logomamaninjashop

13 ненужни съвета към младата майка

  • 09 Мар, 2018

Раждането на бебе е прекрасно събитие и изпълва със смисъл и щастие живота не само на майката и бащата, но и на техните родители. Но също така носи и много промени и отговорности. Младата майка започва да се притеснява дали ще се справи и съветите на близки и приятели понякога повече й вредят, отколкото помагат. Неотдавна една майка сподели най-добрия съвет, който някога е чула - "Не слушай чужди съвети". Нека видим кои съвети педиатърът смята за излишни и дори вредни. 

За много майки (особено неопитните) първата година от живота на детето се превръща в безкраен изпит по родителска пригодност. При това изпитващите, членове на семейството, лекари, хора, които желаят да споделят опита си с непознатата, може да са на диаметрално противоположно мнение по въпросите на храненето, къпането, възпитанието… Майка ви знае всичко за кърменето, макар че от първия ден на изписването ви е хранила с адаптирана смес. Свекърва ви е твърда привърженичка на Спок. Сестрата на мъжа ви се счита за експерта на семейството, защото работи в неврохирургичното отделение за възрастни като медицинска сестра. Съседката ви е майка на три деца, която пропагандира естественото родителство. Всички те са готови да споделят с вас опита си, да ви посъветват и да ви посочат грешките. Основно правило – не вярвайте на това, което ви казват, дори събеседникът ви да изглежда много компетентен и видимо по-опитен от вас.

1. Детето трябва да се претегля преди и след хранене, желателно е всеки ден

Този съвет само ще ви навреди, защото може да ви разтревожи. Известно е, че адреналинът потиска образуването на окситоцин и това нарушава производството на кърма. Вие ставате нервни, нетърпеливи, предавате тревогата си на детето. Освен това при различните кърмения детето може да изсуква различно количество мляко (след къпане или разходка апетитът му е по-голям, а след сън не суче толкова енергично; възможно е просто да иска да бъде по-близо до вас). Достатъчно е да претегляте детето веднъж месечно (ако имате притеснения – веднъж седмично), при това на един и същ кантар. Повечето майки го правят по време на консултациите при педиатъра.

2. Добрата майка трябва да кърми детето си поне до една година

Майчиното мляко е най-добрият продукт, който майката може да предложи на детето. Но процесът на кърмене трябва да носи взаимно удоволствие, иначе провалът ви е сигурен. Не си струва да кърмите въпреки себе си, само за да угодите на близките си. Ако се погрижите за качествена адаптирана смес и внимателно въведете твърдите храни (когато им дойде времето), ако не лишавате детето от близостта си и телесния контакт с него, то ще се развива напълно нормално.

baby4

3. Биберон-залъгалката уврежда захапката

До неотдавна стоматолозите и ортодонтите бяха категорично против биберон-залъгалките, но в последните години те бяха реабилитирани от същите тези специалисти. Производителите успяха да създадат залъгалки, които могат да помогнат при недоразвита горна челюст например. Биберонът помага на много деца да се успокоят, защото през първите месеци сукателният рефлекс е доминиращ. За да бъде напълно удовлетворен, можете да давате биберона след кърмене. Важно е да не злоупотребявате с него. С порастването си, детето трябва да се учи да изразява емоциите си, да се справя с новите предизвикателства, да пробва на вкус предмети и вещества, да усъвършенства собствения си глас. Затова в устата му не бива да има нищо излишно. Много специалисти смятат, че е по-добре детето да смуче палеца си. Първо, то трябва да го извади от устата си, за да се научи да го ползва по предназначение – да пълзи, да хваща, да прегръща и т.н. Второ, с такъв „биберон“ едва ли ще можете да си осигурите търсената тишина.

4. Детето трябва да бъде оставяно да се наплаче, иначе ще порасне капризно и зависимо

Днес учените знаят значително повече за децата, от времето на масовото увлечение по методите на д-р Спок. За хармоничния си растеж и развитие децата имат нужда от привързаност, топлота и грижа, не по-малко, отколкото от правилно хранене и дневен режим. Доказано е, че точно внимателното и грижовно удовлетворяване на всички потребности на новороденото през първите седмици му помага да развие чувството си за безопасност. Точно това чувство, малко или много, ще го направи по-независимо и уверено в себе си. През първите три месеца след раждането е особено важно веднага на откликвате на плача на детето. Да го вземате на ръце е необходимост! Едни бебета имат нужда постоянно да бъдат носени в слинга или кенгуруто, други бързо се научават да се успокояват само като чуят гласа на мама. Това зависи от темперамента на детето, от емоционалния климат в семейството и в голяма степен от душевното състояние на майката. Затова трябва да полагате усилие да запазите спокойствие, както за себе си, така и за останалите членове на семейството. За какво спокойствие можем да говорим, ако бебето се скъсва от рев в креватчето си, а стресираната му майка се е затворила в банята, по съвета на „опитните“, и убеждава себе си, че целият този кошмар е за доброто на детето?

baby1

5. Детето трябва да бъде разхождано всеки ден, независимо от времето

Разходките, особено в парка или извън града, са много полезни и за детето, и за майката. Но когато следвате този съвет, трябва да спазвате мярката. Когато навън е -10, едва ли може да става дума за удоволствие. Няма нужда да изпитвате угризения, че сте останали вкъщи, заради студеното време, ледения вятър, дъжда или жегата при над 30 градуса. Все пак вие сте само млада майка, не сте викинг.

6. Захранването трябва да започне след третия месец

Преди двайсет години доктрината беше такава: на три месеца, а понякога и по-рано, вече трябва да се разнообразява менюто на детето, като постепенно се включват зеленчуци, плодове, месо, риба и т.н. После обаче беше доказано, че ранното захранване (преди 5-ия месец) може да провокира алергични реакции. Яйцата, рибата, глутенът, някои плодове и зеленчуци са сериозни рискови фактори. Според препоръките на Световната здравна организация, най-добрата храна за бебето през първите 6 месеца е майчиното мляко.

7. Домашно приготвените пюрета са по-полезни от купените

Не се оправдавайте, ако сте избрали да храните детето с готови пюрета. Те са със строго контролиран състав и качество на продуктите, изобилстват от витамини и протеини, съдържат толкова сол, захар и други компоненти, колкото е в състояние да преработи детският организъм в съответната възраст. При смесено хранене – кърмене и пюрета -  картината е почти идеална. При напълно изкуствено хранене винаги можете да добавите към пюрето парченце плод, сухарче и т.н.

baby12ok

8. Детето трябва да бъде къпано преди сън

Няма никакви строги изисквания кога да става това. Повечето деца обичат да бъдат къпани вечер, ваната им помага да се отпуснат, да снижат напрежението и да заспят по-лесно. Други предпочитат душа след сън. Изборът е ваш. Не бива да къпете детето веднага след хранене. И разбира се, не трябва да чакате вечерта, ако се е изцапало или изнемогва от жега.

9. Хладката вана, с 2 градуса по-ниска от това, което показва термометърът, помага да се свали температурата

Повечето педиатри смятат този способ за слабо ефективен и не съвсем безопасен. Повишаването на температурата е нормална защитна реакция на организма, но твърде високата температура (над 38 градуса С при бебето) не трябва да бъде неглижирана. Понякога незначителното повишаване на температурата може да е следствие от това, че детето е  навлечено. Поставете термометъра половин час след като сте го освободили от многото дрехи и завивки и измерете температурата отново (оставете го по боди или с лека пелена, за да не допуснете голяма загуба на течности и обезводняване). Ако бебето е над 2 месеца, можете да му дадете парацетамол или друго температуропонижаващо средство по съвет на педиатъра. В случай че температурата не спада, потърсете лекарска помощ. При повръщане и диария, и ако бебето е под 2 месеца, веднага го заведете на лекар.

10. Детето трябва да ходи по голяма нужда не по-рядко от веднъж в денонощие

Нормалната честота на изхождане на бебето може да варира в много широки интервали. Едни деца ходят по голяма нужда 7 пъти дневно, други 2 пъти седмично. И едното, и другото е нормално. Признаците за запек са твърде плътните (твърди изпражнения) и болката при изхождане. Запекът обикновено се появява при въвеждането на новите храни и може да бъде облекчен с лек масаж и гимнастика, а ако детето е на кърма, майката може да коригира собственото си меню. За децата на изкуствено хранене има специални смеси, съдържащи пребиотици.

11. Детето трябва да бъде поставено на гърне, колкото може по-рано

За да се грижи самостоятелно за хигиената и чистотата си, детето трябва да може да владее тялото си, в случая да контролира сфинктера на правото черво и мускулите на ануса. Това то научава към втората година (понякога по-рано или по-късно). Популярното в миналото поставяне на гърне, едва ли не от раждането, не е нищо повече от дресировка и игнориране на естествените темпове на растеж и развитие на детето. За щастие, подобни схващания вече са отживелица, като задължителното изискване детето да ходи на гърне, за да бъде прието в ясла.

baby6

12. Проходилките са необходими, за да се научи детето по-бързо да върви

Първо – закъде бързаме? Мъникът ще си проходи, когато му дойде времето. Ако все пак сте много нетърпеливи, можете да поощрявате двигателната активност на детето и по други начини. По въпроса с проходилките специалистите не са единодушни. Едни смятат, че са относително безобидни, други категорично не ги препоръчват, защото според тях прекомерното им използване може да доведе до нарушения в осанката на детето, заради неправилното положение на тялото и изкуственото преместване на центъра на тежестта му. Детето, което прекарва много време в проходилка, трудно пази равновесие при прохождане. Неумереното използване на проходилките може да причини изкривяване на крачетата и плоскостъпие. Затова не си струва да рискувате. По-подходящи са бутанките, които детето движи пред себе си, докато прави крачки. В краен случай, ако проходилката му е любимо забавление, можете да ограничите ползването й до 30 минути дневно.

13. Детето трябва да проходи до година

Да, това е поредният тест, на който ще ви подложат околните. Какво ли не се налага да чуе младата майка -  например че вместо да седи пасивно в количката, детето й трябва вече да играе на гоненица „като всички нормални деца“. Все пак индивидуалните различия са понятие, което все още не е достатъчно популярно. Едва ли си струва всеки път с виновно изражение да обяснявате на непросветената аудитория, че прохождането зависи от темперамента на детето, от особеностите на мускулния му тонус и в крайна сметка - от желанието му. Според статистиката средната възраст, на която децата прохождат, е 12-15 месеца, а не 9-10, както се опитват да ви убедят.

Редовните прегледи при лекаря, на когото се доверявате, и съвременната литература за родители ще ви помогнат да запазите спокойствието и добронамерения си тон при общуване дори и с най-страстните любителки на спорове край пясъчника. 

Съветите написа за родителския портал Parents д-р Ирина Морозова - педиатър. За вас ги преведе Янка Петкова.


Препоръчваме ви още:

Препоръките на д-р Масларски

7 "безобидни" симптома при децата през първата година

С какво ли да наплашим родителите днес?

Последно променена в Неделя, 11 Март 2018 16:23

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам