Когато фактите говорят, антиваксърите трябва да мълчат

  • 23 Авг, 2018

Само преди дни Световната здравна организация (СЗО) предупреди за рекордно високи нива на заболели от морбили (дребна шарка) в Европа. 41 хиляди деца и възрастни са поразените през последните 6 месеца, 37 от тях са починали (за цялата 2017-а случаите са били 23 927, а през 2016-а – 5273). Според експертите на организацията епидемията е резултат от резкия спад на хората, които са имунизирани срещу болестта. Като особено тревожна тенденция специалистите отчитат популяризирането на недоказани твърдения, че комбинираната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола предизвиква аутизъм, поради което много родители отказват да бъде поставена на децата им. Проблемът е толкова сериозен, че от организацията призоваха европейските държави да вземат мерки.

Морбили - рискови групи, мерки и усложнения

morbili

Огнище на морбили има в съседна Румъния, където от началото на епидемията през 2016 г. досега са починали 55 души, а заболелите са близо 13 700. Над 2600 са засегнатите в Сърбия. Ръст на заболеваемостта има и в Гърция, Италия, Португалия, Украйна и Обединеното кралство.

Това стана причина в Брюксел да обмислят въвеждането на редовни проверки в училищата и на работните места, за откриване и глобяване на неимунизираните. Препоръчва се и създаването на хранилище с резерв от ваксината, за да се предотврати недостигът й в бъдеще. Според план на Европейската комисия до 2020 година, против морбили трябва да бъдат имунизирани 95 % от хората.

Природата ще реши проблема, но скъпо

morbili5

Преди дни държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев призова да не се предприемат пътувания с малки деца в страните, които имат ръст на заболеваемостта. Особено сериозно е положението в Хърватия, в която туристическият сезон е пред провал.

За болестта

Морбилито (дребната шарка) е с висока степен на заразяване и се разпространява по въздушно-капков път. Инфекцията трае от 7 до 10 дни. Сред усложненията, които предизвиква, са енцефалит, менингит, пневмония, хепатит и др. Особено застрашени са децата до една година, тъй като имунизирането срещу морбили се прави след навършване на 12 месеца. Ваксината срещу морбили, паротит и рубеола се прилага в две дози. Първата между 12-15-ия месец, а втората на 12-годишна възраст, според актуалния имунизационен календар у нас.

Още едно "безумно писание"

morbili3

По думите на проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести в момента в страната няма епидемия от дребна шарка, но има условия за такава. Сериозен проблем е и варицелата. Специалистите у нас обмислят въвеждането на ваксината срещу варицела като задължителна. Лекарите настояват за по-строг контрол от страна на държавата, тъй като  много родители, по собствена преценка, отказват да имунизират децата си. Към момента имунизационното покритие срещу морбили у нас е над 90 %.


Препоръчваме ви още:

Защо нагазих в дълбокото с ваксините?

Скъпи родители, лъжат ви!

Ваксини и автоимунни заболявания

 

 

Последно променена в Петък, 24 Август 2018 11:38
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

За братята, сестрите и кръвта

За братята, сестрите и кръвта

23 Ное, 2019 Отношения

Фреди

Фреди

20 Ное, 2019 Любимци

Четвъртото дете

Четвъртото дете

21 Ное, 2019 Татко Калоян

Само да му дойде времето!

Само да му дойде времето!

17 Ное, 2019 Забавно

Депресията не е дупка, а връх

Депресията не е дупка, а връх

25 Ное, 2019 Добра форма

Имиджът ми сред жените

Имиджът ми сред жените

25 Ное, 2019 Забавно

Стискайте ни палци!

Стискайте ни палци!

18 Ное, 2019 Здраве

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам