logomamaninjashop

Какво трябва да знаем за морбили

  • 14 Фев, 2019

5 нови случая на морбили са регистрирани в страната. Медиите съобщиха, че вчера от лабораторията е потвърден последният случай. Вече 3 деца между 1 и 3 години лежат в инфекциозна болница в София. Още две бебета на няколко месеца са били контактни с разболелите се и в момента лекарите разчитат на предадения от майката имунитет по време на бременността. Всички случаи са от селата около Гоце Делчев.

Отказът от имунизации сред главните опасности за 2019 според СЗО

a97842d1611fcad5705a952b9c2c79ba XL

Важна информация за морбили от credoweb:

Морбили е остро инфекциозно заболяване, силно заразно. Вирусът прониква в организма през лигавицата на горните дихателни пътища и конюктивите. Инкубационният период е 9-11дни. Възприемчивостта на човека към дребна шарка е толкова висока, че още при първия контакт с болен човек, настъпва инфектиране и заболяване, независимо от възрастта.

До 6-ия месец кърмачето е невъзприемчиво към заболяването, поради наличието на антитела, предадени от майката. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

Диагностицирането на болестта става с помощта на клинико-имунологични лабораторни изследвания. Не се правят във всички лаборатории, така че най-добре предварително да попитате лекаря си или сами да проверите къде могат да ви изследват при нужда за IgG и IgM антитела.

Наличието на IgG антитела означава, че сте успешно ваксиниран или имате траен имунитет. При среща с вируса може да настъпи инфекция, но тя ще е много по-лека. Наличието на IgM антитела е показател за прясна инфекция, а в някои случаи и за реинфекция.

Нека да отглеждаме деца, не да ги убиваме

18ff4d910cedae8e6e6069cb21af4163 XL

Как започва заболяването? 

  • Зачервено гърло
  • Хрема и кихане
  • Конюнктивит
  • Температура и обща отпадналост
  • Поява на бели точковидни налепи по лигавицата на бузите - петна на Коплик
  • Поява на розово-червеникав петнист обрив по тялото, като петната имат склонност към сливане  

Какви са симптомите през различните периоди?

В клиничното протичане на заболяването морбили се наблюдават три периода: остър (катарален), обривен и възстановителен.

Катаралният период продължава от 1-2 до 5-6 дни. Заболяването започва постепенно с повишаване на температурата, ринит (серозно-слузеста секреция от носа), сълзотечение, светобоязън, кихане. Появява се кашлица - груба, неповлияваща се на обичайното лечение. Постепенно температурата достига до 38,5º-39º С, децата стават апатични, плачливи, губят апетит. На 2-3 ден се появява характерен обрив по лигавицата на небцето, сливиците, фаринкса.
На 3-5 ден се появява характерният макуло-папулозен обрив с ново повишаване на температурата до 39º-40º С. Той се развива поетапно, като отначало обхваща лицето около носа и зад ушите, шията и горната част на гръдния кош, а впоследствие обхваща гърдите, гърба и крайниците. Общият вид на кожата наподобява географска карта, като след изчезване на обрива остава кафеникава пигментация. През този период може да се появят усложнения от централната нервна система, от белите дробове - сухи, свиркащи и влажни хрипове, от сърдечно-съдовата система.

Ваксините са причината...

2a7c5a55d24475c5674a6cabf9d5e3d4 XL

Във възстановителният период температурата постепенно се нормализира, обривът изчезва в същата последователност, в която се е появил, и общото състояние постепенно се нормализира.

Диагнозата се поставя при наличие на три симптома: генерализиран макулопапулозен обрив в продължение на 3-4 дни (брустница, дребна шарка), температура 38,5º и наличие на кашлица, ринит, конюнктивит.

При наличие на симптомите посетете лекар незабавно. Имайте предвид, че човек е заразен преди проява на обрива до няколко дни след това. Заразата се предава чрез кихане и кашляне.


Препоръчваме ви още:

Майка споделя историята на момиченцето си, починало от морбили

Когато фактите говорят, антиваксърите трябва да мълчат

Скъпи родители, лъжат ви!

 

 

Последно променена в Четвъртък, 14 Февруари 2019 10:41
Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам