logomamaninjashop

Децата и социалните медии – как да превърнем дефекта в ефект

Автор: Рени Миткова

„Мамо, искам да стана YouTuber!“, ми каза малкият ми син преди две години. Божидар тогава беше на 6. На устата ми беше да му отговоря: „Баба ти само YouTuber е била!“, но реших, че това може да е добър пример да проверим дали няма и полза от социалните медии. Рисковете от неконтролирания и дълъг престой в онлайн пространството са добре известни: кибертормоз, измами, дезинформация, зависимост, лош пример от модни икони, прекалено захаросани представи за това как трябва да изглеждаме и дори как да живеем. В същото време социалните медии предлагат и неизброими възможности за реализация. Професиите инфлуенсър, блогър или влогър не съществуваха преди 20 години, а днес някои от тези хора са вече милионери, като Mr. Beast, за когото научих отново от малкия ни син. Дори децата ни да са родени с палчето на екрана и да са в пъти технически по-грамотни от нас, наша отговорност като родители е да ги насочим как да плуват безрисково в този онлайн океан и да се възползват пълноценно от възможностите му.

YouTube каналът на Божидар

Така че направихме YouTube канал на Божидар. Научих се как се прави канал или поне така си мислех. Създадох го по начин само ние с баща му да го виждаме – най-скритият и сигурен канал на света. И, разбира се, последователи не идваха, защото никой не можеше да го открие. Едва това лято малката му кака Мария направи вече „истински“ канал, в който Божидар качва видеа как играе, за да покаже уменията си на Minecraft и Roblox. Естествено, той не спира да ни пита: „Кога ще започна да получавам парички?!“.

Предприемачество vs Искам го сега и веднага!

Силно насърчавам предприемачеството в децата и това да се научат как да печелят свои пари, но искам да е по начин, който им помага да разберат, че резултат има, когато положат усилия и са полезни на другите. Често питам Боги: „Какво научи, докато правеше това филмче? Какво ще научат децата, които го гледат, и полезно ли ще им е? Защо да искат да ти платят?“. За мен един от най-големите рискове на социалните медии е, че възпитават културата „Искам го сега и веднага.“ А нетърпението е присъщо на младите хора. Знаете ли за прословутия „Маршмелоу експеримент“, проведен в Станфордския университет през 1972 г.? На деца предлагат награда – допълнителен бонбон, ако устоят 15 минути сами в стаята и не изядат бонбона, поставен пред тях на масата. Някои от тях го изяждат веднага, други успяват да се спрат и получават наградата. Проследявайки децата като възрастни, откриват, че тези, които са съумели да отложат удоволствието, са в пъти по-успешни в живота си. А днешните социални медии ни учат, че трябва да получим всичко веднага – от сенки за очи, които те правят неустоима на мига, до хранителни добавки, които ти помагат да отслабваш веднага. И как в целия този информационен шум да бъдем чути като родители?

Предлагам ви подход как социалните медии могат да работят във ваша и на децата ви полза. Ето ги моите

5 стъпки за превръщане на социалните медии от дефект в ефект:

  1. Създайте доверие – превърнете го във вашата суперсила като родители

Доверието е ключът към всяка здрава връзка. Доверието между вас и децата ще улесни и задачата с усвояването на социалните медии. Може би няма да намали времето, което вашият тийнейджър прекарва там (скорошно проучване казва, че те стоят средно 4,6 часа/ден в социалните медии), но ще спечелите споделяне, ако се сблъскат с нещо притеснително. Най-голямото богатство е децата ви да могат да общуват с вас без страх, срам или притеснение. Всяко семейство има своята формула, за нашето тя е да си признаваме открито грешките, да се извиняваме на децата винаги когато сме ги обидили или наранили и да разказваме своите приключения като малки.

  1. Преподавайте критично мислене

Критичното мислене е едно от най-полезните умения в живота, на които училището не набляга. Особено в онлайн пространството, научете децата да бъдат като шпиони – да проверяват информацията през няколко източника и тези източници да са сериозни. Например, откритие, споделено от американския институт MIT, е много по-достоверно от пост на случаен човек. Покажете им как да откриват надеждни източници. Може би няма да успеят да различат всички фалшиви новини, но ще приемат всичко с доза здравословен скептицизъм и няма да искат да се сприятеляват с всеки, който им показва добро отношение.

„Мамо, искам да стана приятел с този човек, толкова е мил!“ – ми каза преди няколко месеца Боги, докато играеше. „А познаваш ли го?“ – запитах аз. – „Нали знаеш, че се сприятеляваме само с хора, които познаваме в истинския живот. Ами ако е злодей, който иска да те ограби?“. „Добре, мамо“ – съгласи се Боги, – „и аз ще съм мил с него, но няма да му ставам приятел.“.

  1. Научете децата да пазят личната информация

Обяснете им отрано, че личната информация като имена, адрес, телефон и лични интереси е като съкровище – трябва да се пази на сигурно място. Никакво раздаване на лични данни онлайн, каквото и да им предлагат!

  1. Отложеното удоволствие си струва

Помогнете на децата да разберат, че чакането си заслужава. Носих брекети 4 години и 8 месеца, ужасно дълго време, но усмивката, която получих като резултат, си заслужаваше на 100%. Или както пише в грамотата ми, която съм сложила на видно място у дома: „Усилие = резултат.“

  1. Използвайте социалните медии за приключения и знания

Знаете ли откъде децата ни се учат на добри финансови навици? От TikTok, разбира се! Онлайн пространството е пълно с откровени глупости, но има и много полезно и качествено съдържание, което можете да откривате заедно с децата. Ние например проучваме онлайн заедно всяка дестинация за ваканция – как се класира спрямо други места, дали е подходяща и забавна за деца и какво можем да правим заедно там. Споделяме с децата и онлайн курсовете, които учим, и откъде намираме информация.

Нещо като заключение

Ако трябва да обобщя тези стъпки и да ги опростя, то ако имате връзка с децата, основана на доверие, и те умеят да мислят критично, онлайн пространството се превръща в извор на безкрайни възможности. Социалните медии могат да бъдат отражение на истинския живот, но в мащаб. Нашият жизнен опит като възрастни е безценен за децата ни, дори и да не сме толкова технически грамотни като тях. Те се нуждаят от нашата мъдрост и подкрепа, за да навигират безопасно и уверено в онлайн света.

Помислете за това: следващият инфлуенсър милионер може да бъде вашето дете! С правилните насока и подкрепа те могат да използват социалните медии за добро, като създават съдържание, което вдъхновява, учи и обединява хората.

Започнете този разговор днес. Вие сте ключът към успеха на децата си. Вземете активно участие в техния дигитален живот и нека заедно направим онлайн света по-безопасно и интересно място!

Ако съм събудила интереса ви към темата, то в най-новия епизод на „Джобните“ с Мама Нинджа разговаряме точно за това.

А в епизода „Сигурност в интернет“, можете да научите повече за рисковете и подходите да ги неутрализираме от експерта по киберсигурност Влади Кънчев. 

 73ab24fc 06a9 4309 a63e 0de04125b186

Рени Миткова е управител на водещата компания за управление на вземания у нас „ЕОС Матрикс”, част от немската EOS Group. Основател и член на борда на Асоциацията за управление на вземания. Има магистърска степен по международен туризъм от УНСС и Executive MBA от Cotrugli Business School, Загреб. През 2010 г. печели приза „Млад мениджър” на фондация „Еврика”, а през 2009 и 2021 г. е сред 10-те финалисти в конкурса „Мениджър на годината”. Ранното обучение за финансова грамотност е кауза, с която е лично и професионално ангажирана от много години и участва в редица инициативи и пилотни програми.

Заедно продължаваме тематична поредица за една от безспорно много важните теми за всеки родител – как да възпитаме у децата си финансова грамотност и отговорност.

Още по темата: Финансовата грамотност като игра 

Други статии от Рени Миткова вижте тук.

Последно променена в Четвъртък, 19 Септември 2024 20:01

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам