logomamaninjashop

Как да отгледаме финансово независими деца

Адам Хо и Кеон Чи са бизнесмени от Сингапур, автори на книгата „Децата и парите“. В нея разказват как можем да научим детето да разпределя бюджета си и да разчита само на себе си.

Родителите имат нужда от съвети

Никога досега децата не са имали толкова излишни пари. Рекламата и модата изискват парите да се харчат постоянно. Повече родители работят усилено, многото ангажименти и отговорности отнемат от времето им. А когато времето и средствата не стигат, имат спешна нужда от съвет как да научат детето си да се отнася отговорно към парите.

Лошите навици могат да доведат до катастрофа

Парите са много важни, но могат да ти завъртят главата и да замъглят мозъка. Те се заработват, за да можеш да си купиш храна, дрехи, да ги спестиш или да инвестираш в бъдещето си. Днес обаче децата на много заможни родители от средната класа не се притесняват за пари, не подкрепят родителите си и не мислят как могат да пестят. Младите хора придобиват апетит към харченето и пренасят този навик в живота си на зрели хора, понякога с катастрофални последствия. Такива деца стават възрастни, неспособни да харчат разумно.

Много родители също управляват парите си неправилно. Твърде много харчат за децата си, работят до преклонна възраст, за да финансират обучението им, пренебрегват собствените си нужди. Нали не искате да сте от хилядите стари хора, които никога не излизат на пенсия? И не възнамерявате да споделите съдбата на тези нещастни родители, чиито деца водят самоубийствен начин на живот, защото от малки не са се научили правилно да работят с пари.

Не харчите ли твърде много за децата си?

Хайде да започнем от вас.

Позволявате ли на децата си да харчат излишно?

Плащате ли сметката им за телефон, въпреки че сте недоволни от нея?

Синът ви редовно ли иска нови дънки и маратонки?

Има ли дъщеря ви дрехи в гардероба си, които никога не облича?

Необходимо е да спестявате 10-20 % от доходите си за собствени нужди или за времето, когато ще се пенсионирате. Ако сте далеч от това, навярно харчите твърде много за семейството и децата и твърде малко за себе си. Да харчиш по-малко за децата си не е престъпление. Вие не сте скъперници, постъпвате съвсем разумно. Можете да спестите от покупките за децата в кърмаческа и доучилищна възраст, в този период те растат твърде бързо. Можете да намерите хубави и запазени играчки и книги на ниски цени в сайтовете за обяви. Можете и просто да се откажете от незадължителните покупки. Когато съзнателно харчите по-малко, детето непременно започва да мрънка и да устройва истерии. Твърдо му откажете, не се поддавайте. След време ще ви благодари за тези уроци.

Децата и парите

0847d5211daa2cfcfde28d825aa07d5d XL

Най-добрият учител по финансова грамотност на детето сте вие

Добре ли се справяте с обучението във финансова грамотност? Трябва да сте уверени, това е тайната на успеха. Децата винаги ще повярват на решителния човек. Срещали ли сте лекар, който се съмнява в способностите си? Как децата ви ще виждат във вас професионален финансист, ако не сте уверени в себе си? Трябва да сте убедени, че се съумеете да се справяте сами и да научите децата си на правилно боравене с парите. Колкото и малко да са средствата ви, с тях трябва да се разпореждате разумно.

Започнете с позитивната нагласа

„Ето го най-великото откритие на всички времена – човек може да промени бъдещето си, само като промени отношението си към него.“ Опра Уинфри

Избягвайте отрицателното отношение към парите и работата си. Това пречи много и на вас, и на семейството ви, изпива жизнената ви енергия. Ако често мислите за скучната си работа, децата ви едва ли ще поискат да работят нещо, когато пораснат. По-добре живейте активно и научете децата си да го правят. Преди няколко години в Daily Mail беше публикувана статия на Елизабет Трас, която по онова време беше министър на образованието на Великобритания. Тя беше написала, че родителите не трябва да говорят с детето си за своето нежелание и неумение да разчитат на себе си. Така нанасят вреда не само на тях, но и на икономическите перспектива на страната. Ни повече, ни по-малко. Да мислиш позитивно е по-лесно, отколкото предполагате. Ако нямате достатъчно пари за луксозен отпуск, намерете нещо в средната ценова категория. Или кажете на семейството, че ще отидете на почивка, когато имате повече пари за това.

Тест

Нека, в началото, видим как отговаряте на типичните въпроси на децата. Ако ги намирате за сложни, не сте сами. Децата са способни да поставят в задънена улица и най-интелигентните родители.

1. Десетгодишното ви дете спестява джобните си пари за куче-робот, което може да тича и лае. Събрало е достатъчно и иска да го купи. Вие:

а. позволявате му да го направи

б. казвате му, че не може да харчи спестяванията си

в. казвате „не" и му предлагате да купи нещо полезно

г. сами купувате играчката, запазвайки спестяванията му

 (а) 3 (б) 1 (в) 0 (г) 0

Ако детето е спестило за играчка и вие му позволите да я купи – това е награда за старанието му. Разбира се, покупката трябва да е планирана, да е спестявало пари за нея от известно време. Най-лошо е да му забраните да купи нещо, за което вече сте се уговорили.

2. Обикновено вие му купувате дънки за 40 лв. Сега иска маркови за 120. Вие:

а. категорично казвате, че за дънки от 120 лв. не може да става дума

б. давате 40 лв. и му позволявате да добави собствени пари

в. купувате скъпите дънки, защото вече е време да има нещо марково

г. казвате, че или ще си купи дънки за 40 лв. или ще ходи със старите

(а) 1 (б) 3 (в) 1 (г) 2

Това е урок за разликата между потребностите и желанията. За непълнолетното дете дънките до 40 лв. са напълно подходящ вариант, ако са хубави и удобни. А ако иска дънки за 120 лв. нека даде от своите джобни или да започне да спестява. Може и категорично да забраните подобна покупка, дори ако има парите. Съществува предел, над който детето не трябва да харчи пари за обикновени неща като дънките.

3. Вашата 12-годишна дъщеря получава джобни срещу чистенето на дома. Неотдавна тя престава да прави това. Вие:

а. спирате да плащате, за да я накажете

б. наемате домашна помощничка

в. продължавате да й плащате, за да изпълните своята част от сделката

г. разделяте ангажиментите по домакинството от джобните пари

(а) 0 (б) 0 (в) 0 (г) 0

Джобните пари трябва да се дават редовно, за да могат децата да си създадат най-важните финансови навици: да пестят, да харчат, да даряват за благотворителност. Ако джобните се дават за извършването на някаква домакинска работа, но тя не е изпълнена, не трябва да бъде заплатена. Но ние знаем, че нередовното заплащане демотивира, нали? Още повече когато става дума за деца.

4. Вие сте в магазин за играчки и дъщеря ви ви умолява да й купите куклата Кайли, която се включва към интернет и може да отговаря на въпроси, използвайки Гугъл. Вие:

а. купувате играчката, за да избегнете сцената

б. купувате, но казвате, че стойността на куклата ще бъде удържана от джобните

в. не купувате, но я съветвате следващия път да се възползва от собствените си спестявания

г. предлагате й първо да поиграе с куклата на братовчедка си и да прецени дали наистина тази играчка е толкова интересна

(а) 0 (б) 0 (в) 3 (г) 3

Не си струва да вземате куклата, ако е непланирана покупка. Дъщеря ви трябва да бъде насърчена да спестява, само ако това не отнеме повече от два месеца. Предложете й да поиграе с куклата – наистина ли е интересна играчка?

Татко ми дава джобни

669fe73d9729704691d767d02ceeecf1 XL

5. Осемгодишната ви дъщеря е загубила 20 лв., които баба й й е дала за училище. Вие:

а. ще кажете на детето възпитано да поиска от баба си още 20 лв.

б. ще кажете на детето, че трябва да внимава повече

в. ще му възложите домакинска работа, с която ще може да спечели 20 лв.

г. ще кажете на детето, че е трябвало да сложи парите си в касичката

(а) 0 (б) 3 (в) 1 (г) 1

Вие сте получили 10 000 бонус и сте се отправили към казиното. Проиграли сте всичко и сте разбрали, че е трябвало да бъдете по-внимателни. Точно такъв урок трябва да усвои и детето. Не бива да му се дават още 20 лв., а и баба му трябва да бъде предупредена да не прави това. Нека момиченцето свърши някаква домашна работа, макар че това има временен ефект. То трябва да разбере, че е важно да бъде по-внимателно.

6. Обяснили сте на сина си, че е изключено да му купите последен модел Сони плейстейшън и изведнъж се появява дядо му със същия. Вие:

а. казвате на дядо му, че не можете да приемете такъв подарък за сина си

б. вземате подаръка, но не го показвате до рождения ден на сина си

в. скривате го, за да дисциплинирате и момчето, и дядо му

г. приемате подаръка, но предлагате на дядото да се съветва с вас преди да прави на децата толкова скъпи подаръци.

 (а) 1 (б) 2 (в) 0 (г) 3

Днешните баби и дядовци разполагат с повече средства и често харчат за внуците си. Правят подаръци в неочаквани моменти и не чакат специален случай, защото да ги глезят им доставя радост. Вие трябва да се намесите и да поговорите с тях. Децата ви не бива да получават скъпи подаръци без да сте дали одобрението си за това. Ако все пак са донесли нещо, скрийте го за подходящ повод – рожден ден, Коледа, отлични оценки в училище.

7. Чичото на деветгодишната ви дъщеря й е дал 100 лв. когато му е била на гости. Вие:

а. позволявате й да ги изхарчи за каквото иска

б. слагате ги в касичката й

в. позволявате й да изхарчи 20 лв., а останалите внасяте на влог на нейно име

г. съветвате чичо й да не й дава такива големи суми

(а) 0 (б) 1 (в) 2 (г) 3

Ако чичото на детето му е дал 10 или 20 лв. то спокойно може да ги изхарчи за каквото иска. Но 100 лв. са много за деветгодишно момиченце, особено ако са дадени без повод. Да дадеш на малко дете 100 лв. е все едно възрастен да спечели от лотарията. Изследвания показват, че големите незаработени пари принуждават хората да изпадат от една крайност в друга – от възторг до пълно разорение и отчаяние. Чичото трябва да се съгласи с вас. Ако детето още веднъж получи подобен подарък, настоявайте по-голяма част от парите да бъдат спестени.

8. Осемгодишният ви син получава толкова много подаръци за рождения си ден, че му омръзва да ги разопакова. Вие:

а. давате останалите подаръци за благотворителна кауза

б. запазвате останалите подаръци, за да му ги дадете друг път

в. разопаковате и останалите, за да довършите започнатото

г. откривате спестовна сметка и предлагате на близките да внасят средствата за образованието на детето

(а) 0 (б) 2 (в) 1 (г) 3

Вие обичате скариди, но след 50-тата хапка от шведската маса вече не са ви толкова вкусни. Ако детето ви получи 10 подаръка, нека отвори първите 5, после всяка седмица може да отваря по един от останалите. Или, още по-добре, открийте сметка за обучението му и нека близките внасят парите за подаръци в нея. Всеки начин за набиране на средства за образование ще помогне на децата за разберат какво е „отложено удоволствие“.

9. Пазарувате с четиригодишната си дъщеря, която иска да събере всичкия шоколад от магазина в кошницата си. Вие:

а. позволявате й да си избере един

б. напускате магазина и се прибирате вкъщи

в. купувате й всичко, което иска, за да избегнете сцената

г. слагате тапите за уши и я оставяте да крещи, колкото си иска

(а) 3 (б) 2 (в) 0 (г) 2

Истериите са „съмнително удоволствие“ за родителите. Ако детето ви не иска да млъкне, ще се наложи да напуснете територията и да му дадете възможност да се успокои. Ако се поддадете, дъщеря ви бързо ще разбере каква сила притежават крясъците за манипулиране. Нека направи избора си, вие трябва да настоявате на своето – само един шоколад, не повече!

10. Петгодишният ви син пита какво ще се случи ако мама и тате умрат. Вие му казвате:

а. това е невъзможно, няма да умрем (детето е твърде малко, за да разбере какво точно е смъртта)

б. ще живееш с леля си (избрали сте я за настойник)

в. някой от семейството ще се грижи за теб (вие сте твърде млади и смятате, че е рано за такъв разговор)

г. ще поговорите с любимата му леля за тази възможност (вие я определяте за настойник на детето, ако е съгласна)

(а) 1 (б) 2 (в) 1 (г) 3

До тригодишна възраст децата нямат никаква представа за смъртта. До 6-годишни те смятат, че смъртта е обратима, все едно да заспиш и да се събудиш. Децата започват да разбират необратимостта й между 6 и 9 години. Родителите трябва да се подготвят за подобна възможност (смърт и на двамата), колкото и абсурдно да им звучи тя, още когато детето е съвсем малко. Изборът на подходящ настойник ще ви даде сигурност, че за детето ви ще се грижи отговорен човек.

Вашите резултати:

0–10. Ако продължавате в същия дух, децата ви ще живеят с вас до 35-тата си година.

11–25. Не е лошо, но има какво да се желае.

26–30. Вие и вашите деца сте на прав път.


Препоръчваме ви още:

Хазарт

Бързи пари

Карате ли се за пари?

 

Последно променена в Петък, 08 Февруари 2019 10:16

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам