Но те имат нюанси – културата на учебното заведение, екипът от преподаватели. Ако в последните години Станфорд предлага най-доброто обучение по предприемачество, другаде са най-добри в обучението по маркетинг. След години това може да се промени. Но на детето всичко това бива обяснено и заедно с него се избират подходящата катедра и направление.

Най-добрите университети в света, освен резултатите от изпитите, отчитат и академичната активност и интересите на кандидата. Затова горните класове са време, в което младият човек трябва да си създаде максимално интересно портфолио. Тези, които се увличат от благотворителност, биват съветвани от личния си консултант да опитат да получат лидерски или предприемачески опит като организират събития. Ако пък се увличат от науката – да проведат собствено изследване.
Едновременно с всичко това, в училищата непрекъснато гостуват представители на корпорации от различни отрасли. Те отговарят на въпроси на децата за естеството на работата в компанията, за това какви умения и навици формира работата в нея и какво трябва да направят, за да станат част от този екип.


5. Лидерство

Да бъдеш лидер не значи просто да си популярен.

sing

Raffles Institution, Сингапур

Raffles Institution, основано през 1823 година, е едно от най-старите и престижни училища на Сингапур. Това е независимо учебно заведение, съсредоточено в изграждането на лидерски качества у учениците в интересуващите ги сфери. Програмата по възпитание на лидерски качества е задължителна част от обучението в средните и горни класове на Raffles Institution. След поредица семинари децата избират социален проект, в който да участват, и в продължение на две седмици стават част от екипа му – наблюдават, работят и помагат за решаването на възникнали проблеми. Могат да попаднат както в правителството, така и в цветарски магазин или дори да пътуват в чужда страна, например до плантация в Бангладеш. Могат да изберат и да асистират в дом за възрастни хора или да работят в стартъп.

Целта е да разберат как работи проекта, в който участват и какво може да се промени, за да се оптимизира. Младежът трябва да умее да се ориентира в непозната среда, да поема отговорност за работата си и да предлага собствени решения.


6. Връзка с местните общности

Децата излизат от училището не просто, за да потичат и да вдигнат шум, а и за да посетят възрастен човек и да му помогнат с каквото е нужно.

 sing2


Raffles Institution, Сингапур

Лидерството е и умение да поемаш отговорност. В училището за надарени деца попадат избраници и ако не им се внушава чувство за отговорност пред хората, които не са успели да попаднат в тази система, те ще формират неправилни навици. Затова в много от престижните училища по света е практика децата да бъдат насърчавани да участват в живота на местното общество. Те организират базари и фестивали, помагат на местните жители и социалните организации. Това им дава възможност да видят и други страни от живота. Важен е опитът, който придобиват в общуването с различни поколения.

7. Училищните клубове

Бюджетът им се формира частично от училището, но по-голямата сума събират самите деца.

sing3

Raffles Institution и повечето училища в САЩ и Великобритания

В тези училища след учебните занятия децата се включват в работата на клубовете – общества по интереси, които са създадени от самите ученици. Ако децата се интересуват от роботика, благотворителност или футбол, се обединяват и заявяват желанието си да основат клуб. С тях работи учител с функцията на ментор, който им помага в организацията. Управлението на клуба е поверено на учениците. Те избират президент и мениджъри на различните събития, които планират. За да съберат средства за клуба си, учениците обикновено организират благотворителни базари, концерти, разнасят рекламни материали. Събраните средства се изразходват за функционирането на клуба. Всеки месец се прави отчет на приходите и разходите. Така младите хора формират чувство за отговорност, участват в планирането, обсъждането на бюджета и реализацията на дадено събитие. 

Материала подготви Янка Петкова
Източници и снимки: Winchester College, Phillips Exeter, Raffles Institution.

Препоръчваме ви и тази статия с уменията, които тийнейджърът трябва да овладее, за да се справи като възрастен.

Още за световния образователен опит можете да прочетете в О, школе мио!, На училище в Германия и Училище от бъдещето - Сингапур

Последно променена в Понеделник, 19 Юни 2017 15:38

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам