logomamaninjashop

Особености на руското образование

Напоследък обсъждаме образованието в различни страни по света, писахме за учебните системи на Германия, Сингапур, Италия, Финландия, но установих, че нямаме никакъв материал за държавата, в която моделът на образование е доста близък до нашия. Помолих една дама, която е учила в Русия, да ни разкаже от първо лице за…

Особеностите на руското държавно основно образование

Интересно предизвикателство ми отправи Мама Нинджа, а именно: да се върна назад във времето, когато бях ученичка, и да разкажа за начините на преподаване в редово руско училище преди над 20 години.

И така, ще започна с обръщението към преподавателите. В Русия обръщението към учител не съдържа никакви титли. Нито барышня/товарищ, нито учительница. Просто име и бащино име на учителя – например Настася Петровна. Всъщност аз, свикнала с българския вариант „другарко Петрова”, в началото приемах като фамилиарност с преподавателите това обръщение и предпочитах да се обърна с „учительница”. Докато един ден класната ни преподавателка ми направи забележка: „Веселина, защо се обръщаш към мен с “учителко”, аз нали не се обръщам към теб с „ученичке” Добър довод… Действително, липсата на титла някак скъсява дистанцията, без да отнема от респекта към учителите.

Друго, което има възпитателен ефект, без да е пряко свързано с учебната дейност, е влизането в училище - не можеш да влезеш без униформа, но и без обувки за преобуване. За това следят дежурни ученици. С обувките за преобуване се ходи само в самата сграда на училището. Преобуването става веднага след входа. След това обувките, с които си дошъл и връхната дреха задължително отиват на закачалка в обща съблекалня, където също стоят дежурни ученици, за да няма изкушения за присвояване или спречквания без свидетели. Всеки ден след часовете, дежурна двойка ученици остава, за да се погрижи за класната стая. Задължително почистват чиновете, черната дъска и пода, а също и поливат цветята в стаята, ако има нужда. Не че няма чистачки. Те имат грижа за общите пространства - коридори, тоалетни, физкултурен салон, както и поддръжка на зелените площи на територията на училището.

1482898246 testirovanie3


Процесът на обучение

Учебната година започва на 1-ви септември и завършва в края на май. Учебните дни в седмицата са шест - учи се и в събота. Поставянето на оценка не изисква да знаеш урока „по вода”, т.е. да станеш и да „изпееш” предишния урок, както беше едно време в България. По всяко време на учебния час учителят може да ти зададе различни въпроси по вече взет до този ден материал, основно свързан с това, което ще се преподаде или вече е преподадено в същия час, за да се види нагледно връзката между материала. По този начин всеки учител може да изпита и 5 човека за час, поставяйки им оценка на база правилността и изчерпателността на дадените отговори. Не можеш и да не внимаваш по тази причина. Иначе може да си спечелиш оценка единица (не двойка, оценъчната система е петобална, а поправка на оценка единица става с 5 броя петици). Изпитване на един и същи ученик може да се случи във всеки един от учебните часове за деня. Тоест при шест предмета за деня - може да имаш 6 оценки. На следващия ден може да е същото.
post 12819 1368801694Самите бележници също са доста интересни. Те са с големината на тетрадка. За всяка седмица има по 2 страници за 6-те учебни дни (по 3 дни разположени на страница), за всеки ден си има панелче с редове и колони, в които ученикът да попълни програмата учебни часове за деня. В панелчето има място, където да запишеш каква е домашната ти работа за следващия урок по предмета; има място за оценка, ако е имало такава за деня; има и място за подпис на учител и родител.
Училищните срокове са 4. Съответно годишната оценка е на база 4 оценки. Има ден-два ваканция между сроковете. Класните работи са веднъж на 2 срока. А когато получаваш оценка по руски език/литература за контролно, тя може да е всъщност официално 2 оценки, записани с разделител, т.е. 4/5, където първата е за правопис, а втората за изложението. Не осредняват, виждаш и двете си оценки. И двете оценки участват в оценката за срока.
DSC 0607

Материална база на училището - много добра. Часовете по химия и физика, винаги където е възможно, минават с нагледен експеримент, който, под наблюдение на учителя, извършват всички ученици. Например: връзване на ел. вериги, с поставяне на съпротивителни елементи, ампер и волт метри и т.н. Записване на резултатите и изчисления покрай експеримента. По химия - наблюдения на реакции между химически елементи и съединения. Отново записване на резултати и преходи.

Понеже Мама Нинджа искаше да обърна внимание на програмите за закаляване, трябва да призная, че не съм сигурна нещо целенасочено да сме правили. Просто през зимата при температури до -30 градуса по Целзий физкултурата е ски-бягане, с норматив. Аз едва го покривах. Когато дневните температури паднат повече, се остава във физкултурния салон за игра на волейбол.

Допълнителни дейности към училището:

В края на годината, след разтопяването на снеговете, се организираше игра по ориентиране с компас в тайгата. В училището имаше зала със сцена за художествени дейности и самодейност на учениците, поощряваше се изработката на пана от картон, със забавно или любопитно съдържание, които се поставяха в коридорите. А в мазето имаше стрелбище - ходех на кръжок по стрелба с въздушна пушка.

Това е информация от преди 25 години, но основните неща вероятно не са се променили, или поне не с много, доколкото може да се съди от създадената с чист ученически ентусиазъм преди години уеб страница на училището.
file32733867 73a56b5
Руското училище днес

Опитахме се проверим доколко са се променили нещата в руското училище от времето, за което разказва нашата читателка. Прави впечатление, че има много сходство в организацията на учебния процес с българското училище, което обяснява и аналогичните проблеми за учители, ученици и родители.
В наши дни шестдневната учебна седмица е рядко явление. В повечето училища заниманията се провеждат от понеделник до петък. Също като при нас има задължително избираеми и свободно избираеми предмети, макар и формулирани по различен начин. Занималнята е платена. Това става факт с приемането на образователната реформа през 2010 година. Тогава, с Федерален закон, по-голямата част от учебните заведения спират да получават задължителното държавно финансиране. Година по-късно училищата получават автономност – сами да определят броя учители на щат, да разпределят Фонд работна заплата и да въведат платени услуги за учениците (които най-често касаят факултативната подготовка). В резултат на направените промени в големите градове заплатите на педагозите бележат сериозен ръст. Средната месечна заплата на учител в Москва достига над 70 хиляди рубли месечно, което се равнява на близо 2080 български лева. Увеличението на заплатите е 79 %.
Организацията на учебния процес не се различава особено от предишни години. Униформите все още са задължителен елемент, часовете са по 45 минути, освен в начален курс. Учебната година може се дели освен на четири срока и на три триместъра. Обучението до 9 клас е задължително за всички. Матурите по руски език и математика за зрелостниците са задължителни. Има допълнителни, според профилирания предмет.
В някои от училищата класните ръководители не водят учебни часове. Занимават се единствено с класа, който им е поверен. Това е практика, която постепенно започва да отмира, с навлизане на пазарните принципи в училищата.
От 2015 година Министерството на образованието и науката взема решение всички учебници да имат електронна версия. Целта е постепенно да се премахнат книжните носители навсякъде.
Руските училища са пословични със строгата си дисциплина и сериозната извънучебна заетост на учениците. Неслучайно оглявавят класацията за ученици с най-много домашни задачи, в проведено изследване на европейска соцологическа агенция.
И в Русия дебатът за осъвременяването на образователната система е актуален. Неотдавна особено популярно в мрежата стана мнението на студентка по педагогика, която извежда основните, според нея, проблеми на руската образователна система: повече свобода за учителите; по-добра комуникация между учители, родители и ученици; внедряване на нови подходи на обучение и включване на часове за деца със СОП в програмата на педагогическите университети; възможност за по-ранно профилиране и избор на предпочитани от учениците предмети; премахване на униформите.

Препоръчваме още:

Не са ни толкова много учителите 
5-те най-красиви училища в света
7 принципа на образование в най-добрите училища по света

Последно променена в Понеделник, 17 Юли 2017 15:59

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам