logomamaninjashop

Как да отбием майката от детето

9 съвета за млади бащи

Ако нямаш дете, но с приятелката си планираш да се заемете със създаването му при пръв удобен случай, навярно си задаваш въпроса: „А какво ще стане, ако след появата на новороденото, изведнъж сексуалният ни живот отиде по дяволите?“ Повярвай ми, въпросът ти е неправилно зададен. Какво значи „изведнъж“? Естествено, че така ще се случи. Това може да ти го потвърди всеки баща. След като съпругата се превърне в майка, наследникът на твоите милиони от „Монополи“ безцеремонно ще разруши вашите сексуални отношения и категорично ще завземе територията, която по-рано е принадлежала само на тебе. И тук на помощ ти идват съветите на психолога:

1. Бащинство и майчинство

Тревожни симптоми

Повечето разговори сега са посветени на детето. Дори да ви тегли към друга тема, след една-две реплики вие отново се връщате към обсъждане на наследника.

Докторе, какво се случва?

Американският психолог Карл Уитакър твърди, че с появата на детето, в двойката започва криза – пренастройват се ролите и отношенията в семейството. Дори жена да ти е съобщила за бременността си две години по-рано, за теб бащинството винаги ще е внезапно. Нито ти, нито жена ти имате опит като родители. Няма да ви помогне и компютърната игра-симулатор „Героите на семейството“. За вас модел става опитът на собствените ви родители и общите за всички архетипове на правилно родителско поведение.

Започвате усилено да изпълнявате новите за вас роли на майка и баща. Тъй като сте начинаещи актьори, рискувате да преиграете. Първоначално преиграването се изразява само в това, че детето се превръща в главна и единствена тема за разговор. После и двамата преставате да се възприемате един друг като мъж и жена. За нея ти се превръщаш в баща на детето ѝ, а за теб тя е майка на наследника ти. В някои по-тежки случаи жена ти може да започне да се държи като майка не само с детето, но и с теб. Започва да я влече да те учи и възпитава, като че ли си неин син („Веднага излез от водата!", "Внимавай да не се окапеш!")

Съвет

Новите семейни роля не могат да се избегнат, но не бива родителите да надвият у вас съпрузите. Мачът трябва да завърши 1:1. „Клин клин избива!“ – казва психологът. – Трябва да си създадете нагласа към ролево поведение на мъж и жена и да започнете съзнателно да проигравате това амплуа. Начините са много.“ Най-лесният – отделяй на жена си толкова внимание, колкото отделяш на детето. Навярно в телефона си имаш сто снимки на тема „Синът ми вече пълзи по килима.“, а на жена си една, при това с детето на ръце. Започни да снимаш жена си. Тя ще протестира: „По халат съм!“, но ще ѝ бъде приятно. Без да се притесняваш, ескплоатирай я точно като жена – крещи нагло от банята, да дойде да ти изтрие гърба, да направи водата по-топла, да убие паяка в ъгъла. Всичко това ще ви сближи отново. 
Можеш да се бориш с прекалените майчински пориви и с думи. Буквално. „Трябва да престанете да се обръщате един към друг с мамо и тате“ – казва психологът. – Първоначално го правите на шега, но шегата скоро се превръща в навик.“ Всяко твое обръщение към жена ти с „мамо“ я зомбира. Това е постоянно промиване на мозъка, което постепенно разяжда не-родителските отношения между вас. Обръщението по имена или стари галени прякори „ненаситното ми орангутанче“ или „сладкото ми барбекю“ ще ви позволи за възродите предишните си отношения от времето преди да станете мама и татко.

2. Дългият път към секса

Тревожни симптоми

Паузите между отделните прояви на близост растат. През по-миналия месец вие редовно правехте секс два пъти седмично. През миналия – редовно веднъж в месеца.

Докторе, какво става с нас?

Макар след раждането женското тяло да е по-чувствително и способно на по-силни оргазми, няма особени изгледи да се възползваш от това преимущество (и от това тяло). Сексът между младите родители е кратък и свършва преждевременно. В общи линии лесно се примиряваш, че се налага да правиш това на бегом („По-бързо, докато не е допълзял до врата на спалнята!“). В краен случай можеш да минеш без скучните прелюдии и веднага да минеш по същество, а след минута да се върнеш в детската, за да довършиш лепенето на тапетите с облачета. Обаче този бърз, лишен от романтика секс, може съвсем да охлади жена ти и съвсем скоро тя напълно съзнателно ще отклонява поканите да се занимавате с него.

Съвет

 За да не загуби партньорката ти вкус към секса, ще се наложи да внесеш известна романтика във вашите блиц-изпълнения. „В режим на постоянен цайтнот трябва да прелъстяваш жената през целия ден, за да е готова за един бърз секс до вечерта." – подсказва психологът. За щастие не е нужно да излизаш по-рано от работа. Можеш да ѝ пращаш есемеси на всеки час с фриволно и интригуващо съдържание. ("Между другото в момента съм гол. Извинявай, повече не мога да пиша, започна оперативката."). Можеш да ѝ позвъниш по обед и да ѝ намекнеш с какво бельо да те чака вечерта. Да поръчаш цветя. Докато се прибереш мислите за предстоящия секс така ще са я обзели, че спокойно ще можеш да спестиш няколко излишни секунди, пропускайки прелюдията.

Практически наръчник за боравене с бременни жени

1ddeaeb1eca66be48e4bee424a1e7a40 XL

3. В търсене на емоции

Тревожни симптоми

Жена ти става раздразнителна и плачлива. Всяка твоя фраза, дори най-безобидната (например „колко е часът“) предизвиква у нея недоволство. Дори ненагледното ви дете я нервира!

Докторе, какво ѝ става?

Накратко жена ти има СЕП. Иначе казано синдром на емоционално прегаряне. Още по-ясно казано „реакция на организма, възникнала вследствие на продължителното въздействие на професионален стрес със средна интензивност.“ Активното общуване с детето по 24 часа в денонощие, в допълнение към силните емоции, безкрайното постъпване и обработка на важна информация и задължителното вземане на решения ("Детето повърна и кой знае защо замириса на бърбън – да извикам ли лекар или това е нормално?") всичко това в крайна сметка води до емоционалното изтощение на майката. Тя загубва мотивация да прави каквото и да било, престава да се грижи за себе си, купът мръсни чинии в кухнята расте, детето трети ден е с един и същ памперс и вече едва го вдига от мястото му. В тази ситуация на разруха, за жена ти е най-лесно за всичко да обвини теб, което и прави.

Съвет

Не си мисли, че ако измиеш чиниите или смениш памперса, ще спасиш ситуацията. „Нейната умора не е физическа, а емоционална.“ – казва психологът. Главната причина за емоционалното й прегаряне е монотонността. Тя има нужда от нови преживявания. Да ти е като обеца на ухото – тези преживявания трябва се случват извън стените на дома. Гледането на нов филм вкъщи и в киното се отличава по въздействието си, както сексът по телефона се отличава от сексът с пет пияни стюардеси едновременно (да, сравнението куца, тъй като не сме пробвали нито едното, нито другото). Преживяванията трябва да бъдат ярки и съпоставими по сила с емоциите, които майката изпитва от общуването си с детето. Ако имаш възможност да заведеш жена си на ММА борби, направи го, ако нямаш – действай по-банално с театър или ходене на гости.

4. Ревността

Тревожни симптоми

Жена ти престава да се грижи за себе си. Всеки опит да ѝ намекнеш, че губи търговски вид се разбива със заявление от типа: „Затова пък ти родих здраво дете.“, „Невъзможно е да отслабнеш, докато кърмиш.“ или „Спокойно, това е само кошмар. Ние нямаме дете. Дори не сме женени.“

Докторе, какво ѝ става?

Струва си да си по-усърден с комплиментите, че е изоставила кариерата си, за да се посвети на майчинството; как толкова се е променила, че вече не понася токчетата, без които не излизаше; как без притеснение понася 10-те килограма в повече. Освен това и новата майчинска група, в която членува и постоянно общува, ѝ дава възможност да чувства, че с външния ѝ вид всичко е наред.

Съвет

Накарай я да се бори за теб. "Съперничеството е най-архаичният и мощен механизъм на поведение." - казва психологът. Добър ход е да поканиш на гости нейни необвързани приятелки. ("Не ти казах, защото исках да те изненадам? Не си ли доволна?"). Можеш да се снимаш в колежките в офиса и да качиш снимките в профила си. Дори момичетата да не са по бански, съпругата ти ще си направи съответните изводи.

„Младите майки, чието общуване със света е ограничено до детето и другите майки, изпитват сериозна тревога, че по време на изолацията си, изостават от актуалните тенденции. Потресът от навлизането в реалния свят на „поддържаните жени“ ще послужи като импулс, да поработи над себе си“ – твърди психологът.

Внимание! Млади татковци!

bfea3555ad38fe476532c5b54f218c09 XL

5. Игра на интереси

Тревожни симптоми

В офиса си обявен за най-ефективен служител на месеца, връчили са ти преходния телбод и са окачили снимката ти на видно място (залепена с тиксо на монитора ти). Когато споделяш тази радостна новина с жена си, тя се прозява и пита какво е времето навън.

Докторе, какво ѝ става?

Това, че все по-малко се интересува от работата ти, е напълно естествено – когато ти излизаш те с детето още спят, а когато се връщаш отново спят. ( Ако това се повтаря повече от месец, провери какво има под одеялото. Може това да са просто куп дрехи, а жена ти да е избягала отдавна.) В редките случаи, когато се срещате за сутрешното кафе, ти ѝ задаваш два-три въпроса за наследника, тя те пита дежурното „какво става в офиса“, на което ѝ отговаряш с едно кратко изречение. Постепенно, и достатъчно бързо, това довежда до все по-голямо взаимно неразбирателство и до емоционално дистанциране. Това също се отразява на качеството и количеството на секса, до който едва успяваш да се добереш.

Съвет

„Твоята основна задача е да накараш жена си да живее не само с интересите на детето, но и с твоите собствени. – казва психологът. – Жената трудно съпреживява емоции с човек, за когото отдавна нищо не знае.“ За да разрушиш информационната изолация е достатъчно при всеки удобен случай да разказваш на жена си дори и за най-баналните неща, които са ти се случили (например намерил си част от пръст в супата си; разтурили са отдела ви при последната реорганизация или колко е добра в леглото новата ти асистентка). Всичко това (за историята със супата не е много сигурно) отново ще събуди интереса на жена ти към тебе.

6. Много баби – хилав секс

Тревожни симптоми

Връщайки се от работа, ти се чувстваш ненужен като продавач на бенгалски огън край бензиноколонка.

Докторе, какво ми е?

Ако не става дума за обичайната екзистенциална мъка, твърде възможно е да ти идва в повече присъствието на външни хора (помощници) вкъщи. В този критичен момент, когато ти отново изграждаш отношенията с партньорката си, заради възникналите родителски задължения, ефектът от аудиторията може да предизвика трудности. Да прибавим и това, че ти на практика не се занимаваш с детето, а жена ти и нейните помощници са се разпределили по часове. Връщайки се вкъщи, ти се чувстващ като новак, който е дошъл за първия си ден в сплотен екип, чиито членове отдавна се разбират с половин дума. Оттук е чувството за ненужност.

Съвет

„В първите месеци от живота на детето родителите трябва да се справят с трудностите максимално самостоятелно. – твърди психологът. – Това ще ти позволи задълбочено да опознаеш ролята си на баща и да не позволиш жена ти да се отдалечи от теб.“ Колкото и да е банално, твоето внимание е по-важно за семейството, от парите, които изкарваш. Разбира се, има значение и колко изкарваш…

Алфа мъжкар

b7684a3fb48d3cbea13dff718c34b6d9 XL

7. Лош съвет

Тревожни симптоми

От раждането е минало дявол знае колко време, а жена ти все още не е възвърнала формата си. Онази форма отпреди да забременее.

Докторе, какво ѝ е?

„По правило жената силно преживява промените в тялото си. Тя не иска да се примири с тях, не си купува нищо ново (за да не свиква с теглото си). Така се наказва с още по-неприятни преживявания“ – описва ужасите на женската психология специалистът. Този затворен кръг може да стане причина за избягването на сексуални отношения и депресия, която не ѝ позволява да се погрижи за себе си.

Съвет

За твоята жена е важно, че разбираш и участваш в интимния ѝ проблем. Това не значи, че трябва да повтаряш: „Харесваш ми каквато си!“, признаването на истината: „Боже, колко си дебела!“ също е забранено (това е нещо, което може да се заличи само с кръв). Можеш да използваш някакви по-завоалирани изрази като „разбира се, ти си се променила, но аз тъгувам за предишната си жена“. Добре би било да насърчаваш всеки неин опит да върне предишния си вид. Но първо трябва да я въодушевиш. Купи ѝ еротично бельо, по-голям размер. Тя сама няма да го направи, защото ѝ е неприятно дори да доближи до рафтовете с размер L. После се отдръпни и се моли това да сработи.

8. Креватен спор

Тревожни симптоми

Вече втора година поред спиш отделно, на дивана или в самия край на спалнята, в чийто център удобно се е разположило детето. При тази конфигурация има риск да паднеш и да си счупиш шия или ключица.

Докторе, какво става с нас?

Това е обичайната уловка на жените: „Скъпи, спомняш ли си, когато ме молеше да пробваме в леглото нещо с трима? Ето, сега сме всички заедно, ти, аз и нашето детенце. Друго ли имаше предвид?“ Детето попада в спалнята съвсем закономерно. На първо време всички негови процеси се управляват от майката – тя храни, успокоява, сменя пелени и носи чисти пепелници на мястото на пълните. Макар след година и половина детето вече да не се нуждае от такива постоянни грижи, майка му не осъзнава това, детето расте по-бързо, отколкото тя успява да се приспособи психически. Затова с неохота се разделя с него, продължава да го държи до себе си, пречейки му да порасне, а на половинката си – да се върне в съпружеското легло.

Съвет

Ще трябва да поемеш задължението по изселването на наследника от спалнята лично. „Тъй като майката се притеснява, че детето не е готово да се отдели от нея, тя несъзнателно му вменява тревогата си. В крайна сметка опитите ѝ да го премести в собственото му креватче завършват с плач. И детето отново се позиционира в спалнята.“ – обяснява психологът. Започни подготовката за великото преселение в събота сутринта. Запознай малкото с креватчето му, дай му възможност да поиграе в него, за да свикне. След обяд (през деня децата изпитват по-малко тревога) сложи детето в леглото и остани до него докато заспи. В неделя повтори процедурата. В понеделник го сложи да спи в креватчето за през нощта. Ако детето е готово за преместването, няма да протестира бурно и ще заспи спокойно. След три дни може да повериш слагането за сън на майката. Ако нямаш време, с процедурата може да се заеме бабата или бавачката, или всеки друг случаен минувач по улицата, който изглежда малко или много нормален.

Сурова нежност - размисли на младия татко

f269038fa4534045b59925e7d5e023e1 XL

9. Шепот и крясъци

Тревожни симптоми

Вие никога не изяснявате отношенията си пред детето. Дори вътрешно да вриш и кипиш от гняв, ти се стараеш да запазиш спокойствие, докато тананикаш нещо под носа си и точиш ножа за разфасоване.

Докторе, правилно ли постъпваме?

Не, не е правилно! Развитието на отношенията предполага конфликти – това ще ти каже всеки, който е живял в близост до Сектора Газа. Детето се тревожи, когато родителите му са недоволни един от друг. По силата на егоцентричното си мислене, то приема, че носи вината за това. Но както казва водещият специалист в областта на разводите Хелмут Фигдор, ако конфликтът не е изчерпан, напрежението между теб и жена ти ще остане, а това ще предизвика още по-голям дискомфорт у детето и може да доведе до невроза в бъдеще. Всички битови спречквания и решими конфликти трябва да се преодоляват пред детето. За него това ще е добър опит за реакция при подобни ситуации, а за вас начин да укрепите отношенията си.

Съвет

По време на скарването се дръжте както обикновено, като спазвате някои ограничаващи правила.

Първо, преди да кажеш на жена си всичко, които мислиш за нея в този момент, със спокоен глас предупреди детето, че мама и татко много го обичат, сега малко ще се покарат, но после непременно ще се сдобрят, така че да не обръща особено внимание.

Второ, по време на скарването нито един от вас не бива да дърпа детето на своя страна.

Трето, не бива да губиш хладнокръвие. Да крещи и да чупи чинии е позволено само на жена ти. „За детето бащата е символ на стабилността и силата.“ – твърди психологът. – Затова е важно да не стигаш до крясъци и истерични действия, които може да провокира у теб жена ти. Няма да ти е трудно да го постигнеш, защото по принцип си по-скоро логичен, отколкото емоционален.

След скандала задължително прегърни жена си и детето, за да почувства то, че хармонията е възстановена и прошепни в ухото на жена си някоя пикантна закана.

Болеслав Гуппка


Препоръчваме ви още:

Татешката мафия

Моля ви, кажете на жена ми, че е супер майка!

37 "вредни" съвети за татковци

 

Последно променена в Понеделник, 01 Април 2019 10:13

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам