logomamaninjashop

Не са ни толкова много учителите

Автор: Мария Пеева

Онзи ден слушах статистики на Алфа Рисърч за предпочитаните професии. Все още най-желани са лекар и компютърен специалист, а учителската професия си остава сред най-нежеланите.

Дали сме забравили, че учителят е този, на когото поверяваме децата си, който им отваря вратите към образованието, за да им разкрие многообразието на света чрез науката, изкуствата, езиците… Който в продължение на 12 години от живота им е с тях ако не повече, то поне също толкова време колкото и родителите, защото децата прекарват в училище шест до осем часа всеки ден. Учителят е изключително ценна и важна личност за обществото, защото той буквално кове и моделира бъдещето му.

И досега не мога да разбера по каква логика учителската заплата е сред най-ниските, а професията придобива все по-отчайваща репутация, но това е сред недостатъците на системата, които се опитваме да променим. А точно поради тази минимална финансова мотивация, както и поради закостенялата институция, която трудно дава шанс за развитие на младите хора, все по-малко са желаещите да станат учители. Случва се професията да се поема от хора, които или изобщо не са подходящи за работа с деца, или я вършат с такова разочарование и нежелание, че по-добре за всички би било незабавно да се преквалифицират.

С други думи добрите учители никак не са толкова много, че да си позволим с лека ръка да ги подмятаме и уволняваме.

Един такъв добър учител, госпожа Петя Тодорова, бе уволнена от СМГ, защото изпълни административното си задължение да подпише протокол. Според директора на СМГ тя е ощетила училището, като е изключила от националния кръг на Европейското кенгуру участници от СМГ, но истината е съвсем друга, разбираме от интервюто на г-жа Тодорова пред OFFNEWS.

Мнението на директора е, че тя е навредила на училището с работата си като член на националната комисия на последното издание на математическото състезание "Европейско кенгуру", назначена със заповед на бившия министър на образованието Меглена Кунева.

В коментара си по БНТ той заяви, че Тодорова е подписала протокол, изключил около 130 ученици от СМГ от имащите право на явяване на националния кръг въпреки високите им резултати. Това станало в разрез с правилата на състезанието. "С този подпис тя съзнателно ощетява най-силните ученици в България и не защитава интереса на учениците от СМГ", заяви директорът.

Истината е малко по-различна. Нито един от имащите право на участие в националния кръг ученици в крайна сметка не е изключен от него, включително от СМГ. Част от учениците се явяват при сдружение "Европейско кенгуру", оглавявано от председателя на националната комисия за състезанието проф. Сава Гроздев, други - при Съюза на математиците, ръководен от акад. Петър Кендеров. Там са и учещите в СМГ.

В средата на месец май 2016 г. излиза списък с допуснатите до национален кръг и всички, явили се при СМБ са изключени. Става скандал, намесва се Министерството на образованието, което отрича да е съгласно с това решение и се наема да посредничи. В крайна сметка проблемът е решен - няколко дни след първия протокол с допуснатите ученици от единия организатор е подписан и вторият, с допуснатите сред явилите се при другия.

Тодорова обаче няма никакво отношение към оценяването на учениците на областния кръг - тя е част от националната комисия и нейните подписи под двата протокола просто удостоверяват, че тези деца са получили съответните оценки на областен и са допуснати до национален кръг.

Родителите организираха кампания в защита на любимата си учителка, а децата също я подкрепиха. Случаят много ми напомни на историята с любимия на всички математик Ивайло Кортезов, който отнесе доста хейт през 2015 г. заради прословутата си задача с кебапчетата и предизборния митинг, както и миналогодишната история с директора Асен Александров, който стана жертва на фотошоп и негова уж гола снимка доведе до публичен скандал. Тогава отново се намесиха родители и защитиха обичаните си преподаватели, а в крайна сметка казусите се решиха в тяхна полза.

Наистина се надявам и госпожа Тодорова да се върне там, където й е мястото и където очевидно се справя добре – на учителската катедра. И може би не е лоша идея да се запитаме - наистина ли имаме толкова много добри учители, че да си позволим да ги изхвърляме, да им се подиграваме и да ги заливаме с помия, вместо да им благодарим, че са избрали тази неплатена и недооценена професия, защото имат какво да дадат на децата? На нашите деца.

 

За родителите, които се борят за образователна реформа, прочетете тук.

Препоръчваме ви още :

Училището, което убива мечтите

Учители, подкрепете родителите 

Учители от бъдещето - Сингапур

 

 

Последно променена в Вторник, 11 Юли 2017 13:18
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

За децата и пясъчниците

За децата и пясъчниците

05 Юни, 2020 Здраве

Винени страсти през юли

Винени страсти през юли

04 Юни, 2020 Кулинарно

Ранно пиле, рано пее

Ранно пиле, рано пее

04 Юни, 2020 Забавно

Филмът "История на пластмасата" безплатно онлайн

Филмът "История на пластмасата…

03 Юни, 2020 Образование

Добрата клюка

Добрата клюка

03 Юни, 2020 Отношения

Моите рестарти

Моите рестарти

03 Юни, 2020 Кариера

Кога да отидем на терапия?

Кога да отидем на терапия?

01 Юни, 2020 Добра форма

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам