logomamaninjashop

Нов живот за старите мебели

ИКЕА откри изложбата „Нова форма на живот“, част от кампанията „Нов живот за старите мебели“, организирана съвместно със стартиращата българска платформа за ъпсайклинг – reUse и Cleantech Bulgaria - бизнес мрежата за чисти технологии и зелен бизнес. На изложбата бяха представени реновирани мебели от ИКЕА, които могат да бъдат разгледани от 9 до 12 май в Gallery 2.0. Реновираните мебели ще се продават онлайн тук. Половината от събраните средства ще покрият разходите за труд на реноваторите, а останалата половина ще подпомогне каузата на фондация „Проект Северозапад“.

По време на събитието бяха засегнати темите за кръговата икономика, както и ползите от процеса наречен upcycling. Главната идея на кампанията e постигането на промяна в отношението към ненужните мебели и опазването на природата. Подкрепяйки дейността на reUse, ИКЕА има за цел да представи новите ползи от повторното използване, рециклиране и отговорно управление на отпадъците. 

ikea3

reUse - българският стартъп за ъпсайклинг

Екипът на reUse започва своята дейност след участието си в най-голямото състезание за “зелени” стартиращи бизнеси - Climate Launchpad, организирано в България от Cleantech. reUse е първата българска цялостна платформа за ъпсайклинг, чиято мисия е да бъде креативна по природосъобразен начин. Ъпсайклингът представлява стъпка отвъд рециклирането, която вдъхва втори живот на вещите с цел намаляване на отпадъка. Целта на платформата е да повдигне осведомеността за реновирането на мебели, да развие нишата и да направи преизползването по-атрактивно и достъпно.

ikea2

Тази изложба е част от инициативите на ИКЕА за по-устойчив начин на живот без отпадъци. ИКЕА лансира стратегията си за устойчиво развитие „С грижа за хората и планетата“ и си поставя амбициозната цел да промени бизнеса си, индустриите в цикъла на производство и живота у дома за хората по целия свят. Част от ангажиментите, които ИКЕА поема с тази стратегия, са:

  • до 2020 г. 100% от дървения материал в ИКЕА да е от устойчиви източници или рециклирана дървесина
  • до 2020 г. 100% от енергията, която ИКЕА използва, да идва от възобновяеми източници
  • до 2020 г. компанията ще премахне пластмасата за еднократна употреба
  • след 2030 г. ИКЕА да използва само възобновяеми или рециклирани материали
  • след 2030 г. 100% от бизнеса да се ръководи от принципите на кръгова икономика

Препоръчваме ви още:

Лагом - семпло и умерено по шведски

Подът - фон на картината "Дом"

Уютен дом

 

Последно променена в Петък, 08 Ноември 2019 09:47

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам