Аз съм на твоя страна

„Покажете на децата си, че винаги сте на тяхна страна.“ – 5 съвета за бащите на тийнейджъри

Да си баща на тийнейджър е сложно. Почти сигурно е, че когато ти самият си бил в тази възраст в обществото са битували съвсем други възпитателни традиции. Как да намериш ключа към подрастващите синове и дъщери, разказва психологът Маги Дент.

Можеш ли да не повтаряш грешките на собствените си родители, да намериш правилния подход в общуването със сина или дъщеря си, дори родният ти баща да не е постъпвал така – загрижените бащи ще намерят отговор на тези въпроси.

А петте най-важни съвета към татковците на тийнейджъри могат да помогнат на цялото семейство да се справи с трудния период на съзряване.

Силната връзка с бащата е важна. В своята забележителна книга „Дъщерите и техните бащи“ д-р Брус Робинсън пише за важността на връзката помежду им. Той твърди, че момичетата, които имат добри отношения с бащите си, по-късно съзряват полово, по-късно започват сексуалния си живот, чувстват се по-уверени в себе си, по-амбициозни са и нямат проблем с комуникацията в разнополова компания.

Бащите, които пълнят морето

7fdb516f41efe75cf1748633aac859a7 XL

Не пропускай моментът, когато дъщеря ти влиза в пубертета. Подкрепи я, особено когато полагаш свръх усилия да проумееш странностите в поведението й.

Като че ли пубертетът настъпва все по-рано и по-рано както при момичетата, така и при момчетата. Много от бащите се притесняват от този факт, особено когато се сблъскат с бързата и безпричинна смяна на настроенията им. Напоследък джендър споровете са все по-ожесточени, а това може да бъде проблем за по-консервативните бащи.

Позволи на сина си да прояви слабост. Стив Бидъл пише за необходимостта да позволяваме на момчетата да проявяват своята уязвимост и емоционалност, вместо да крият чувствата и сълзите си, както беше прието във възпитателните традиции през миналия век. Това би могло да е трудна задача за бащите, които в детството си са били наказвани, на които им е било забранявано да плачат и да изразяват открито мъката си. Да бъдеш внимателен баща на син не означава да повтаряш „бъди мъж“, особено ако ти самият си чувал нещо подобно, когато си бил малък. Тази фраза беше много популярна преди десетилетия. Често, когато мъжете са ядосани или недоволни, следват точно такъв тип поведение.

Ако си имал строг баща, който те е потискал и наказвал, бил е емоционално дистанциран от теб, направи всичко възможно да бъдеш родителя, от когото си имал нужда като дете.

Да отгледаш син без предразсъдъци

e77c42b294824a0fd96615ce3f0632e4 XL

Позволи на дъщеря си да бъде силна. Това също е много важно – да подкрепяш нейната упоритост и сила, вместо да й внушаваш, че е по-добре да си търси перспективен мъж да я защитава и осигурява. Нека взема участие в рисковите игри на момчетата. Това е важно за нея. Да я обявиш за „принцесата на татко“ едва ли ще й е от полза в бъдеще. Добра новина е например, че Дисни най-накрая усетиха потребностите на съвременните момиченца и вече има внушителен брой смели безразсъдни героини, чийто пример дъщерите да следват.

Моите 5 съвета към бащите на тийнейджъри:

1. Бъди забавен

Нека е това е твоя мисия, която ще помогне на децата да се смеят, когато замират от страх, или да се просълзяват от шегите ти. Това може да се разведри обстановката вкъщи. Полезно е да предизвикваш усмивката и на майка им по-често. Намерете си интересно занимание – танци, риболов, сърфинг и т.н. Помогни на децата си да открият това, което ще ги накара да се чувства по-добре.

2. Бъди добър и щедър

Води децата си и техните приятелчета на сладолед или кино, за да се отпуснат и разтоварят със забавления. Интересувай се имат ли нужда от помощта ти и ги прегръщай по-често.

3. Подкрепяй майката на децата си

Проявявай своята привързаност към нея в малките неща. Покажи им как изглеждат любовта и зрелите отношения: кани я на срещи, прегръщай я пред децата, усмихвайте се един на друг.

Великото завръщане на татковците

df90342d8825b394ba03486f203985b1 XL

4. Не ги притискай да учат

Те и без това са достатъчно стресирани. Когато им предстоят изпити, не забравяй, че имат нужда от внимание и грижи. Отделяй повече време за другите житейски навици, които ще им потрябват в бъдеще. Нека децата знаят, че изпитите са само малка част от пълноценния, достоен живот.

5. Покажи на децата си, че ги обичаш безусловно

Нека знаят, че дори да не одобряваш поведението им в даден момент, ти ги обичаш. Убеди ги, че каквото и да сторят, винаги ще бъдеш на тяхна страна. Ако не можеш да намериш точните думи, направи нещо, с което ще ги зарадваш.


Препоръчваме ви още:

На какво могат да ни научат татковците

Днес те обичам повече от вчера

Момичетата не плачат

Последно променена в Сряда, 28 Ноември 2018 09:41
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Вдигнете ги тия глави, бе!

Вдигнете ги тия глави, бе!

22 Юли, 2019 Забавно

Да забременееш по график

Да забременееш по график

08 Авг, 2019 Добра форма

Когато и ако...

Когато и ако...

30 Юли, 2019 Отношения

Мама я няма

Мама я няма

25 Юли, 2019 Татко Калоян

Една Неда

Една Неда

21 Юли, 2019 Истории

Милото

Милото

12 Авг, 2019 Дом

Що се смеете на чуждото страдание!

Що се смеете на чуждото страдание!

19 Авг, 2019 Татко Калоян

Истанбул - столицата на света

Истанбул - столицата на света

17 Авг, 2019 Развлечения

Тиганът, без който не можем

Тиганът, без който не можем

17 Авг, 2019 Забавно

Страшна късметлийка

Страшна късметлийка

15 Авг, 2019 Блог

Милото

Милото

12 Авг, 2019 Дом

Вие как се казвате?

Вие как се казвате?

11 Авг, 2019 Възпитание

Бели малини

Бели малини

10 Авг, 2019 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам