logomamaninjashop

Да стопиш „сърце от камък“

От „Пепеляшка“ насам ние, момичетата, чакаме приказката да ни се случи. Рядко си го признаваме, защото сме „модерни жени“, но тайно се оглеждаме за белия кон. И докато чакаме, храним мечтателката в себе си с любовните истории на някой друг. Вероятно бихме могли да четем Платон, Софокъл, Еврипид и Вергилий, но кой знае защо ръката ни по-често се протяга към лавицата с любовни романи. Сигурно виновен е вечният глад на женската душа за романтиката, която може да разтопи дори „сърце от камък“.

С Люси Елеазар, авторката на романа „Сърце от камък“ поговорихме за новата й книга и за това как се създават красиви истории, които ни просълзяват от „Ромео и Жулиета“ до днес.

Как ви хрумна сюжетът на „Сърце от камък“?

Обичам истории, които разказват за любов. Мислех си как в съвременното ни общество сме свикнали да търсим тези истории в клишираните американски филми и книги, дори в турските и индийските сериали. Търсим красивите и успелите хора и искаме да съпреживеем техните силни емоции там, а някак в съзнанието ни битува, че българите са бедни, мизерни, отчаяни и нещастни. Което всъщност не е така. Исках да създам българска история, която да разказва за нормални, красиви и успели хора и същевременно да отразява особеностите на нашия живот. Ако трябва да съм искрена, идеята за самите герои дойде от един сън – от тези сънища, които сутрин като се събудите ви оставят с много силно усещане, сякаш наистина сте ги преживели. Така се родиха Лили, Камен и Андон и най-силната сцена с участието на тримата, около която развих историята. Поставих ги в романтичната атмосфера на един малък град, който аз самата често съм посещавала. Но градът няма име в романа, така че смятам, че човек лесно би припознал своето любимо романтично място.


Кои са „съставките“ на добрия любовен роман?

Големите световни издатели на този вид романи отдавна са определили нормите – мъжът трябва да бъде красив, богат и неустоим, а жената постепенно да осъзнава, че това е Мъжът за нея. Не съм сигурна доколко се придържам към това виждане – аз харесвам романите с реалистични герои и реалистични ситуации. Обичам да виждам вътрешната драма на героя и развитието на неговите чувства. Защото любовта е магично чувство, което и до ден днешен остава необяснимо за мен, с умението си да ни праща в един по-различен свят, да ни кара да гледаме на живота от друга гледна точка. Друга важна съставка е интересната фабула, която съпътства развитието на героите, в техните отношения един към друг. Тя ни кара да тръпнем в очакване не само по отношение на чувствата на главните герои, но и за отговора на поставената загадка. Много важна съставка е и щастливият край. Когато човек посяга към този тип книги, иска да прочете една красива приказка и да знае, че в края й ще остане с приятно усещане и окрилено сърце. Има много красиви и силни книги, които завършват драматично и оставят читателя бездиханен в края - като “Птиците умират сами” например. Тях обаче аз не наричам любовни романи, защото макар и да разказват за любов, те не попадат в този формат.


Защо жените обичат да четат такива книги според вас?

Някъде бях чела, че ако зависеше от жените, всички мъже биха били като герои от любовен роман, а ако зависеше от мъжете – всички жени биха били като героини от порно филм. Вероятно това е нещо природно заложено у нас. Жените обръщаме повече внимание на чувствата, а мъжете – на действията. Все пак бих казала, че един добре написан любовен роман може да въздейства еднакво добре и на жени, и на мъже. Лично аз обичам тези книги, защото те ме разтоварват от тежкото ежедневие, пренасят ме в една красива приказка за час-два. Случвало се е да не мога да отърся съзнанието си от нерешим проблем, върху който се мъча с дни. В такива моменти често ми е помагало това да хвана един любовен роман, да се пренеса в света на героите и да освободя съзнанието си. След края му тежестта, която ме е притискала, се е вдигнала, а с това ми хрумва и решението на проблема.

Любимият ви любовен роман?

Не мога да кажа, че имам любим любовен роман. Обичам старите поредици на Арлекин за 80-те и 90-те. Харесвам автори като Ребека Уинтърс, Деби Макомбър, Линда Хауърд. В модерните тенденции не съм почитател на твърде детайлните описания на секс сцените, предпочитам да чета за развитието на чувствата на героите, а не толкова за това кой, къде, какво е сложил.


Ще продължите ли сюжетната линия на „Сърце от камък“ в нова книга или имате друга история за читателите си?

„Сърце от камък” е завършена и няма какво повече да очакваме от Лили и Камен. Следващата книга продължава смислово и стилово поредицата, но е с различни герои и се развива в различен град. Смятам, че в тях могат също да се разпознаят немалко успели съвременни българи. Тя е маркетинг директор в международна рекламна агенция, а той - адвокат на свободна практика. Тяхната любовна история започва по необичаен начин и се надявам, че също ще бъде интригуваща за читателите.

Heart of Stone BG Cover front
За книгата

Историята в „Сърце от камък“ – първият роман на Люси Елеазар, започва с едно недоразумение, както нерядко се случва. Кашон с презервативи попада на грешен адрес и така се заплита любовната интрига между Лили и Камен. Но въпреки пикантното начало, еротиката в романа е дискретна. Лили е прототипът на новата българка - спортува, грижи се за себе си и се доказва с добър бизнес. Камен е мъжът от сънищата – атлетичен, умен, успял. Той търси човека, който ще го обича заради него самия, като всички нас. Тук е и типичния за ширините ни антигерой (Андон), благодарение на когото, романът се сдобива с криминална сюжетна линия. Фон на историята може да е всяко малко българско градче, в което „освен да се влюбиш, просто няма какво да се случи.“ Героите преболедуват връзката си и въпреки поредицата от изпитания откриват път един към друг. Романът завършва с традиционния за жанра happy end, точно това, от което имаме нужда (особено ако сме прекалили с българските любовни филми напоследък). Налейте си едно мартини и се настанете удобно. Време е за дозата ви романтика.

За автора

Люси Елеазар (Людмила Баровска) има собствен бизнес в сферата на образованието и живее със семейството и двете си деца в околностите на София. Въпреки че от дете пише поезия и проза и има няколко публикации във вестници, “Сърце от камък” е първата й книга, излязла на българския пазар. Английската версия на романа се разпространява през платформата Амазон. Редакцията на английския превод е на шотландския писател Брайън Стюарт, който живее в България. 

Интервюто взе Янка Петкова

Препоръчваме ви още: 

Защо обичам "Игра на тронове"? 
Есенни книжни препоръки 
"Човекът от остров Луис" - мрак, любов и тайни

Последно променена в Събота, 07 Октомври 2017 12:46

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам