logomamaninjashop

Лагом – семпло и умерено по шведски


Лагом е нееднозначна дума, която изразява жизнената концепция на шведите. Почти толкова популярна, колкото датската хюге. Тези две философия често са сравнявани. Но на лагом вече дори има посветена книга. Ане Туемио, популярен блогър, издаде „Книга за лагом“, в която обяснява какво се крие зад тази дума
.

За нас понятието лагом може и да е новост, но всъщност възниква преди столетия. Шведите често наричат страната си Lagomlandet или Страната на лагом.
Ако трябва все пак да обясним значението на тази дума ще се доближим до „умереност“, „адекватност“, „баланс“. Но и това не е съвсем точно. Може би най-красноречиво е сравнението с мебелите на шведския гигант IKEA. Те са минималистични, практични, комфортни, качествени, екологични, без излишни детайли. Това е стопроцентов лагом.

И ако датският стил на живот хюге величае комфорта и малките удоволствия, шведският лагом изповядва разумния подход. Някои изследователи смятат, че основата на тази жизнена концепция е положена още от викингите – когато на празник си подавали купата с вино от човек на човек, трябвало да изпиеш точно толкова, колкото всички останали преди теб. Нито глътка повече, за да има и за другите.

Социолози твърдят, че точно лагом е ключът към шведското благополучие. Хората се отнасят разумно към ресурсите си, харчат умерено, открили са тънкия баланс между социалната справедливост и пазарната икономика. Лагом е идеалното съотношение между работа и почивка, полза и удоволствие, скромност и показност.

Дали лагом може да бъде привнесен в битието на други страни – казват, че е възможно, ако се следват следните основни принципи на шведската житейска философия.
AZg2oWn

Умереност във всичко, особено в храненето
Не товари живота си с излишни детайли и се научи навреме да спираш.
Шведската маса за нас е символ на изобилието и възможността да препълним чиниите. За хората, които са я измислили обаче, това е начин да контролираш количеството храна. Слагаш толкова, колкото ти е нужно, за да се нахраниш и нито хапка повече. Така няма да обидиш домакина и ще си сит, без да си преял. Шведите ценят обикновените продукти, които не изискват сложни приготовления. Обичат традиционните тук кюфтенца, рибата, задушените зеленчуци. В тази страна има много ниско потребление на полуфабрикати. В повечето семейства и досега е запазена традицията да се пече домашен хляб, да се приготвят конфитюри и зеленчукови консерви.

Едно много популярно шведско явление е фика. Така се нарича традицията на всеки два часа да се прави почивка по време на работа, за да се изпие чаша кафе. Но фика продължава не повече от 15 минути. Пестеливо, в духа на лагом.

Купувай качествени вещи, които ще ти служат дълго
Все пак лагом не изповядва строгите икономии. Основната идея на шведите е разумното потребление. По-добре е да похарчиш повече за една качествена и дълготрайна вещ, отколкото да купиш 10 евтини, които ще ползваш месец-два. Лагом е против fast-fashion (бързопреходната мода) и консуматорството.

Откажи се от показния разкош и от всичко излишно
Шведите не обичат да демонстрират благоденствие. Златен часовник, голяма къща, суперкола, чанта с логото на известен дизайнер – това не е лагом. Дори да можеш да си го позволиш. Това не са хора, които ще купят нещо, само за да натрият носа на някого.

iEDmlmBИзбирай натуралното
Мебелите трябва да са само от природни материали, дрехите – от естествени тъкани. Най-добрата почивка е походът в гората на палатка, близо до природата. Шведките изповядват идеята за естествената красота, минимум козметика в ежедневието и натурални козметични формули.

Грижи се за другите и за околната среда
Главният източник на положителни емоции не са материалните ценности, а ползата, която можеш да допринесеш за околните. Високият жизнен стандарт и екологична среда в Швеция са постигнати благодарение на правилото „редуцирай - използвай отново – рециклирай“.


Още за нравите по света можете да прочетете в:

Как от гражданка станах селянка

Моето голямо лудо гръцко кръщене

Как канадците отглеждат децата си

Снимки: defli.lv

Последно променена в Събота, 05 Август 2017 10:07

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам