logomamaninjashop

Когато мъжът се държи незряло

Те се сърдят, ако не стане на тяхното. Крещят, когато се преуморят. Отказват да ви изслушат, когато се ядосат. Да не си помислихте, че описваме четиригодишно дете?

Уви, не. 

Според брачните терапевти това е поведението на класическия незрял съпруг. Кои са другите признаци, че сте се омъжили за човек, който има проблем с емоционалната зрялост?

Типично поведение на незрял съпруг: 

Напива се безобразно на служебното парти и се излага, а после се извинява с това, че е прекалил с алкохола.

На гости у родителите ви се прозява и проявява видимо отегчение.

Дразни се от приятелите ви и се държи неучтиво с тях.

Очаква постоянно вие да правите всичко за него, без да ви отвръща със същото.

Отделя за хобито си повече време, отколкото за децата си.

Когато нещо не върви, никога не търси грешка в себе си.

Приема за нормално родителите му да му помагат финансово.

Избухва лесно.

Търси одобрението на приятелите си, често ви се струва, че те са по-важни за него от вас.

Очаква всички да се съобразяват с него, без да им отвръща със същото.

Приема защитна позиция, ако влезете в спор с него и започва да ви напада.

Понякога ви се струва, че обича да ви провокира и дразни, все едно ви "изпитва" дали го обичате. 

Честно казано, всички имаме моменти, когато се държим детински, но съпругът, който действително е незрял, дори не се опитва да се държи като възрастен в отношенията с жена си. Фактът, че съпругът ви се държи незряло означава, че той не е пораснал емоционално. Затова и също като малко дете не успява да овладее емоциите си. Когато се почувства застрашен или наранен, реагира с гняв. Способен е да избухне дори за дреболия. Проблемът му е същият като този на четиригодишните деца. Той не се е научил да признава чувствата си, нито да ги изразява с думи.

Защо любовта се превръща в претенции към другия

lyubov

Ако вашата половинка се проявява незряло през повечето време или често има такива изблици, това далеч не означава, че с него не може да се живее. Най-вероятно вие го обичате въпреки тях, защото има други ценни качества. Добрата новина е, че има неща, които можете да направите, за да подобрите ситуацията. Сигурно има моменти, когато ви се иска да му кажете “вземи да пораснеш”, но с това надали ще постигнете желания ефект. Може би е по-добра идея да пробвате тези три начина, за да се справите с незрелия съпруг.

1. Спрете да го обгрижвате и глезите

Когато мъжът ви започне да се държи като малко дете, му отговаряйте като на възрастен. Ако например ви се оплаква с хленчещ глас колко е тежка работата му или как светът е несправедлив към него, покажете съчувствие: “О, това е ужасно.”, но не се втурвайте да решавате неговия проблем. Не е добра идея и да се опитате да го убедите, че проблемът му е незначителен, защото разговорът ще се превърне в спор как вие не разбирате какво преживява той.

Не забравяйте, че може би съпругът ви наистина е имал тежък ден и се нуждае от подкрепата ви и от това да го изслушате. Може би сте единственият човек, пред когото той може да се разкрие. Ако не се оплаква, но е намусен, вероятно причината е, че не знае как да сподели какво изпитва и затова се затваря в себе си. Съчувствайте, проявете разбиране, но го поощрете да потърси решение като зрял човек.

Ако незрялото му отношение води до това да е груб или агресивен, не сте длъжни да го търпите. Ако например започне да ви напада или да ви се подиграва по време на спор, просто кажете: “Не искам да говоря с теб, когато се държиш така” - и излезте от стаята.

Момичета, вие сами разваляте мъжете си

lab

 

2. Оставете го на реалността

Това не е лесно. Но трябва да позволите той да понесе последиците за незрелите си избори. Да речем, че излезе да пие с приятели и не може да стане за футболния мач на детето на следващата сутрин. Позволете му да си понесе последиците. Вероятно ще ви се иска да го прикриете и извините пред детето, но е по-добре да го оставите да поеме отговорност за избора си и сам да се извини.

Ако съпругът ви има незряло отношение към семейните финанси, кажете му, че според вас би било по-мъдро да заделите средства за домакинските разходи преди той да започне да харчи необмислено.

3. Дръжте се на ниво

Не падайте до неговото. Ако той започне да ви крещи или да ви обвинява, може би ще ви се иска да му отговорите в неговия стил да се вземе в ръце и да не се държи като дете. Недейте. Останете на ниво. Кажете му по-скоро, че избирате да решавате споровете си като зрял човек, и когато той е готов да ви отговори по същия начин, ще го изслушате.

Съпругът ви трябва да знае, че вие не сте му майка.

Не допускайте да ви превърне в такава. Настоявайте домашните задължения и отговорността за децата да се разпределят. Не поемайте неговия дял, само защото предпочитате да свършите работата сама, отколкото той да ви се цупи или сърди. Прекрасно е, че вие му правите кафето сутрин или приготвяте вечерята, но не е добре той винаги да очаква това от вас. Нормално е да се вижда с приятелите си от време на време, но не е редно да пропусне вашия празник заради тях. Хубаво е да има хоби, но не може да похарчи половината бюджет за семейна почивка за него. В един момент постоянните компромиси ще ви дотежат ужасно, ако идват само от едната страна, колкото и да го обичате. 

Професионалната помощ никога не е излишна. В момента, в който той самият осъзнае, че има проблем, вече ще е готов да направи първата крачка за решаването му. За подобно поведение обикновено виним родителските грешки.

За жалост, незрелият съпруг е и незрял баща. Може би ще ви е интересно да прочетете и тези 12 признака на токсичните родителиСтатията на Люси Рикспуун за родителите нарциси също е много полезна.

Препоръчваме ви и този текст за патологичните лъжци.

Ако половинката ви има социопатични прояви или е склонна към агресия, вижте съветите на жена, живяла с насилник 18 години, която дели с него грижите за децата им. 

 

Последно променена в Петък, 06 Юли 2018 10:03

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам