logomamaninjashop

На училище в Германия

Философията на немската образователна система е насочена към разгръщане на индивидуалните възможности на всяко дете.

В Германия детската градина не е задължителна. Всеки родител има право да даде детето си за толкова време, за колкото прецени, дори да става дума само за два-три часа. За най-малките има ясли. Децата на чужденците са задължени да посещават детски градини, защото със Закон от 2009 година, немският език (когато е чужд) се изучава още в доучилищна възраст. Този закон беше приет от правителството на Федералната република в рамките на програмата за интегрирано образование „Добро общество – ясни правила“. Ако детето-чужденец не бъде дадено на детска градина, родителите не получават надбавките, които му се полагат („Kindergeld“) и биват лишени от помощи по някои от съществуващите социални програми. Изключение се прави само за деца, чиито родители са в състояние да обучат самостоятелно детето си до нужното езиково ниво.

452

На училище в Германия се тръгва при навършване на шест години. Повечето деца постъпват в начално училище (Grundschule). Началата степен продължава 4 години, но в Берлин и Бранденбург има и шестгодишно начално обучение. Всяко дете е длъжно да посещава базово начално училище, в което се изучават основите на немския език, естествознание, математика, изобразително изкуство, музика, физическа подготовка и първи чужд език (по избор).

След четиригодишното обучение в начален етап започва „етапът на ориентирането“ (Orientierungsstufe), който продължава 2 години. През това време учителят трябва да оцени способностите на всеки ученик и да препоръча най-приемливия, според възможностите му, вариант за по-нататъшно обучение. Децата от своя страна трябва да изградят представа за развитието си в бъдеще и реално да оценят своите възможности.

След този преходен етап учащите се разделят на 4 групи – тези, които ще продължат образованието си в средно училище (Hauptschule), в реално училище (Realschule), в общообразователно училище (Gesamtschule) или в гимназия (Gymnasium). Престижът на учебните заведения нараства точно в споменатия ред: в средното училище постъпват деца, които нямат амбиции да продължат образованието си в университет, което за възпитаниците а гимназиите е основна цел.

От избора на училище зависи бъдещето на детето. Ученикът завършил средно училище няма шанс да постъпи в университет. В този тип учебни заведения учат само до 9-10 клас и получават основни знания за практическа професионална подготовка. В реалното училище се учи до 10 клас и получената диплома позволява да продължат професионалното си обучение или да учат в профилирани гимназии. След завършването на това училище ученикът може да постъпи в гимназия и да продължи до дипломирането си.

Общообразователното училище включва целия спектър основни предмети. В този тип училища се учи основно до 10 клас (понякога до 11). За да имат възможност да продължат в университет, учениците трябва да учат още две години, за да получат диплома за завършено гимназиално образование.

В гимназиите учениците се обучават до 12-13 клас, след което имат държавни изпити по 4 предмета, които могат да да изберат сред няколко възможности. Едва след успешното полагане на тези изпити, се дипломират.

internate deutschland kirchberg 06 daf 02

Образованието в Германия е безплатно, както в трите споменати видове училища, така и в университетите. При това – за всички, независимо дали са местни или чужденци. Процедурата при постъпване в гимназия (Gymnasium) се изчерпва със събеседване и подаване на документи.
Английски език се учи от втори клас, а от шести се включва втори западен – обикновено френски.

Ако дете от друга държава трябва да постъпи в немско училище, задължително се отбелязва каква религия изповядва. Ако не си религиозен, вместо час по религия изучаваш философия. Политология, след шести клас, изучава целият клас, независимо от вероизповеданието.
Математиката е общ предмет, няма делене на алгебра и геометрия. Часовете по биология, химия и физика са предимно съчетани с практически занимания. Децата са непрекъснато мотивирани да прилагат придобитите знания в ежедневието.

Друга особеност са индивидуалните задачи към всеки ученик. Избягва се поставянето на една и съща домашна работа за  целия клас.

В последните три години в гимназията обучението е почти на университетски принцип – на учениците се възлагат проекти, които трябва да подготвят в рамките на седмица или месец. Това значително понижава нивото на стрес. След полагане на изпитите при дипломиране могат да се насочат към конкретен университет.


Ваканции и адаптация в училище

Както знаете, Германия се дели на 16 провинции. Лятната ваканция във всички е шест седмици, но започва и свършва по различно време. Най-често началото на учебната година е 1 август.

Обикновено за децата на емигрантите има две години гратисен период, в който независимо от степента на усвояване на знания, детето преминава от единия клас в друг. В този период има допълнителни часове по немски, за да бъде компенсират езиковия дефицит.

Материала подготви Янка Петкова
Източник: Studieren

 

Още за особеностите на образователните системи по света можете да прочетете в О, школе мио!,  На детска градина в Швеция и Училище от бъдещето - Сингапур.

Последно променена в Вторник, 13 Юни 2017 08:06

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам