logomamaninjashop

За едно селфи време?

Автор: Мария Пеева

Преди месец от ПроКредит Банк ми предложиха да ползвам тяхна услуга и да споделя мнения за нея, както и за самата банка.

Честно казано, бях в недоумение. Каква статия, интересна при това, (защото скучни статии не обичам нито да чета, нито да пиша), може да се напише за банка? Да не говорим, че вече толкова много материали имам за парите, семейните финанси и кредитите, че доста съм изчерпала тази тема. А и какъв е смисълът от такива теми изобщо? Банките за мен си приличат, може да има някаква разлика във видове влогове, в лихви и кредити, но това лесно може да се провери дори онлайн и човек да намери каквото му е най-изгодно.

Въпреки това се съгласих и приех поканата за среща с техен банков служител. 

Впоследствие написах статията за банката от бъдещето, защото наистина видях нещо различно. Предполагам, че до няколко години всички банки ще преминат в този модел и бавно, (а може би и бързо) ще се превърнат в дигитални институции. И по реакциите на читателите видях, че някои от тях намират това за притеснително, а някои са и разстроени, че е имало съкращения, че професията на банковия служител вероятно ще изчезне.

Това обаче не е непременно лошо, ако се замислите, а и няма да е единствената професия, която дигиталният свят ще направи ненужна. Всъщност преди двеста години по същия начин индустриализацията е направила излишни много професии и за кратко време много хора, извършващи тежък физически труд, заменен от машини, са останали без работа. Но дали след първоначалното объркване и протести не са намерили нещо по-добро, смислено и приятно? Мисля, че човечеството е на такъв етап от развитието си и в момента. В съвсем недалечното бъдеще скучната и еднообразна работа на много професионалисти ще се извършва от компютри и те ще могат да си намерят нещо далеч по-вдъхновяващо и най-вероятно дори по-добре платено. И в крайна сметка след първоначалния шок вероятно ще бъдат дори благодарни, че няма да прекарат целия си живот в досадна работа, която може да върши и машина.

Малко се отклоних от темата, затова ще направя рязък завой към ПроКредит Банк, чиято идея всъщност беше да пробвам дали наистина е толкова лесно да си открия сметка “за едно селфи време”, както гласи рекламата им. Това, както и цялостната им концепция за изцяло дигитално банкиране вече ми се сториха интересни, защото независимо че синовете ми се майтапят с моите технологични умения, всъщност аз обожавам всичко, което ми пести време и което мога да свърша с няколко клика на телефона или клавиатурата.

И ето какво направих. Обадих се по телефона и поисках да си открия сметка. Дамата отсреща много прецизно ми обясни двата вида сметки, които предлагат и поиска малко информация за какво ще ползвам сметката, за да ми препоръча подходящия вид за моите цели. Освен това предоставих мейла си, на който ми пратиха линк за приложението на "Евротръст". Електронният подпис е още една новост от света на бъдещето, която може би в съвсем скоро време ще измести изцяло необходимостта да обикаляш учреждения, само за да положиш подписа си под поредната декларация. В приложението се регистрирах с личната си карта, след което подписах вече електронно едно заявление и един рамков договор. И после получих на мейла нов линк вече за банковата сметка в Прокредит. Отдолу може да видите тяхното професионално видео на цялата процедура и няколко доста непрофесионални мои снимки. (На последната снимка са яйцата, които си опържих, докато  си откривах банкова сметка. Не можах да се удържа да не ги сложа в колажа. Хората си правят селфита за това време, аз си опържих яйца.)

банка

Ето и отлично направеното видео, в което всичко е демонстрирано много ясно точно като за хора като мен, наричани от синовете си "ботове". Аз, разбира се, не го ползвах, също както не чета инструкциите за новите електроуреди и така нататък. Но вие не правете като мен, гледайте го!

Важно! Винаги четете всичко, което подписвате. Електронният подпис прави подписването на документи още по-лесно и бързо, затова не пренебрегвайте вероятността нещо да е объркано и всичко си изчитайте. Рамковият договор с Прокредит наистина беше две странички. Но беше включена и опция за овърдрафт, каквато не искам. Затова се наложи да отхвърля първия вариант на договора. Веднага последва обаждане и договорът беше коригиран.

Още нещо важно! Питайте служителя в кол центъра за каквото не ви е ясно, без да се притеснявате. В рамковия ми договор имаше въпрос дали имам "платежна сметка за основни операции" в други банки. Аз имам сметки в други банки и не ми беше ясно какво представлява този вид сметка и дали имам такава. Затова разпитах подробно и за това, оказа се, че нямам. Предполагам, че съм доста досаден и претенциозен клиент, но винаги държа да съм информирана и да си изясня всички въпроси, не само за себе си, а и заради хората, които ще прочетат тук.

И така, ако ме попитате - може ли да се банкира за едно селфи време? Самото откриване на сметката ми отне малко повече, докато уточня въпроса с овърдрафта и платежната сметка за основни операции. Но когато става дума за финанси и договори, е важно да не бързаме чак толкова. А ако ме попитате удобно ли е приложението за онлайн банкиране? Изключително удобно е и възнамерявам да го ползвам редовно, също както и банкомата за теглене в евро, който ще ми спести доста опашки преди пътуване в чужбина.

Picture

Картата ми пристигна по куриер още на следващия ден...

Надявам се статията да ви е полезна наистина. И макар да ми е неприятно, че някои читатели отново ще се възмутят, че “рекламирам банка”, в същото време отлично осъзнавам, че никой от нас не си държи парите в буркани и е добре да се знае за тази по-различна услуга. Така че тази препоръка ще намери хората, които ще я оценят и на които ще свърши работа.

Повече информация може да намерите в сайта на Прокредит банк. А тук е първата ми статия за тях.

Последно променена в Петък, 24 Януари 2020 10:17

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам