logomamaninjashop

Отказът от имунизации сред главните опасности за 2019 според СЗО

  • 01 Фев, 2019

Светът се сблъсква с многобройни проблеми в здравеопазването. Има бум на инфекциозни заболявания и патогени устойчиви към лекарствата, растат и показателите за затлъстяване. Към това можем да добавим замърсената околна среда, климатичните промени и многобройните хуманитарни кризи. Световната здравна организация публикува списък с основните проблеми на 2019 година.

Замърсеността на въздуха и климатичните промени

През 2019 година това е основният екологичен риск за здравето, тъй като 9 от 10 души дишат замърсен въздух. Микрочастиците проникват в дихателната и кръвоносната система, увреждат белите дробове, сърцето и мозъка. 7 млн. души умират ежедневно (преждевременно) от рак, инсулт, сърдечно-съдови и белодробни болести. Около 90 % от смъртните случаи са в страни, в които населението е с ниски доходи, а въздухът е с високи нива на изхвърлените отровни газове. Изгарянето на горивата е не само основна причина за замърсяването на въздуха, но влияе на климата и рефлектира върху здравето на хората. Очаква се от 2030 до 2050 г. да има до 250 хиляди смъртни случая годишно от недояждане, малария, диария и топлинен удар.

Неинфекциозните заболявания

Тези заболявания – рак, диабет, сърдечно-съдови болести са причина за повече от 70 % от смъртните случаи по света. 15 милиона души умират преждевременно във възрастта 30-69 години. 85 % от случаите са регистрирани в страните с ниски и около средните доходи. Ръстът на тези заболявания е обусловен от пет основни фактора: пушене, липса на физическа активност, употреба на алкохол, нездравословно хранене и замърсен въздух. Тези фактори задълбочават проблемите с психиката, които могат да възникнат още в ранна възраст. Половината от всички психически заболявания се проявяват до 14-тата година, но в повечето случаи остават незабелязани, а децата не получават нужното лечение. До голяма степен заради това самоубийствата са втора най-честа причина за смъртта при 15-19-годишните.

Грипната пандемия

Светът все пак ще се сблъска с глобална епидемия от грип. Единственото, което не знаем, е кога ще започне и колко тежка ще бъде. СЗО осъществява непрекъснат мониторинг върху циркулацията на грипните вируси, за излъчване на потенциални щамове. 153 институции в 114 страни участват в глобалния епидемичен надзор. Всяка година СЗО определя щамовете, които трябва да бъдат включени във ваксината срещу сезонния грип. Ако новият щам развие пандемичен потенциал, партньорите на СЗО трябва да осигурят ефективен достъп до диагностика, ваксини и противовирусни препарати, особено в развиващите се страни.

Природата ще реши проблема, но скъпо

f8f336d27957a1b2f13b2daec1d1b4b0 XL

Устойчивост към противомикробните препарати

Разработката на антибиотици, противовирусни и противомаларийни препарати е един от най-големите успехи на съвременната медицина. Но способността на бактериите, паразитите, вирусите и гъбичките да противостоят на тези лекарства заплашва да ни върне във времето когато пневмонията, туберкулозата, гонореята и салмонелозата бяха нелечими. Неспособността да се предотврати инфекцията може сериозно да навреди на пациентите, на които е необходима химиотерапия например. Устойчивостта към лекарствените средства срещу туберкулоза сериозно затруднява борбата с това заболяване, от което се заразяват около 10 млн. души годишно. През 2017 г. близо 600 хиляди човека болни от туберкулоза, се оказаха невъзприемчиви към рифампицин – най-ефективното средство срещу това инфекциозно заболяване.

Лоша първична медицинска помощ

Първичната медико-санитарна помощ (иначе казано спешната помощ) е първата среща на хората със системата на здравеопазването. Тя трябва да е достъпна през целия им живот и да е висококачествена. За съжаление в много страни има хора, които нямат достъп до нормална спешна помощ. Ниското й качество може да бъде свързано с недостига на ресурси в страните с ниски доходи на населението.

Отказът от имунизации

Нежеланието или отказът от ваксиниране заплашва да унищожи прогреса постигнат в борбата с болестите, които реагират добре на ваксините. Точно имунизацията е един от най-ефективните начини за елиминирането им. Днес ваксините предотвратяват до 3 милиона смъртни случая годишно, а още 1,5 млн. можеха да бъдат избегнати, ако имунизирането беше глобално. Прави впечатление, че през миналата година, в световен мащаб, случаите на морбили се увеличиха с 30 %. Причините, поради които хората не искат да се ваксинират, са сложни. Недостъпността на ваксините и липсата на доверие към имунизациите са ключов фактор. Здравните служители, особено на местно ниво, имат основно влияние върху вземането на решения за ваксиниране. Те трябва да бъдат подкрепяни и да предоставят пълна и достоверна информация за имунизациите.

Морбили - рискови групи, мерки и усложнения

daf2bbcc481f0cf083f5d1524716cf65 XL

Треската Денга

Преносители на тази треска са комарите. Тя може да бъде смъртоносна и убива до 20 % от хората с тежка форма на болестта. Разпространява се в сезона на дъждовете в страни като Бангладеш и Индия. През 2018 година в Бангладеш беше регистрирано най-голямото количество смъртни случаи за последните две десетилетия. Сега болестта обхваща и страни със субтропичен и умерен климат, като Непал. Според оценката на СЗО до 40 % от населението по света е подложено на риск от инфектиране с тази болест, а ежегодно с нея се заразяват около 390 млн. души. Стремежът на СЗО е да съкрати смъртността от Денга с 50 % до 2020 г.

СПИН

Прогресът, който бе постигнат в борбата със СПИН, е огромен от гледна точка на това, че сега хората са осигурени с антиретровирусни препарати и имат достъп до профилактични мерки. Но епидемията все пак продължава и ежегодно от СПИН умират близо 1 млн. души. От началото на епидемията заразените са повече от 70 млн., 35 млн. са починали вследствие на болестта. Към днешна дата заразените със СПИН са около 37 милиона. Все по-често болестта засяга момичета и жени във възрастта 15-24 години. Недостатъчни са данните за заразените сред затворниците, хората от порно индустрията, хомосексуалистите, транссексуалните, защото те много често нямат достъп до медицинско обслужване или са капсулирани в общността си.

Уязвимите и нестабилни райони

Над 1,6 млрд. души живеят в кризисни зони – там, където върлуват сушата, гладът, военните конфликти. Жителите на тези райони често остават без достъп до базова медицинска помощ. Неблагоприятни условия има почти във всички региони по света. В тях е невъзможно да бъдат спазвани ключовите цели в областта на устойчивото развитие и особено в опазването на здравето на майките и децата. СЗО продължава да работи за укрепването на здравната система в тези райони, за да може навреме да бъде овладян бумът на редица заболявания и да бъдат взети мерки за ограничаването им. Целта на организацията е да има възможност да се предоставят висококачествени медицински услуги, включително и имунизация на населението.

 

Препоръчваме ви още:

Защо нагазих в дълбокото с ваксините?

Ваксини и автоимунни заболявания

Скъпи родители, лъжат ви!

 

 

Последно променена в Събота, 02 Февруари 2019 10:31

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам