Бързи пари

Автор: Мария Пеева

Тони е на 10 години, кльощаво, дългокрако, усмихнато хлапе с щръкнал перчем и големи тъмни очи на слабичкото остро лице. Познаваме бегло родителите му, толкова бегло, че не знам дори имената им. Надявам се да не се познаят в тази история, но може би всъщност подсъзнателно ми се ще да се познаят. Да, нека се познаят, дори с риск да се обидят. Защото искам да им кажа някои неща, а ми е неудобно да ги изтърся ей така, между другото, докато висим и чакаме тренировката на момчетата да приключи.

Тони тича по игрището като навит с пружинка. Много ми харесва и се радвам, че синът ми също го харесва и си го е набелязал за приятелче.

Одобрявам Тони във всяко едно отношение освен в едно. Тони вярва в “бързите пари”. За да разберете какво имам предвид, ще ви предам разговора му със сина ми, който беше силно разстроен от думите на Тони преди няколко дни.

- Някой ден ще порасна голям и ще си купя порше. - му казал моят. - Един съсед има и е мега яко. И на татко колата ми харесва, но поршето е съвсем друга работа. Обаче татко каза, че ще трябва да поработя много, ама много здраво, за да си купя порше. Или може да стана голям футболист, това също е вариант.

- Няма да стане. - казал му Тони. - Ето, аз съм много по-добър от теб и пак не вярвам, че ще стана голям футболист. Затова трябват много връзки, а нашите нямат никакви. В България всичко става с връзки.

- Гадост… - замислил се синът ми. - Обаче слушай! Може тогава да не ставаме футболисти в България. Може някъде другаде да отидем, където не трябват връзки. Виж Салах например е от Египет, а играе в Англия. Може и ние да отидем там, щом тук искат връзки.

- Пак няма да стане. - казал Тони, който наистина рита много добре, доста по-добре от моето хлапе, ако трябва да съм честна. - За там пък трябват много пари. Нашите нямат толкова пари. И вашите нямат, защото не са мутри. Само престъпниците имат кинти.

Детето ми беше доста обезпокоено от този разговор, а аз - още повече. Само че двамата с него се разтревожихме за различни неща. Той се притесни, че съседът ни е престъпник, а аз се притесних за Тони. Защото с всичките си способности Тони надали някога ще повярва достатъчно в себе си, за да успее на терена. Нито в живота. Собствените му родители му подрязват крилата и му отнемат вярата, че човек може да мечтае и да сбъдва мечтите си с талант и работа. Убедена съм, че го правят съвсем несъзнателно, с разни фрази, които  хората подхвърлят пред децата си.

- Пари с труд не се печелят.

- Всичко става с връзки.

- Тези коли са само за измамници.

- От много работа няма келепир.

- Най-некадърните стават най-големи началници.

- Честните хора всички ги прецакват.

- Той направи един удар и си уреди живота.

Защо у дома не се караме за пари

byrzi pari

Лошото е, че родителите на Тони далеч не са изключение. Не ги обвинявам. Идеята за “бързите пари” е навсякъде около нас. “Ако искаш пари, трябва да си мошеник”. За мнозина е по-лесно да оправдаят провала си с обяснението, че само лошите хора успяват. А така ли е наистина? Какво постигаме, когато омаловажаваме успехите на онези, които са по-предприемчиви, упорити, трудолюбиви, умни и способни от нас? Онези, които не се отказват лесно от мечтите си? Които може би имат малко повече късмет, но със сигурност са хвърлили и много труд, време и нерви?

Сега искам да ви разкажа за едно друго момче.

То е на 16 години. Баща му наскоро е починал, майка му е  без работа, защото фирмата, в която работи, фалира. Брат му, вече пълнолетен, заминава за чужбина, за да се спаси от мизерията и да й помогне да оцелее. Нашият 16-годишен герой също запретва ръкави и се хваща на работа. През ваканцията боядисва училища. Майсторът го забелязва, защото е работяга и го вика за помощник и на други обекти. Момчето ходи на училище, работи, готви се за кандидатстване. “Ама ти как се справяш, хлапе? Колко часа има в денонощието?” - го пита веднъж учителят му. “Колкото ми трябват” усмихва се нашето момче. Защото вярва в себе си. И приятелката му  вярва в него, макар че майка й обяснява как е гол като пушка и тя може да си намери някой много по-добър и богат, от далеч по-хубаво семейство. Може, но не иска. Защото той е специален. Има в него едно такова пламъче, което нищо не може да угаси. Пламъче, което й подсказва, че това момче може всичко, а най-вече може да я обича като никой друг. Момчето спестява пари цяло лято, за да я заведе в най-разкошния курорт. И успява. Двамата се чувстват богати, макар и за три дни. И знаят, че някой ден ще бъдат наистина богати.

Това момче се казва Иван и съм с него вече 30 години. Може да не сме най-богатите, но имаме всичко, което ни трябва, за да сме щастливи. И продължаваме да сбъдваме мечтите си.

Знаете ли какво казах на сина ми? Казах му, че човек може да е щастлив и без да кара порше. Но ако наистина мечтата му е да притежава порше, някой ден ще го има. И няма да се наложи да става престъпник за това. Ще си го купи с парите, които е изкарал, защото е умен, талантлив и трудолюбив. Ако не му се получи от първия път, ще опитва пак и пак. И рано или късно, ще успее. Достатъчно е да го иска с цялото си сърце и да не се предава.

Защото човек има избор - да сбъдва мечтите си или да сбъдва страховете си.

В нашето семейство избираме мечтите.

 

Финансовите приключения на нашето семейство достигат до вас със съдействието на Visa. На сайта им може да прочетете повече за техните продукти и услуги, текущите им промоции и да спечелите страхотни награди.

Препоръчваме ви още: 

Мамо, ние бедни ли сме?

Как във Франция ни взеха за измамници

Татко ми дава джобни

Защо му е на тийнейджъра карта?

 

Последно променена в Четвъртък, 27 Септември 2018 14:14
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Женската интуиция

Женската интуиция

25 Сеп, 2019 Забавно

Първият принцип на кавалерството

Първият принцип на кавалерството

24 Сеп, 2019 Татко Калоян

Много обичам септември

Много обичам септември

17 Сеп, 2019 Татко Калоян

Измама за милиони?

Измама за милиони?

25 Сеп, 2019 Истории

Аз и Мара

Аз и Мара

22 Сеп, 2019 Забавно

Най-прекрасният град

Най-прекрасният град

21 Сеп, 2019 Развлечения

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

За кожата на една готвачка

За кожата на една готвачка

03 Окт, 2019 Забавно

Прав ли съм? Прав съм!

Прав ли съм? Прав съм!

14 Окт, 2019 Истории

Отвори, неверна жено!

Отвори, неверна жено!

13 Окт, 2019 Забавно

Ужасна майка

Ужасна майка

12 Окт, 2019 Блог

Гласувайте за Надя

Гласувайте за Надя

07 Окт, 2019 Забавно

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам