Как във Франция ни взеха за измамници

Или по-скоро как да се грижим за парите си при пътуване в чужбина :)

Автор: Мария Пеева

Слава богу, досега не са ни обирали в чужбина, но имаме две забавни случки, които ми се иска да споделя с вас. (На момента не бяха толкова забавни, по-скоро неприятни). Първата беше преди десетина години, когато решихме да отидем на екскурзия до Дисниленд Париж. Тъй като по онова време пътувахме по-рядко, не знаех какво да очаквам. Някой ми каза, че кредитните карти, издадени в България, не важат навсякъде. Представих си ужасната картина, в която оставаме без пари с децата в чужда държава и реших, че задължително трябва да си носим парите в брой, въпреки протестите на Пеев, който винаги е бил здравият финансов разум в нашето семейство. Естествено, можеше просто да се обадя в банката и да попитам, но… Пусто неудобство да не се изложа. С годините го преодолях и сега звъня да питам за всякакви дреболии, но тогава не исках да се покажа некомпетентна.

И така, ден преди да заминем, се изтъпанчих в близкия клон на моята банка и поисках да ми обменят евро. Касиерката малко се смути, защото се оказа, че имат само банкноти по 500 евро. Дотогава не бях виждала такива, мисля, че и след това не съм. Кой изобщо размахва банкноти по 500 евро напред-назад? Жената ми предложи да отида на следващия ден или да се разходя до друг клон, но нямах никакво време, полетът беше рано на следващата сутрин, багажът не беше готов и изобщо не ми беше до обикаляне на банки. Казах си, какво толкова, най-много да ни вземат за руски милионери, и грабнах двете розови-лилави банкноти по 500 евро.

296 ok

Изобщо не допусках каква беля си отварям с тях. Пробвахме да платим това или онова и навсякъде клатеха недоволно глави. Добре че се оказа, че картите ни важат навсякъде. Всъщност единственият магазин, в който нямаше POS терминал, беше едно капанче за сувенири в Дисни, откъдето награбихме разни дреболии, които трябваше да платим в кеш. Извадих банкнотата от 500 евро и я връчих на продавача, който изпадна в тих ужас. Първо ме изгледа странно, после грабна банкнотата и изчезна някъде. Върна се, когато вече започнах да си мисля, че ни е обрал, и доведе възрастен мъж с костюм, който също ни огледа подозрително. Обсъдиха нещо двамата и ни помолиха да изчакаме още малко, след което позвъниха на някого. “Леле, Ванка, накрая ще ме арестуват” - промърморих на Пеев, който хладнокръвно наблюдаваше цялата суматоха и се подсмихваше. Бяхме на път да се откажем от покупката, но първо, щяха съвсем да ни помислят за измамници и второ, как да вземеш играчката от ръцете на детето, след като вече си му я обещал? Най-после се появи трети човек с една от онези машинки, които проверяват банкноти. Сканираха нашата злополучна, но пък толкова красива банкнота, огледаха я много старателно още веднъж и най-после я приеха. После дълго и внимателно двама души броиха рестото и накрая ни го връчиха тържествено, а ние изведнъж се сдобихме с много, много дребни пари и монети. Отдъхнах си с облекчение. Втората банкнота така и не се наложи да развалим. Оттогава не нося повече от стотина-двеста евро в брой, при това в дребни банкноти, където и да ходим из Европа. Дори в Гърция, където сме сега, навсякъде приемат карти.

4882 ok

Втората случка, също доста неприятна, ни сполетя в Англия тази пролет. Явно някой се опита да ми хакне картата, защото получих обаждане от банката ми, че са я блокирали след съмнителен опит за покупка. Интересното е, че в същия ден блокираха и картата на снаха ми Яна, която беше с нас. Явно сме попаднали на един и същи измамник, но поне не изгубихме парите си. Имаше известно неудобство, защото не можех да плащам повече с нея, но имах и друга карта, а и бяхме голяма компания, така че мъжете поеха плащанията. Не сме протестирали особено :). Обаче при всички положения мога да ви посъветвам следното при пътуване в чужбина:

1. Ако си носите пари в брой, нека да са дребни банкноти. Обменете ги предварително и ако са голяма сума, погрижете се да ги заявите в банката от предишния ден.

2. Задължително си направете СМС известяване.

3. Добре е да имате повече от една карта.

4. Всичко, което може да се плати предварително - хотели, резервации за събития, посещения на музеи, направете го преди да заминете.

5. Никога не давайте картата си за трансакции, ако не можете да проследите какво се случва с нея.

1162 ok

7. Направете си регистрация за допълнителна верификация на интернет разплащанията.

8. Плащането с карта е за предпочитане пред теглене на пари от банкомат, защото избягвате допълнителните такси.

9. Някъде си запишете номера на банката, на който трябва да се обадите, в случай че ви откраднат портфейла. Моята банка има банкиране онлайн, както и мобилно, предполагам, че и в другите предлагат такава услуга. Имам опция да си блокирам картата през него, ако я изгубя или ми я откраднат.

10. И една добра новина, която скоро разбрах - ако сте жертва на измама и от картата ви са изтеглени пари или нещо е платено без ваше разрешение, максимумът, който е за ваша сметка е 50 евро (100 лв.). Досега беше 150 евро или 300 лв. Остатъкът е за сметка на банката.

Впрочем банкноти от 500 евро вече не се издават. Може би трябваше да си запазим едната, вместо да побързаме да я върнем в банката, когато се прибрахме. Кой знае, някой ден сигурно щеше да струва в пъти повече. Можеше да направим околосветско с нея. Или да я завещаем на някой внук. :)

Финансовите приключения на нашето семейство достигат до вас със съдействието на Visa. На сайта им може да прочетете повече за техните продукти и услуги, текущите им промоции и да спечелите страхотни награди.


Препоръчваме ви още:

Татко ми дава джобни 

Защо му е на тийнейджъра карта?

 

Последно променена в Вторник, 10 Юли 2018 08:45
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Как уча децата да взимат решения

Как уча децата да взимат решения

19 Юли, 2019 Образование

Вдигнете ги тия глави, бе!

Вдигнете ги тия глави, бе!

22 Юли, 2019 Забавно

Да забременееш по график

Да забременееш по график

08 Авг, 2019 Добра форма

Когато и ако...

Когато и ако...

30 Юли, 2019 Отношения

Една Неда

Една Неда

21 Юли, 2019 Истории

Мама я няма

Мама я няма

25 Юли, 2019 Татко Калоян

Истанбул - столицата на света

Истанбул - столицата на света

17 Авг, 2019 Развлечения

Тиганът, без който не можем

Тиганът, без който не можем

17 Авг, 2019 Забавно

Страшна късметлийка

Страшна късметлийка

15 Авг, 2019 Блог

Милото

Милото

12 Авг, 2019 Дом

Вие как се казвате?

Вие как се казвате?

11 Авг, 2019 Възпитание

Бели малини

Бели малини

10 Авг, 2019 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам