logomamaninjashop

Как във Франция ни взеха за измамници

Или по-скоро как да се грижим за парите си при пътуване в чужбина :)

Автор: Мария Пеева

Слава богу, досега не са ни обирали в чужбина, но имаме две забавни случки, които ми се иска да споделя с вас. (На момента не бяха толкова забавни, по-скоро неприятни). Първата беше преди десетина години, когато решихме да отидем на екскурзия до Дисниленд Париж. Тъй като по онова време пътувахме по-рядко, не знаех какво да очаквам. Някой ми каза, че кредитните карти, издадени в България, не важат навсякъде. Представих си ужасната картина, в която оставаме без пари с децата в чужда държава и реших, че задължително трябва да си носим парите в брой, въпреки протестите на Пеев, който винаги е бил здравият финансов разум в нашето семейство. Естествено, можеше просто да се обадя в банката и да попитам, но… Пусто неудобство да не се изложа. С годините го преодолях и сега звъня да питам за всякакви дреболии, но тогава не исках да се покажа некомпетентна.

И така, ден преди да заминем, се изтъпанчих в близкия клон на моята банка и поисках да ми обменят евро. Касиерката малко се смути, защото се оказа, че имат само банкноти по 500 евро. Дотогава не бях виждала такива, мисля, че и след това не съм. Кой изобщо размахва банкноти по 500 евро напред-назад? Жената ми предложи да отида на следващия ден или да се разходя до друг клон, но нямах никакво време, полетът беше рано на следващата сутрин, багажът не беше готов и изобщо не ми беше до обикаляне на банки. Казах си, какво толкова, най-много да ни вземат за руски милионери, и грабнах двете розови-лилави банкноти по 500 евро.

296 ok

Изобщо не допусках каква беля си отварям с тях. Пробвахме да платим това или онова и навсякъде клатеха недоволно глави. Добре че се оказа, че картите ни важат навсякъде. Всъщност единственият магазин, в който нямаше POS терминал, беше едно капанче за сувенири в Дисни, откъдето награбихме разни дреболии, които трябваше да платим в кеш. Извадих банкнотата от 500 евро и я връчих на продавача, който изпадна в тих ужас. Първо ме изгледа странно, после грабна банкнотата и изчезна някъде. Върна се, когато вече започнах да си мисля, че ни е обрал, и доведе възрастен мъж с костюм, който също ни огледа подозрително. Обсъдиха нещо двамата и ни помолиха да изчакаме още малко, след което позвъниха на някого. “Леле, Ванка, накрая ще ме арестуват” - промърморих на Пеев, който хладнокръвно наблюдаваше цялата суматоха и се подсмихваше. Бяхме на път да се откажем от покупката, но първо, щяха съвсем да ни помислят за измамници и второ, как да вземеш играчката от ръцете на детето, след като вече си му я обещал? Най-после се появи трети човек с една от онези машинки, които проверяват банкноти. Сканираха нашата злополучна, но пък толкова красива банкнота, огледаха я много старателно още веднъж и най-после я приеха. После дълго и внимателно двама души броиха рестото и накрая ни го връчиха тържествено, а ние изведнъж се сдобихме с много, много дребни пари и монети. Отдъхнах си с облекчение. Втората банкнота така и не се наложи да развалим. Оттогава не нося повече от стотина-двеста евро в брой, при това в дребни банкноти, където и да ходим из Европа. Дори в Гърция, където сме сега, навсякъде приемат карти.

4882 ok

Втората случка, също доста неприятна, ни сполетя в Англия тази пролет. Явно някой се опита да ми хакне картата, защото получих обаждане от банката ми, че са я блокирали след съмнителен опит за покупка. Интересното е, че в същия ден блокираха и картата на снаха ми Яна, която беше с нас. Явно сме попаднали на един и същи измамник, но поне не изгубихме парите си. Имаше известно неудобство, защото не можех да плащам повече с нея, но имах и друга карта, а и бяхме голяма компания, така че мъжете поеха плащанията. Не сме протестирали особено :). Обаче при всички положения мога да ви посъветвам следното при пътуване в чужбина:

1. Ако си носите пари в брой, нека да са дребни банкноти. Обменете ги предварително и ако са голяма сума, погрижете се да ги заявите в банката от предишния ден.

2. Задължително си направете СМС известяване.

3. Добре е да имате повече от една карта.

4. Всичко, което може да се плати предварително - хотели, резервации за събития, посещения на музеи, направете го преди да заминете.

5. Никога не давайте картата си за трансакции, ако не можете да проследите какво се случва с нея.

1162 ok

7. Направете си регистрация за допълнителна верификация на интернет разплащанията.

8. Плащането с карта е за предпочитане пред теглене на пари от банкомат, защото избягвате допълнителните такси.

9. Някъде си запишете номера на банката, на който трябва да се обадите, в случай че ви откраднат портфейла. Моята банка има банкиране онлайн, както и мобилно, предполагам, че и в другите предлагат такава услуга. Имам опция да си блокирам картата през него, ако я изгубя или ми я откраднат.

10. И една добра новина, която скоро разбрах - ако сте жертва на измама и от картата ви са изтеглени пари или нещо е платено без ваше разрешение, максимумът, който е за ваша сметка е 50 евро (100 лв.). Досега беше 150 евро или 300 лв. Остатъкът е за сметка на банката.

Впрочем банкноти от 500 евро вече не се издават. Може би трябваше да си запазим едната, вместо да побързаме да я върнем в банката, когато се прибрахме. Кой знае, някой ден сигурно щеше да струва в пъти повече. Можеше да направим околосветско с нея. Или да я завещаем на някой внук. :)

Финансовите приключения на нашето семейство достигат до вас със съдействието на Visa. На сайта им може да прочетете повече за техните продукти и услуги, текущите им промоции и да спечелите страхотни награди.


Препоръчваме ви още:

Татко ми дава джобни 

Защо му е на тийнейджъра карта?

 

Последно променена в Вторник, 10 Юли 2018 08:45

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам