logomamaninjashop

Децата и парите

 

Малко теория

 

„Парите не растат по дърветата“. Можем да си спестим тази древна мъдрост, но ще трябва да обясним как се придобиват, колко време е необходимо, за да ги спечелиш, и какви усилия коства това. Детето трябва да знае и по какво евтините неща се отличават от скъпите.
 

Първи „практически“ занимания

 

Можем да започнем с малък месечен бюджет – „джобни“, с които хлапето да направи първите си опити със „собствени пари“. Обикновено първият финансов опит детето придобива с тръгването на училище. Опитът обаче показва, че е добре, когато това се случи още в доучилищна възраст. Така има повече време и възможности да се запознае с „принципите на действие“ на парите.

 

Мерки за безопасност

 

Малчуганът трябва да знае, че парите се съхраняват на „невидимо“ за останалите място – в джоба или в портмонето и се изваждат оттам само, когато се купува нещо. Можем заедно да изберем начина на съхранение или да предоставим възможност на детето да го направи.

 

Личният бюджет

 

Това е неприкосновена сума. Ние преценяваме как да го захранваме, работеща формула при малките деца е да се дават малки суми ежедневно, а при по-големите финансирането да е веднъж седмично. За да могат децата да си създадат навици за планиране на разходите, „доходите“ трябва да са редовни и предсказуеми. Не е добра идея наказанието под формата на финансови санкции. Ако сме последователни и спазваме предварителните си договорки с детето, ако не се поддаваме на опити за „рекет“ то ще усвои не само основите на планирането, но и ще усети какво се случва в ситуация на „ограничени ресурси“. Веднъж попаднали в джоба или касичката на детето, парите са негова неприкосновена собственост. То има право еднолично да се разпорежда с тях. Ще започне с грешките, но и ще се учи от последствията им. Възможно е да ни поиска съвет – можем да му го предложим, но без да налагаме мнение. Това ще го мотивира да ни попита при следващ път.

 

Къде отиват парите 

 

Най-популярното обяснение за функцията на парите е, че с тях се осигурява прехрана. С това обаче създаваме у детето впечатление, че всичко друго, свързано с функционирането на семейството, е безплатно. Добра идея е да го направим свидетел на разходите на семейството и дори участник в плащането на сметки:

- да „плати“ таксата за детската градина

- да ни съпровожда, при плащането на месечните сметки за ток, вода и т.н.

- да „плаща“ само таксата си за уроците по чужд език, спортните занимания или друга форма, която посещава.

 

Всичко това разширява представата на хлапето за функциите на парите. След време можем да започнем да планираме заедно месечните разходи и покупки.

 

Как се пести

 

Това се учи по-лесно, когато привлечем детето в семейното планиране – преброяваме заедно колко пари трябва да се спестят за почивка или за закупуване на нещо за домакинството. Можем да му помогнем да пести парите, които е получило, като редовно ги преброяваме, а ако е постоянно в усилията си да пести, може да бъде възнаградено с малък „бонус“ в края на месеца. Това поощрява усилията му.

 

Умението да се пазарува

 

Умението да се пазарува се тренира. Подготвяме се да пазаруваме заедно. Правим списък на покупките и възлагаме на детето да следи дали всичко необходимо е взето. Колкото по-често то участва в покупките, толкова по-рано се научава да сравнява цени, да избира точният момент за покупка, да обмисля алтернативните разходи (лакомство от касата или возене в клатушка). Даваме му възможност да „плати“ на касата. Добре е, да не подминаваме рекламите без коментар, нека детето знае за какво служат, кои продукти се рекламират и защо. Това изгражда прагматичен подход към рекламата още в ранна възраст.

 

Планиране на разходите

 

Тук първоначално е необходима помощ – каква сума да се отдели за ежедневни разходи, за колко време ще стигнат парите, с които разполага.

 


Личен пример

Дотук развенчахме легендата, че детето трябва да бъде държано настрана от семейните разходи, за да не товарим крехката му психика. Децата наследяват отношението си към парите от нас. Затова личният ни подход е определящ, независимо от възпитателните тактики, които прилагаме.

 

 

По темата работи Янка Петкова

 

Последно променена в Вторник, 05 Декември 2017 11:05
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам