logomamaninjashop

Как във Франция ни взеха за измамници

Или по-скоро как да се грижим за парите си при пътуване в чужбина :)

Автор: Мария Пеева

Слава богу, досега не са ни обирали в чужбина, но имаме две забавни случки, които ми се иска да споделя с вас. (На момента не бяха толкова забавни, по-скоро неприятни). Първата беше преди десетина години, когато решихме да отидем на екскурзия до Дисниленд Париж. Тъй като по онова време пътувахме по-рядко, не знаех какво да очаквам. Някой ми каза, че кредитните карти, издадени в България, не важат навсякъде. Представих си ужасната картина, в която оставаме без пари с децата в чужда държава и реших, че задължително трябва да си носим парите в брой, въпреки протестите на Пеев, който винаги е бил здравият финансов разум в нашето семейство. Естествено, можеше просто да се обадя в банката и да попитам, но… Пусто неудобство да не се изложа. С годините го преодолях и сега звъня да питам за всякакви дреболии, но тогава не исках да се покажа некомпетентна.

И така, ден преди да заминем, се изтъпанчих в близкия клон на моята банка и поисках да ми обменят евро. Касиерката малко се смути, защото се оказа, че имат само банкноти по 500 евро. Дотогава не бях виждала такива, мисля, че и след това не съм. Кой изобщо размахва банкноти по 500 евро напред-назад? Жената ми предложи да отида на следващия ден или да се разходя до друг клон, но нямах никакво време, полетът беше рано на следващата сутрин, багажът не беше готов и изобщо не ми беше до обикаляне на банки. Казах си, какво толкова, най-много да ни вземат за руски милионери, и грабнах двете розови-лилави банкноти по 500 евро.

296 ok

Изобщо не допусках каква беля си отварям с тях. Пробвахме да платим това или онова и навсякъде клатеха недоволно глави. Добре че се оказа, че картите ни важат навсякъде. Всъщност единственият магазин, в който нямаше POS терминал, беше едно капанче за сувенири в Дисни, откъдето награбихме разни дреболии, които трябваше да платим в кеш. Извадих банкнотата от 500 евро и я връчих на продавача, който изпадна в тих ужас. Първо ме изгледа странно, после грабна банкнотата и изчезна някъде. Върна се, когато вече започнах да си мисля, че ни е обрал, и доведе възрастен мъж с костюм, който също ни огледа подозрително. Обсъдиха нещо двамата и ни помолиха да изчакаме още малко, след което позвъниха на някого. “Леле, Ванка, накрая ще ме арестуват” - промърморих на Пеев, който хладнокръвно наблюдаваше цялата суматоха и се подсмихваше. Бяхме на път да се откажем от покупката, но първо, щяха съвсем да ни помислят за измамници и второ, как да вземеш играчката от ръцете на детето, след като вече си му я обещал? Най-после се появи трети човек с една от онези машинки, които проверяват банкноти. Сканираха нашата злополучна, но пък толкова красива банкнота, огледаха я много старателно още веднъж и най-после я приеха. После дълго и внимателно двама души броиха рестото и накрая ни го връчиха тържествено, а ние изведнъж се сдобихме с много, много дребни пари и монети. Отдъхнах си с облекчение. Втората банкнота така и не се наложи да развалим. Оттогава не нося повече от стотина-двеста евро в брой, при това в дребни банкноти, където и да ходим из Европа. Дори в Гърция, където сме сега, навсякъде приемат карти.

4882 ok

Втората случка, също доста неприятна, ни сполетя в Англия тази пролет. Явно някой се опита да ми хакне картата, защото получих обаждане от банката ми, че са я блокирали след съмнителен опит за покупка. Интересното е, че в същия ден блокираха и картата на снаха ми Яна, която беше с нас. Явно сме попаднали на един и същи измамник, но поне не изгубихме парите си. Имаше известно неудобство, защото не можех да плащам повече с нея, но имах и друга карта, а и бяхме голяма компания, така че мъжете поеха плащанията. Не сме протестирали особено :). Обаче при всички положения мога да ви посъветвам следното при пътуване в чужбина:

1. Ако си носите пари в брой, нека да са дребни банкноти. Обменете ги предварително и ако са голяма сума, погрижете се да ги заявите в банката от предишния ден.

2. Задължително си направете СМС известяване.

3. Добре е да имате повече от една карта.

4. Всичко, което може да се плати предварително - хотели, резервации за събития, посещения на музеи, направете го преди да заминете.

5. Никога не давайте картата си за трансакции, ако не можете да проследите какво се случва с нея.

1162 ok

7. Направете си регистрация за допълнителна верификация на интернет разплащанията.

8. Плащането с карта е за предпочитане пред теглене на пари от банкомат, защото избягвате допълнителните такси.

9. Някъде си запишете номера на банката, на който трябва да се обадите, в случай че ви откраднат портфейла. Моята банка има банкиране онлайн, както и мобилно, предполагам, че и в другите предлагат такава услуга. Имам опция да си блокирам картата през него, ако я изгубя или ми я откраднат.

10. И една добра новина, която скоро разбрах - ако сте жертва на измама и от картата ви са изтеглени пари или нещо е платено без ваше разрешение, максимумът, който е за ваша сметка е 50 евро (100 лв.). Досега беше 150 евро или 300 лв. Остатъкът е за сметка на банката.

Впрочем банкноти от 500 евро вече не се издават. Може би трябваше да си запазим едната, вместо да побързаме да я върнем в банката, когато се прибрахме. Кой знае, някой ден сигурно щеше да струва в пъти повече. Можеше да направим околосветско с нея. Или да я завещаем на някой внук. :)

Финансовите приключения на нашето семейство достигат до вас със съдействието на Visa. На сайта им може да прочетете повече за техните продукти и услуги, текущите им промоции и да спечелите страхотни награди.


Препоръчваме ви още:

Татко ми дава джобни 

Защо му е на тийнейджъра карта?

 

Последно променена в Вторник, 10 Юли 2018 08:45
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Еньовден е

Еньовден е

24 Юни, 2020 Истории

Една мъжка изневяра

Една мъжка изневяра

09 Юни, 2020 Истории

Законите на семейство Явашеви

Законите на семейство Явашеви

12 Юни, 2020 Татко Калоян

За котките и сойките

За котките и сойките

09 Юни, 2020 Забавно

Филми и книги за наркотиците

Филми и книги за наркотиците

13 Юни, 2020 Възпитание

Любовта не се опитомява

Любовта не се опитомява

07 Юни, 2020 Истории

Мъж на диета

Мъж на диета

16 Юни, 2020 Забавно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам