Специалистите: Не водете неваксинирани деца в чужбина, опасно е!

  • 01 Мар, 2019

"Децата под 13-месечна възраст трябва да са с много ограничени контакти.", каза пред журналисти главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев. Повод за организираната пресконференция с фокус върху ваксинопредотвратимите заболявания стана нарастващият брой на заболели от морбили в страната.

51 са вече заразените с дребна шарка. От тях 7 са в София, 3 - в Софийска област, 1 във Варна и най-много в Благоевградско - 40.

От всички само трима са с непълна имунизация, останалите са неваксинирани.

„В момента сме във война.“ - така определи ситуацията с морбили д-р Кунчев, припомняйки колко е важно да държим висок колективен имунитет. Колкото по-ниско е ваксиналното покритие, толкова по-голям е рискът от разрастване на заразата до епидемични размери. Най-застрашени са бебетата до 13-месечна възраст, когато според имунизационния ни календар трябва да бъде поставена първата доза от комбинираната ваксина МПР - морбили, паротит, рубеола.

Нека да отглеждаме деца, не да ги убиваме

18ff4d910cedae8e6e6069cb21af4163 XL

„Пазете децата! Бебе под 1 година трябва да се вижда предимно с майка си.“, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и напомни, че българинът по традиция няма добра култура на посещенията при малки деца. Масово хората след пътувания извън страната отиват да видят най-малките в семейството, което ги поставя в риск. Здрав човек не може да пренесе заразата, но заразен с вируса на морбили може да бъде опасен дни преди да се изяви болестта.

България е заобиколена от държави, в които дребната шарка е сериозен проблем. 5500 са заболелите в Сърбия, над 3000 са в съседна Гърция. В Македония случаите са 200, но вече има двама починали в Скопие и 1 в Тетово, което е сериозен процент. В страната е обявена епидемия от морбили.

„Не водете неваксинирани деца в чужбина, опасно е!“ - алармира за пореден път шефът на НЦЗПБ, припомняйки, че по празниците обикновено българинът пътува семейно и най-често - в съседните страни.

„Ако бебе до годинка се разболее от морбили, значи не е гледано правилно.“, обясни проф. Татяна Червенякова, национален консултант по инфекциозни болести. Родителите често подценяват сериозността на болестта и не предприемат нужните предпазни мерки. Ограничаването на контактите на неваксинираното дете би го предпазило от потенциален риск. Ако детето е под ваксинална възраст и бъде заразено, това означава, че вирусът е намерил пробив и е стигнал до него. Това важи и за децата, и възрастните, които не са ваксинирани и не подлежат на имунизация поради медицински причини.

„След грипа вратата за морбили и варицела е "отворена" - предупреди проф. Червенякова.

Много родители не ваксинират децата си, водени от различни страхове. Важно е да се знае, че морбили е изключително опасно заболяване, което може да има дългосрочни последствия. Хора, преболедували от дребна шарка като малки, може да развият неврологични заболявания в зряла възраст. Енцефалит и слепота са също често срещани последствия от този вид шарка.

Какво трябва да знаем за морбили

47ab0225f9c5e32d052e6b9f4fb07fea XL

Страхът от ваксината МПР е неоснователен

През 2018 г. са ваксинирани 2 200 000 души, като са докладвани едва 109 нежелани реакции. От тях само 15 са свързани с ваксината срещу морбили, паротит и рубеола - МПР, като изявите на страничните реакции не са били животозастрашаващи.
„Подуването, зачервяването и лекият обрив са имунен отговор на организма, че се формира защита.“, обясни д-р Кунчев.
Всеки може да докладва за нежелани реакции след поставяне на ваксина. На сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата има формуляр, чрез който всеки може да сигнализира за притеснителна последица от имунизация. При всяко съобщение се стартира процедура и всеки случай бива детайлно разгледан.

Източник: credoweb


Препоръчваме ви още:

Когато фактите говорят, антиваксърите трябва да мълчат

Природата ще реши проблема, но скъпо

Ваксините са причината...

 

Последно променена в Петък, 01 Март 2019 10:34
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

5 вида клети презентатори

5 вида клети презентатори

22 Ян, 2020 Кариера

Последният дом

Последният дом

21 Ян, 2020 Истории

Черно-бели снимки

Черно-бели снимки

19 Ян, 2020 Истории

Добри хора

Добри хора

18 Ян, 2020 Истории

Тя, моята дружинка...

Тя, моята дружинка...

15 Ян, 2020 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам