logomamaninjashop

Прочутата финландска кутия за бебето

  • 31 Май, 2018

Вече 69 години във Финландия съществува традиция, на която биха могли да завидят семействата по цял свят. Вероятно сте чували за кутията, която получават бъдещите родители от 1949 година насам. В нея има всичко необходимо за новороденото – дрехи, матраче, играчки.

Финландия е единствената страна в света, в която подобна програма функционира на държавно ниво. Такава кутия получава всяка бременна жена.

Първоначално правителството раздавало такъв стартов набор от вещи за бебето само сред бедните слоеве от населението, за да снижи процента на смъртност при новородените. През 30-те години на миналия век тя била много висока – на 1000 новородени умирали 65 (на възраст до 12 месеца). По онова време страната била бедна и много семейства не можели да осигурят креватче и топли дрехи за бебето си. Децата изстивали без топли дрехи и одеяло през зимата, нямали своя кошарка или легло. Затова било решено на бедните семейства да се осигури безплатен минимум – място за сън на бебето и топли дрехи. На дъното на кутията било поставено матраче, така бебето можело да спи в нея на първо време.

Когато семействата започнали да ползват кутиите за бебето смъртността сред новородените рязко спаднала. Резултатите били толкова впечатляващи, че през 1949 година се взело решение такива кутии да получават всички родители, независимо от доходите им.

Финландското правителство се справило с проблема повече от успешно. Показателите за смъртност сред новородените през 2015 година са най-ниски в света – 2 бебета на 1000 живородени. При това има снижаване не само на смъртността сред бебетата, но и на случаите на послеродови инфекции и усложнения при жените. За да получи такава кутия, бъдещата майка трябва да се регистрира до 4-ия месец на бременността си, което означава, че почти всички бременни жени са поставени под наблюдение и проследявани.

Съдържанието на кутията съществено се е променило за изминалите 70 години. През 1940 година в комплекта влизали няколко парчета плат, емайлирано легенче, шише за хранене, четка миене на шишето, пелени и сапун. През 50-те платът бил заменен от детски дрехи. През 1968 г. в кутията се появило и спално чувалче.

 

 67965167 pack1953finnish labour muse

За кратко в стартовия пакет за новороденото били включени и еднократни пелени, но екологично настроените финландци ги заменили с многократни. В кутията за 2018 г. няма еднократни пелени. Има пакет с подплънки за кърмачки.

В някои музеи в страната може да се види какви са били кутиите през 60-те и 70-те години на миналия век. Тези комплекти не се предлагат за продажба, защото са социален пакет. Могат да бъдат получени само като подарък от правителството.

Любопитни факти

Ако майката очаква близнаци получава не 2, а 3 кутии.

Всички вещи в кутиите са финландско производство.

Вместо кутия, семейството може да получи 170 евро, но реалното й съдържание се оценява на 400-500 евро.

През 2013 г. правителството на Финландия подарило такава кутия на херцога и херцогинята на Кеймбридж, които очаквали първото си дете. Така за финландските кутии научил целият свят.

В кутиите няма шишета и биберони, защото правителството насърчава кърменето.

Основната идея на тази традиция е да се даде равен старт на всички деца, независимо от произхода им.

Подарените дрехи са достатъчни за първите 12 месеца след раждането. Съдържанието на кутията се преценява от специалисти всяка година. Ежегодно се добавя по нещо ново. Тази година например в стартовия пакет се появиха меки ботушки.

Кутията за бебето не само пести средства на семейството, но и време. 

Цветовете на космонавтчетата са различни всяка година. Често се случва на детските площадки почти всички деца да са облечени в еднакви космонавтчета, така майките веднага се ориентират кои деца са връстници на техните.

Подаръче за мама и бебе

 80645833 pack1947finnish labour muse

Семействата могат да изберат да вземат кутията или да получат 170 евро. При първо дете изборът е в полза на кутията в над 95% от случаите. Малко по-нисък е процентът при второ дете, но все пак кутиите са фаворит сред родителите. Защо ги избират – коментар на една финландска майка:

„Да получиш за пръв път такава кутия е много приятно. Спомням си, че разглеждах детските вещи с възхищение и благоговение. Тогава все още не знаех как ще използвам всичко, което беше сложено в нея, защото бебето ми не се беше родило, когато я получих. Това е все едно да ти подарят къща за кукли, а да нямаш кукла. При първото дете тази кутия много ме улесни, защото ми беше трудно да се ориентирам кои са нещата от първа необходимост за бебето. В нея имаше всичко, което щеше да ми трябва през 12-те месеца след раждането. И всичко това с безупречно качество. Повечето от дрешките са от екопамук, с нежни неутрални цветове – бежово, жълто, зелено. Страхотно е, че има памучна пелена с цип, която може да се ползва в количката, когато носите детето на ръце, или да я постелите на пода, когато започне да пълзи. Тези пелени се използват много активно от всички майки. По тях можеш да се ориентираш на каква възраст е детето, защото всяка година са в различен цвят. В комплекта има и универсални вещи като тънки памучни шапчици, космонавтче. Има и четка за първите зъбчета. Други вещи от първа необходимост са: четка за коса, термометър за вода, ножички. Когато получих първата си кутия бях във възторг. Много е приятно да осъзнаеш, че за твоето дете е чакано не само от семейството, а и от държавата.“

Възможно е да ви звучи наивно, но подобни изказвания не са рядкост. Само семействата с повече деца, при които са останали вещи от кутиите на предишните, избират парите. Кутията за родители е нещо много повече от комплект дрехи и пелени. Тя е символ. Символ на грижата на държавата за родителите и на това колко важно е за страната всяко родено в нея дете.

Детето на държавата

 80645830 contents millakontkanen

Какво съдържа кутията за родители за 2018 година (64 бр.)

Кутията е от картон, с размери 70 x 43 x 27 см. Тя може да бъде използвана като първо креватче за бебето, което повечето семейства правят. Дори и най-заможните оставят бебето да спи в нея през първите 2-3 месеца. Това е традиция.

Зимен космонавт със светлоотражатели

Буйки, терлички и пантофки

Спално чувалче

Три ватирани гащеризончета

ботушки от филц (нов продукт за 2018 г.)

3 шапки

8 бодита

8 клинчета

1 чифт чорапогащи

Пижами

Чорапи

Пелени (за многократна употреба)

Първата книжка

Лъжичка

Лигавник

Мека играчка

Четка за зъби

Ножички за нокти

Термометър за вода

Четка за коса

Термометър

Бебешка пудра

Гумиран протектор за матрачето

Спално бельо

Комплект разноцветни марли

Одеяло

Хавлия

Подплънки за кърмачки

Презервативи и лубрикант

Снимки: bbc

Източник: mamsila

 

Препоръчваме ви още:

Маркери на детското развитие до една година

Бебешка аптечка

13 ненужни съвета към младата майка

Последно променена в Четвъртък, 31 Май 2018 11:16

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам