logomamaninjashop

Малки стъпки към големи мечти – ръководство за най-малките инвеститори

Автор: Рени Миткова

„Какъв ще станеш като пораснеш?“ – запита наша приятелка сина ни, който тогава беше на 6. „Пилот, защото много обичам самолетите“ – отговори гордо Боги. – „Но няма да съм само пилот, ще си имам собствен самолет!“ „Ама самолетите са много скъпи. Започна ли от сега да спестяваш пари?“ – разсмя се Люси. „Не стига само да спестяваш“ – контрира я Божидар. – „Тати ми ги инвестира в най-големите американски компании, защото така парите работят за мен, дори когато спя, и докато порасна, ще са станали много!“

Първи стъпки

Ето така започнахме да въвеждаме сина ни в изкуството на инвестициите. В един момент бурканът му със спестявания набъбна и вместо да направим детски влогове, както на каките му, когато бяха малки, решихме да рискуваме и да инвестираме, така както постъпваме и със семейните ни спестявания.

Високата инфлация след Ковид пандемията направи инвестициите много атрактивни и въпросът, който най-често ми задават през последните 4 години, е: „В какво да инвестирам?“. Първо питам: „Защо искаш да инвестираш? Какви са целите ти – имаш събрани пари, които искаш да спасиш от инфлацията? Искаш да събереш пари за образование на децата или да се пенсионираш след 10 години?“. За мен инвестициите са висшият пилотаж в управлението на личните финанси – не защото са сложни, а защото изискват да сме направили домашното си преди това и да сме наясно с няколко неща:

  1. Какви са спестяванията ни и колко можем да отделяме регулярно – това значи, че познаваме и контролираме добре приходите, разходите и личния си бюджет.
  2. Какви са финансовите ни цели за определен период.

Ако за най-малките първата точка не е задължителна, то да ги научим да си поставят финансови цели, тясно свързани с житейските им цели, е това, което може да ги направи успешни хора, които с размах реализират мечтите си. Много бих искала децата ми да са от тези хора, а вие?

Спестяване vs инвестиции – открийте разликите

Колкото по-малки са децата, толкова по-лесно и естествено можем да им обясним какво са целите и защо е добре да вложим парите, вместо да стоят в буркана. Ако се чудите как да им разтълкувате как така парите в буркана намаляват, въпреки че банкнотите са си все там, и що е то инфлация, ето какво използвахме ние – взехме любимата дъвка на Божидар и започнахме да късаме парченца от нея, показвайки му нагледно, че ако днес може да си купи цяла дъвка, то след година със същите стотинки ще може да си купи много по-малка част.

Истински истории

А Божидар има голяма и скъпа мечта – да пилотира собствен самолет. Проверихме онлайн и се оказа, че най-малките частни самолети са поне 80 милиона долара, толкова пари, че ще е трудно да ги съберем дори в няколко буркана. И му предложихме следната игра – оставяме в буркана със спестявания 50 лв., за да вижда парите и да се чувства богат (визуализацията е важна, за да свикнат децата с изобилието, а и 50 лв. са все още много за едно дете на 8), а останалите започнахме да инвестираме във фонд, който следва представянето на 500-те най-големи американски компании или индекса S&P 500. На Боги разказахме, че така винаги печели, защото дори някоя голяма компания да изчезне, на нейно място идва друга успешна в момента. В буркана оставяме бележка, която отбелязва колко инвестирани пари има и каква е тяхната стойност към момента, но той и сам се сеща и обича да проверява с баща си онлайн колко са неговите инвестиции в момента.

Стойне Василев, независимият финансов консултант, ми сподели един още по-добър подход. Той е започнал да говори с голямата си дъщеря Кари за инвестиции, когато била на 7 години. „Тати ми каза, че ако сложим парите в тази компания, те ще станат повече“ – така ми разказа самата Кари за първата си инвестиция от 5 лв. в компанията Apple. – „Обаче за този Хелоуин исках да купя украса и си изтеглих парите; бяха станали вече 15 лв.!“ Цели две години Кари чака инвестицията си до момента, в който я използва, за да удовлетвори сама желанието си. След това продължава да инвестира, защото събира пари за голяма екскурзия.

Осмото чудо на света

Всяко дете има мечти и желания и щом като родители поставим здравословни граници кои от тях удовлетворяваме, е лесно да мотивираме и обясним на децата си защо са ни спестяванията и как те да работят за нас, когато ги инвестираме. Айнщайн нарича сложната лихва осмото чудо на света. И наистина няма друга магия, която да умножи парите ви по толкова лесен начин! Има много безплатни калкулатори за сложна лихва, като Financer.bg, с които да изчислите колко пари може да натрупате, ако всеки месец инвестирате сума от 50 или повече лв. в рамките на 10-20-30 години. Сложната лихва работи най-добре в дълъг период и ако нашето време за инвестиции е по-късо заради възрастта ни, то пред едно дете е целият му живот, особено ако започне да инвестира на 7 като инвеститор #1 в света Уорън Бъфет. Същото е като да засадите с детето малко семенце, за което се грижите и поливате – израства постепенно и може да стане голямо и силно дърво.

Как да приложим наученото – рецепта в 3 стъпки

Предполагам вече много от вас си мислят, че това звучи лесно за хора като Стойне или мен, за които финансите са професия. Но инвестициите не са ядрена физика и всеки може да се научи, като започне с малки крачки. А да се учим заедно с децата си е безценно. Ето няколко прости стъпки, които ви предлагам:

  1. Започнете с малка сума: такава, от която няма да ви заболи, ако я загубите – например цената на един обяд. Кари е инвестирала 5 лв., моята първа инвестиция беше 20 лв. В платформата Revolut например можете да инвестирате малки суми и да започнете стъпка по стъпка. Направете го заедно с децата си – решете с каква част от спестяванията им ще рискувате.
  2. В какво да инвестирате? Ако за инвестиция в недвижим имот, най-познатата на българите, е необходимо да имаме значими спестявания, то в акции можем да инвестираме дори 2 лв. В коя компания обаче да инвестираме от хилядите, предлагани на световните борси? Огледайте какво потребявате – има ли компания, от която купувате продукти? Тя харесвана ли е от приятелите ви? На добра репутация ли се радва? За нас това например е Apple, малката ни дъщеря пък е почитател на Nike и това бяха първите ни инвестиции в акции.
  3. Намерете кратък курс или книга, които да ви въведат в света на инвестициите. Те не са сложни, но за да не е игра на хазарт, е добре да започнете да обогатявате знанията си и да разказвате и на децата си наученото. Ако ползвате английски език, в платформата Mindvalley има много информативен и практичен курс: „Smart Money“ на Jaspreet Singh. На български език в сайта smartmoney.bg има редица безплатни ресурси и ръководства, а бих ви предложила и книгата „Умни пари“ на Стойне Василев. Моя скорошна статия за инвестирането също обяснява на прост и достъпен език как да започнете – линк към статията.

Инвестирането е приключение, изпълнено с възможности и уроци. Важно е да обясните на детето (и на себе си), че да инвестираш е рисково начинание – понякога ще има печалби, а понякога загуби. Ключът е да печелите повече, отколкото губите, и да се учите от всеки опит.

Започнете с малки стъпки и превърнете инвестирането в забавен и образователен процес. Включете децата си, обсъждайте заедно решенията и празнувайте всяка малка победа. Така не само ще изградите ценни финансови умения, но и ще укрепите връзката си с тях.

За повече идеи и вдъхновение по темата не пропускайте да чуете разговора ми със Стойне Василев и дъщеря му Кари в подкаста „Джобните“. Ще откриете много полезни съвети и интересни истории.

А в следващата ми статия ще ви разкажа дали е късно и как да запалим тийнейджърите си по инвестирането. Не я пропускайте!

Дотогава опитвайте, експериментирайте и се забавлявайте заедно с децата! Всяка стъпка, която правите, е стъпка към по-добро финансово бъдеще.

Успех и нека парите ви растат като дървото на живота – бързо и здраво, носейки плодове на просперитет и финансово здраве!

 73ab24fc 06a9 4309 a63e 0de04125b186

Рени Миткова е управител на водещата компания за управление на вземания у нас „ЕОС Матрикс”, част от немската EOS Group. Основател и член на борда на Асоциацията за управление на вземания. Има магистърска степен по международен туризъм от УНСС и Executive MBA от Cotrugli Business School, Загреб. През 2010 г. печели приза „Млад мениджър” на фондация „Еврика”, а през 2009 и 2021 г. е сред 10-те финалисти в конкурса „Мениджър на годината”. Ранното обучение за финансова грамотност е кауза, с която е лично и професионално ангажирана от много години и участва в редица инициативи и пилотни програми.

Заедно продължаваме тематична поредица за една от безспорно много важните теми за всеки родител – как да възпитаме у децата си финансова грамотност и отговорност.

Още по темата: Финансовата грамотност като игра 

Други статии от Рени Миткова вижте тук.

Последно променена в Петък, 18 Октомври 2024 19:39
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам