logomamaninjashop

Изобилието като начин на живот: рецепта за семейно благополучие

Автор: Рени Миткова

„Измий си ръцете, парите са мръсни!“, хванах се съвсем наскоро да нареждам на малкия ми син, който беше преброил парите в портмоненцето си. Докато си мислех, че го правя от чисто хигиенни съображения – банкнотите минават през много ръце и са носител на всякакви микроби – осъзнах, че Божидар може да разбере репликата ми по съвсем различен начин. Като „Стой далеч от парите, те не са нещо добро, не си цапай ръцете с тях“. Колко от нас са закърмени с тези вярвания? Не е учудващо, че после имаме затруднения да печелим или да задържим парите си. Подсъзнателно ние не ги искаме.

Да осъзнаем вярванията си към парите

Да живеем в изобилие и финансова свобода е въпрос на личен избор и има две страни. Едната е да осъзнаем нагласите си към парите, които ни пречат да ги имаме, и да ги преработим в нещо по-градивно, а другата е чисто практическа – уменията да боравим с тях. Днес ще поговорим за отношението ни към парите, защото децата попиват това, което правим и което излъчваме, а не това, което им говорим и си мислим, че ги учим.

Родителите като ментори

Като родители сме първите ментори на децата си и техен пример във всяко отношение, включително как боравим с личните си финанси. И нека не се успокояваме, че не говорим с децата си за пари – дори тогава те попиват нашето отношение към тях. И можем после много да се чудим как са стигнали до извода, че парите са мръсни, маловажни и въобще не е добре да се докосваме до тях. Какво вярвате вие за парите? Отговорно е като родители да сме наясно първо със себе си и ако никога не сте правили това упражнение, то отделете няколко минути и запишете на един лист всичко, което ви хрумва за парите. Аз го правя почти всяка сутрин. „Парите са коренът на всяко зло, богатите са крадци и измамници, лошо е да си богат…“ Познато ли ви е? А после помислете откъде идват тези вярвания за парите. При мен отговорът е почти еднозначен – от баба ми, която ме отгледа и която дори когато се изучих, както винаги е мечтала, намерих си работа и й се похвалих, че печеля добре, ми каза: „А-а, не се радвай много, те парите както са дошли, така и ще си отидат!“. Е, чудно ли е, че години наред колкото печелех, толкова и харчех!

Разговори с децата за парите

„Мамо, всички други стават по-богати, само ние сме си все така!“, ми каза наскоро 8-годишният ми син Божидар и аз първо зяпнах от изумление, а после ме досмеша. Но съвсем сериозно го запитах: „Кое те кара да мислиш така?“. „Ами, бащата на Алекс кара бугати, а и Тео имат нова кола“, ми отговори Боги. Едва се сдържах вече да не се разсмея, видях обаче, че Божидар е искрено разстроен и го запитах сериозно: „И ти мислиш, че ние сме бедни, защото караме все същите коли, така ли?“.

Какво значи да си богат?

Този въпрос винаги ми напомня за опита ми в Албания от 2012-2014 г., една видимо по-бедна от България страна, но автопаркът, който се движеше по улиците, беше впечатляващ. Местни ми разказаха, че по времето на социализма било почти невъзможно човек да си купи кола, дори съветска. Затова след прехода към демокрация всички искали да шофират, и то по възможност най-хубавата кола. „Може да живееш в колиба, но отпред трябва да е паркиран мерцедес“, ми сподели една албанка. Зачудих се дали и при нас не виждаме същия сценарий.

Психологът Ясен Димитров, с когото разговарях в подкаста „Джобните“, ми каза: „Съвсем естествено е, когато толкова дълго време сме живели в бедност и лишения, да искаме сега да покажем богатството си. Загледай повечето рапъри, които идват от гетата – по тях има килограми злато и видът им направо крещи „Вижте ме колко много имам!“. Според Ясен ще минат поне три поколения, които да живеят финансово добре, за да отмине модата на мощните автомобили и огромните надписи Гучи и Версаче и едва след това може и нашите милионери да преминат към практичния гардероб на Марк Цукърбърг, основателят на Мета, за когото казват, че имал само сиви и черни тениски, за да не трябва да мисли много сутрин какво да облече. Но дотогава нашите момичета и момчета ще имат по себе си колкото е възможно повече и по-големи маркови надписи.

Примери от живия живот

Това наблюдавам и в международното училище, в което учат децата ми. Българите там сме малцинство, но всички крещящи примери, които виждаме със съпруга ми и които цитират децата ни, са все български. Чакам с нетърпение да минат тези три поколения, за да можем да се чувстваме нормално с благоденствието си и да не е нужно да парадираме с него или да го отричаме.

Парадоксът на бедността

На другия полюс пък е нашата национална гордост, че сме бедни. Че сме най-бедната страна в Европейския съюз, така нареченият„клуб на богатите”, което само по себе си е парадокс, не мислите ли? През изминалата година излезе класация на благоденствието, която казва, че вече дори изпреварваме румънците и гърците като покупателна сила. А друго скорошно проучване сочи, че и най-бедният българин притежава мобилен телефон и телевизор. „Да не си го казала това по телевизията“ – заплаши ме моята ПР-ка, – „хората ще се обидят и ще те нахейтят!“ Честно казано, мога да разбера защо носим огромни надписи Версаче по тениските си, но не и защо толкова държим и сме горди с това, че сме бедни?! Вие искате ли децата ви да са бедни? Аз лично не.

Как да формираме здравословно отношение към парите в децата си

И да им помогнем ментално да се превърнат във финансово успешни личности? И редно ли е да говорим с тях какво е действителното благосъстояние на семейството? Наскоро разговарях със Стойне Василев, независим финансов консултант, който ми е чест гост в „Джобните“, точно за това. „Не, не съм казал на дъщерите ми“ – сподели Стойне. „Как постъпвате вие?“ Честно казано, и ние не цитираме конкретни цифри въпреки любопитството на децата ни колко получаваме. Не защото няма да разберат, а защото цифрите е добре да бъдат сложени в контекст, за да се разтълкуват правилно. Децата разбират от примери като този, че нинтендото струва колкото пенсията на баба им за един месец или че имаме достатъчно средства, за да не работим цяла година. А как отговорих на сина ни, който беше притеснен, че сме бедни?

„Боги, ние сме много по-богати, отколкото можеш да си представиш. Имаме всичко необходимо – учите в добро училище, караме сигурни коли, пътуваме много и виждаме нови места. Но най-важното е, че се обичаме и си прекарваме страхотно заедно. Ние сме богати на любов, приятели и преживявания. А когато пораснеш и станеш още по-богат от нас, ще решиш как да харчиш парите си. За мен колите не са важни, но ти можеш да караш и бугати, и ферари, а може и някоя още по-хубава марка коли, която още не е измислена☺“. Усетих как Божидар се успокои и започна да мечтае за бъдещето: „Когато порасна, ще имам голяма къща, за да може всички да ми идвате на гости. Ще пътувам с частен самолет и ще ви взимам с мен, за да откриваме нови места заедно.“.

Моята вкусна рецепта за семейно изобилие

Като обобщение на тази първа статия от новата поредица за финансова грамотност, ви предлагам една лесна и вкусна рецепта в три стъпки, за да възпитате деца, за които изобилието е начин на живот:

  1. Осъзнайте своите съставки:

Преди да започнете да готвите, трябва да знаете с какви съставки разполагате. Погледнете своите вярвания и нагласи към парите – дали са пресни и полезни, или са стари и понамирисват? Ако откриете, че някои от тях ви тревожат, заменете ги с по-градивни и позитивни съставки, подходящи за сегашния ви живот. Трансформирайте „Парите са мръсни” в „Те са средство за постигане на цели”. В платформата Mindvalley има чудесни курсове като „Money EQ”, които могат да ви помогнат в това.

  1. Подправете с примери:

Както всяка рецепта, и тази има нужда от добри подправки. Давайте на децата си практични примери, свързани с парите. Разкажете им какво значи за вас богатство и бедност. Покажете им как планирате бюджета си, как спестявате и как инвестирате. Печете заедно „финансови курабии“ – дайте им малки задачи като планиране на джобните или спестяване за желана играчка.

  1. Гарнирайте с мечти и изобилие от преживявания:

За финал добавете щипка вдъхновение и насърчение. Окуражавайте децата си да мечтаят смело и да свързват изобилието не само с пари, но и с богатите преживявания и взаимоотношения. Организирайте семейни приключения, научете ги на нови хобита и ги мотивирайте да създават и поддържат силни приятелства. Така те ще усетят истинското значение на изобилието.

С тези три лесни стъпки ще създадете едно прекрасно ястие – деца, които живеят с нагласата за изобилие и осъзнават, че богатството не се измерва само в пари, а и в преживявания и взаимоотношения. Гответе с любов и въображение, и вашето семейство ще се наслаждава на живот в изобилие!

А ако темата за богатството и нашето отношение към него ви вълнува и имате нужда от повече идеи как да разговаряте с децата си, ви предлагам да прегледате двата епизода от „Джобните“, които са посветени точно на това:

Но ако трябва да ви провокирам, ще цитирам психолога Ясен Димитров, който ми каза: „Разговорът за парите трябва да започне преди този за секса“. Така че не отлагайте повече – започнете сега! Заедно можем да се справим и да създадем следващото поколение българи, за които изобилието ще е и ценност, и начин на живот.

 73ab24fc 06a9 4309 a63e 0de04125b186

Рени Миткова е управител на водещата компания за управление на вземания у нас „ЕОС Матрикс”, част от немската EOS Group. Основател и член на борда на Асоциацията за управление на вземания. Има магистърска степен по международен туризъм от УНСС и Executive MBA от Cotrugli Business School, Загреб. През 2010 г. печели приза „Млад мениджър” на фондация „Еврика”, а през 2009 и 2021 г. е сред 10-те финалисти в конкурса „Мениджър на годината”. Ранното обучение за финансова грамотност е кауза, с която е лично и професионално ангажирана от много години и участва в редица инициативи и пилотни програми.

Заедно продължаваме тематична поредица за една от безспорно много важните теми за всеки родител – как да възпитаме у децата си финансова грамотност и отговорност.

Още по темата: Финансовата грамотност като игра 

Други статии от Рени Миткова вижте тук.

 

Последно променена в Петък, 06 Септември 2024 12:39

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам