logomamaninjashop

10 опасни мита за ваксините

  • 09 Юни, 2019

Автор на този текст е д-р Комаровски - педиатър, кандидат на медицинските науки, автор на популярни книги и телевизионни програми, посветени на детското здраве. Въпреки тревожния ръст на морбили в световен мащаб, глобалните онлайн платформи все още дават достъп за разпространяването на антинаучна информация от противниците на ваксините, сред които са и тези 10 опасни мита за ваксините. 

1. С добра хигиена болестите изчезват и от ваксините няма необходимост.

Болестите, срещу които има ваксини, ще се появят отново, ако се спре имунизирането. Макар подобрената хигиена, миенето на ръцете и чистата вода да помагат на хората да се защитят от инфекциозни болести, много инфекции се разпространяват независимо от степента на нашата чистоплътност. Ако населението не е ваксинирано, болестите, които вече са рядко срещани като полиомиелит и морбили, бързо се появяват отново.

2. Ваксините имат вредни и дългосрочни странични ефекти, които все още са неизвестни. Ваксинирането може да бъде смъртоносно.

Ваксините са безопасни. В повечето случаи ваксината предизвиква незначителна временна реакция, като болезнено усещане в ръката или слабо повишаване на температурата. Сериозните странични ефекти са изключително редки и внимателно и отговорно се следят и проучват. Има много по-голям риск да получите сериозни увреждания от предотвратимо с ваксина заболяване, отколкото от ваксината против него. Полиомиелитът може да предизвика паралич, морбили - енцефалит и слепота, а някои предотвратими с ваксина заболявания могат дори да имат летален изход. Макар всяко сериозно увреждане или смърт от ваксина да са неприемливи, ползите от ваксинирането значително превишават риска и без него ще има много повече случаи на болести, инвалидност и смърт.

Нека да отглеждаме деца, не да ги убиваме

18ff4d910cedae8e6e6069cb21af4163 XL

3. Комбинираната ваксина против дифтерит, коклюш, тетанус и ваксината против полиомиелит предизвикват синдром на внезапната детска смърт (СВДС) при бебетата.

Не съществува причинно-следствена връзка между ваксините и този синдром, макар че тези ваксини се поставят в периода, в който децата могат да станат жертва на СВДС. С други думи – смъртта в резултат на синдрома съвпада с ваксинирането и би се случила дори в отсъствие на имунизация. Важно е да помним, че тези четири болести застрашават живота и че бебетата, които не са ваксинирани срещу тях, са изложени на сериозен риск от смърт или инвалидност.

4. Предотвратимите с ваксина болести са почти ликвидирани в страната, затова няма основание да имунизирам детето си.

Макар тези болести да са рядкост в много страни, възбудителите на инфекцията продължават да циркулират в някои части на света. При мобилността на съвременните хора тези възбудители могат много лесно да пресекат границите и да заразят всеки незащитен човек. През 2005 година например в Западна Европа има бум на морбили сред неваксинирани групи от населението в Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Италия, Испания, Швейцария и Обединеното кралство. Това обяснява двете основни причини за необходимостта от имунизации – да защитим себе си и да защитим околните. Успешните имунизационни програми, както и успешните общества се опират на съпричастието на всеки човек към общото благо. Не бива да разчитаме, че разпространяването на болестта ще бъде спряно от околните, ние също трябва да положим усилия за това.

5. Предотвратимите с ваксина детски болести са досадна реалност от живота.

Тези болести не бива да бъдат „реалност от живота“. Болести като морбили, паротит и рубеола са сериозни, могат да предизвикат сериозни усложнения при децата и възрастните, включително пневмония, енцефалит, слепота, диария, ушни инфекции, синдром на вродената рубеола (ако жената се зарази в началото на бременността) и смърт. Всички тези болести и страдания могат да бъдат предотвратени. Ако не се ваксинират, децата са много по-уязвими.

6. Едновременното поставяне на повече от една ваксина повишава риска от странични ефекти и претоварва имунната система на детето.

Според научните данни, едновременното поставяне на няколко ваксини няма неблагоприятни последствия за имунната система на детето. Децата ежедневно са изложени на въздействието на стотици чужди вещества, които предизвикват имунен отговор. Дори при хранене в организма постъпват антигени, а в устната кухина и носа живеят огромно количество бактерии. Основното преимущество от поставянето на няколко ваксини едновременно е икономията на време и средства и по-високата вероятност детето да бъде своевременно имунизирано. Освен това асоциираното ваксиниране срещу морбили, паротит и рубеола предполага намаляването на броя на инфекциите.

Отказът от имунизации сред главните опасности за 2019 според СЗО

a97842d1611fcad5705a952b9c2c79ba XL

7. Грипът е само неприятно заболяване, срещу което ваксината не е особено ефективна.

Грипът е нещо повече от неприятно заболяване. Това е сериозно заболяване, което отнема ежегодно между 300 и 500 хиляди човешки живота по цял свят. Бременните жени, малките деца, възрастните хора с хронични заболявания и всеки човек с някаква патология (астма или сърдечно-съдово заболяване например) са изложени на риск от тежка инфекция или смърт. Допълнителен ефект от ваксинирането срещу грип при бременните е защитата на новороденото (днес има противогрипни ваксини и за бебета под 6-месечна възраст). Повечето противогрипни ваксини осигуряват имунитет срещу три от най-разпространените грипни щамове в дадения сезон. Това е най-добрият начин да намалите шанса да се разболеете от тежка грипна инфекция или да заразите други хора.

8. Преболедуването дава по-добър имунитет от ваксините.

Ваксините взаимодействат с имунната система, предизвиквайки имунна реакция, сходна с имунната реакция на естествената инфекция, но не провокират болест и не подлагат ваксинирания на риск от потенциални усложнения. За разлика от тях, за да получите имунитет в резултат на естествена инфекция, може да платите с умствена изостаналост, предизвикана от хемофиличен грип Т b (Hib), вродени дефекти, вследствие от рубеола, цироза, хепатит В или смърт от морбили.

9. Ваксините съдържат смъртоносни съставки

Тиомерсалът е органично вещество, съдържащо живак, което се добавя в някои ваксини като консервант. Това е най-разпространеният консервант, използван във ваксините, които се поставят с флакон на няколко дози. Не съществуват данни, които да потвърждават здравен риск от това количество тиомерсал, което се използва в тях.

10. Ваксините предизвикват аутизъм

През 1998 година беше публикувано изследване, в което се прави връзка между ваксинната против морбили-паротит-рубеола и аутизма. Впоследствие бяха констатирани сериозни недостатъци (невярна информация) и то беше изтеглено от списанието, в което беше публикувано. За съжаление неговото появяване предизвика паника, която доведе до увеличаване на противниците на имунизациите и бум на тези болести.

Данни, които потвърждават връзката между ваксината и аутизма или аутистични нарушения, няма.

Публикувахме статията на д-р Комаровски, защото я намираме за особено актуална в момента - по последни данни над 850 души са заразените с морбили в България. Епидемиологът професор Мира Кожухарова предупреждава и за още един сериозен здравен проблем в момента - ухапванията от кърлежи. Има регистрирани над 70 случая на лаймска болест и 30 на марсилска треска вследствие ухапване от кърлеж. Пострадалите е най-добре да се обърнат към лекар и да не предприемат самолечение.

Препоръчваме ви още:

Специалистите: Не водете неваксинирани деца в чужбина, опасно е!

Какво трябва да знаем за морбили

Ваксините са причината...

 

 

Последно променена в Неделя, 09 Юни 2019 21:47
Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам