logomamaninjashop

Салман Кан и неговата онлайн академия

Кан академията е една от най-големите безплатни образователни платформи в света и която осигурява достъп до повече от 6000 лекции. От нейните ресурси се възползват студентите в Станфорд, Принстън, Бъркли, Кембридж и др. Създателят й Салман Кан се ръководи от най-елементарния принцип – да учиш заради знанията, а не заради оценките.

Видеоуроците в YouTube се харесват на учениците повече от индивидуалните занимания

Академията носи името на своя създател Салман Кан. Родителите му са от Индия и Бангладеш, а той самият е роден в Ню Орлиънс в САЩ. Има две бакалавърски степени и една магистърска MIT и MBA в Харвард. Признава, че първоначално, да прави нещо полезно за обществото, е било необичайно за него.

През 2004 г. Салман работи като аналитик в инвестиционен фонд. Тогава започва да се занимава дистанционно с математика заради братовчедка си Надя. Точната наука й се удава трудно понякога, а иска да започне курс по предмета за напреднали. Надя се намира в Ню Орлиънс, а Салман в Бостън. Първоначално започват да решават задачи по телефона, а графиките и формулите правят заедно в Yahoo Doodle. Постепенно към заниманията се присъединяват двамата братя на Надя, после и останалите членове на семейството. Уроците стават твърде продължителни и затова Салман решава да направи няколко клипа. През 2006 година ги качва в YouTube. След време аудиторията му се разширява и хората започват да коментират видеата с възторг.

„След това започнах да получавам писма. Ето едно от тях: „Моят 12-годишен син е аутист и математиката никак не му се удава. Опитахме всичко възможно, но едва когато попаднахме на Вашето видео за десетичните дроби, успяхме да отбележим напредък. След това с Ваша помощ той усвои дробите. Не можехме да повярваме!“

Салман напуска инвестиционния фонд и се съсредоточава в създаването на нови видеа. Отказва да взема пари за това. Единственото, на което се съгласява, е да постави бутон Donate (спонсорирай) в сайта си.

„Братовчедките ми заявиха, че в клиповете в YouTube ме харесват повече, отколкото в реалността. В това има някакъв смисъл. Те можеха да натиснат пауза и да повторят това, което не разбират, без да изпитват вина, че са ми загубили времето. Особено, ако трябва да повторят нещо, което са учили преди две седмици или преди две години.“ – обяснява създателят на Кан академията.

Кан преживява от спестяванията си, докато не получава няколко крупни гранта за развитие на проекта. Тези средства се използват за създаването на нови курсове и превод на вече съществуващите на други езици. Гугъл правят дарение от 2 млн. долара, а фондът на Бил и Мелинда Гейтс – 10 млн. долара.

Тайното училище на Илон Мъск

81b6b9d786160f9e0fbe112ee9324a81 XL

Образованието е безсмислено, ако не запълва пропуските в знанията ти

В публичните си лекции Салман често изтъква, че учениците не успяват да усвоят програмата по математика, защото не са усвоили добре базовите теми. Когато стане дума за алгебра или геометрия те мигновено губят интерес и се самонавиват, че нямат способности за този предмет.

„Спомнете си как се учим да караме велосипед на две колела. Представете си, че сте се учили две седмици, но не можете да правите завой наляво и не спирате както трябва. Все пак вие вече сте велосипедисти на 80%. Аз ви пиша тройка, а после ви казвам, че сега ще се учите да карате велосипед на едно колело. Това звучи абсурдно, но точно така е устроена образователната система.“

Според това, колко задачи е изпълнил ученикът, можеш да разбереш какъв обем от знания е усвоил – 70 % или 95 %. Но дори тези, които са достигнали почти 100 %, имат 5 % неусвоени знания. Това може да са добри ученици, но занапред ще им бъде все по-сложно и по-сложно. „Просто в знанията им има дупка като в швейцарското сирене. Това е все едно да строиш дом върху незавършени основи.“

Родителите могат да контролират, но учениците сами решават кога да учат

Подходът на Кан е логичен: за да се захванеш със сложното първо трябва да усвоиш по-елементарното. На този принцип е изграден разделът в сайта, където може да се преговаря по определена тема. Ученикът трябва да отговори на 10 въпроса поред, без да сгреши. Ако сбърка, започва отново, докато не усвои напълно темата и не престане да допуска грешки.

За да получи достъп до всички възможности на, потребителят трябва да се регистрира, използвайки един от трите статуса – ученик, родител, учител. Учителите и родителите могат да проверяват колко задачи е решил ученикът им. В САЩ, като допълнение към уроците, лекциите на Кан академия се използват от близо 350 хиляди учители.

Възрастните могат да наблюдават прогреса на детето в платформата и да получат статистическа информация за усвояването на материала. Кога и в какъв обем ще се занимава, решава ученикът. Той също може да види какви грешки е допуснал.

От 2012 година академията има българска версия на платформата и YouTube канал с видео уроци на български. Има и мобилни приложения Khan Academy и Khan Academy Kids.

Училище от бъдещето - Сингапур

0b2c0f4f7276d5cab9ebf370bc3a4b57 XL

От лекции за безработицата до курсове по програмиране

Днес в Кан академията има над 6000 лекции и над 110 хиляди практически задачи по математика, биология, физика, химия, икономика и други науки. Проектът, който започва с няколко клипчета на Салман, се превръща в глобална платформа, с която си сътрудничат НАСА, Музеят на съвременното изкуство в Ню Йорк и Масачузетският технологичен институт. В основата на академията обаче лежи огромният ресурс по математика. Тук има алгебра и геометрия, темите са разбити в няколко блока, а във всеки от тях има по няколко десетки теми.

Към всяка тема има видео с продължителност 2-3 минути. Сложните теми се разглеждат в няколко видеа. Всеки нов аспект на темата се обяснява с пример от живота. Вместо абстрактен триъгълник, преподавателят рисува корабна мачта, а вместо правоъгълник – килим. Освен това Кан академията има и лекции по история на изкуствата с подробни разкази за картини, скулптори и архитектура. Много от темите са богато илюстрирани.

Можете да чуете кратък цикъл от лекции за безработицата, теория на игрите и дори да разберете как се е появил грипът. В курса по роботехника са включени практически занимания. Има дори тестове GMAT по математика, които се държат при кандидатстване в университети в чужбина, и уроци по програмиране на Python.

akademia kan ok

Добрата новина за българските ученици е, че сдружение “Образование без раници” и неговият отдаден екип от преводачи и доброволци преведе на български език 530 видео урока и 43 000 думи по химия от световната интернет платформа за безплатно обучение Кан Академия. Проектът стана възможен с подкрепата на Обществения борд на TELUS International Europe. Преведените на български уроци в разделите Химия и Органична химия могат да се видят на сайта на българската Кан Академия. 

Химията е една от основните природни науки, която дава жизнено необходима информация както за биохимичните процеси в човешкото тяло, така и за околния свят. Добрите познания по химия могат да доведат до по-добри политики при индустрии, екология, здравеопазване и т.н. и до развиването на нови продукти на химичните технологии. В днешно време човек е ежедневно заливан от море от информация и познаването на точна наука като химията може да предпази от манипулиране по важни въпроси. В бъдеще, в което автоматизацията ще замести все повече от професиите, тези от тях, за които е нужно добро познаване на природните науки, ще са една важна опция за професионално развитие.

Снимка: Уикипедия/Steve Jurvetson


Препоръчваме ви още:

Силата на неформалното образование

Австралийско училище като Дисниленд

7 принципа на образованието в най-добрите училища по света

 

Последно променена в Петък, 22 Февруари 2019 16:30

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам