logomamaninjashop

Мамо, научи ме

Автор: Мария Пеева

Синът ми се готви за шофьорски изпит - полага големи усилия и решава листовки. За да вземем книжка, ние всички държим изпити, а понякога ни късат и се налага да се явяваме отново. А за да станеш родител, не е необходим документ за правоспособност, макар че родителството е в пъти по-трудно от шофирането. Изисква много труд, много време, много търпение, доброта и цялата любов, на която сме способни. И целта на целия този процес е само една - да предадем целия си опит на децата си, за да могат един ден те да бъдат щастливи и самостоятелни хора. Как се случва това, как предаваме всички тези умения на наследниците си? Ние не сме педагози, психолози, логопеди. Не сме учили години наред, не сме държали тежки изпити? Всъщност не е чак толкова трудно - изисква се най-вече добър личен пример и готовност да отговаряме на безкрайните детски въпроси, които никак не са случайни - чрез тях те опознават света, за да са подготвени за него, преди да придобият и собствен опит. На какво да обръщаме внимание в различните периоди от израстването им?

До 7 години

Да бъдат самостоятелни - умение, което се учи, като им позволяваме да се обличат и хранят сами от малки, макар и да става по-бавно, като поощряваме участието им в домакинските дейности и им даваме право на избор, когато решението е в техния капацитет.

Да се съобразяват с чувствата на другите, но и да умеят да се отстояват - това умение се учи, като им даваме личен пример на разрешаване на конфликти и споделяме чувствата си с тях.

Да знаят имената на всички близки и точния си домашен адрес, къде и какво работят мама и татко. Да са запознати с правилата за поведение в група и на улицата; да не разговарят с непознати, да не се съгласяват да отидат с тях, за да видят малкото котенце или да получат лакомство. Да не се срамуват от възрастните. Да не се притесняват да зададат въпрос или да попитат защо трябва да постъпят точно по този начин. Да знаят кои части от тялото им са интимни и как се наричат. Това са важни умения за личната им безопасност, които биха им помогнали не само в ежедневието и игрите навън, но и в случай, че се изгубят.

Ваканцията - урок по самостоятелност

6f393c73a9c9a064c4c50137fe9679b4 XL

7-9 години

Да умеят да си приготвят нещо елементарно за ядене - това е следващият етап на самостоятелност.

Да могат да боравят с огън и да знаят как да се предпазят - много е важно да знаят, че огънят не е за игра и как да реагират при случай на битов инцидент, на кого да се обадят за пожар.

Да спазват срокове и да се учат да правят нещата навреме - това умение се учи най-добре, като им позволим да понесат последиците от закъснение - късно предадена домашна, ниска оценка и напразни усилия. Закъснение за училище - отсъствие.

Да познават правилата на движение и да пресичат където и както трябва, дори да са сами - това се учи чрез личен пример на родителя. Няма как да очакваме детето да не пресича на червено, ако ние го правим.

Да се държат възпитано. Да поддържат стаята си в относителен ред - поне доколкото им е възможно на тази възраст. Тук отново личният пример е най-важен, но също и похвалите, когато детето полага усилия.

Chef готвачът вкъщи

c57630a04591174080c546154e25e7cf XL

10-13 години

Да са запознати с опасностите, които крие интернет, и да умеят да го ползват правилно. Да не предоставят лична информация на непознати и да не отварят съмнителни сайтове - това се учи с разговори, примери и често напомняне на правилата за интернет безопасност.

Да могат да боравят с пари - това умение се учи, като им дадем възможност да разполагат със собствени джобни, които да управляват, спестяват и харчат, като е много важно да носят последиците от избора си.

По-добре да разпределят времето си – да не се задържат дълго на телефона, пред компютъра и телевизора - това се случва по-лесно, когато поощрим техните интереси им към спорт, изкуство, хоби, без да им натрапваме нашите амбиции.

Да помагат вкъщи – на мама да приготви салата или да сложи масата, да се включват в миенето на съдовете. Да поддържат чиста и подредена стаята си. Много е хубаво да имат домашен любимец, така ще се научат на отговорност и грижа. На тази възраст децата са напълно способни да го разхождат и да го хранят, да му дават вода.

Да са запознати с основите на половото възпитание - може би ви се струват малки, но на тази възраст вече не трябва да има теми табу между вас - бъдете готови да отговорите на всичките им въпроси и не показвайте срам, защото ще избягват тази тема, а по-добре да научат всичко от вас, отколкото от интернет или от улицата.

Как да научим децата да довеждат всичко докрай

c993942768468b0a92cf91306a302af2 XL

14-16 години

Да знаят всичко за вредата от наркотиците и алкохола - не крийте нищо от тях, дори собствения си опит или случки с ваши познати. Децата, които имат самочувствие и подкрепяща семейна среда по-рядко стават жертва на наркодилъри, но никой не е застрахован, затова при всеки удобен случай разговаряйте с тях по тези теми.

Да знаят най-важното за секса, контрацепцията и да си дават ясна сметка за последиците от необезопасения секс - на тази възраст много млади хора вече имат първи сексуални опити. Доверието между деца и родители е много важно - нека се чувстват спокойни, че каквото и да споделят с вас, няма да ги унизите, да им се скарате или обидите. 

Да са запознати с особеностите на междуличностните отношения, да се учат да не бъдат егоисти, да се съобразяват с чувствата на другите - личният пример е най-важен тук. Децата ще се държат с хората така, както вие се държите с тях.

Още няколко умения, които можем да им покажем с личен пример и безкрайни разговори - да умеят да създават трайни отношения на доверие с другия пол. Ако се разделят с приятел, да го правят достойно и спокойно. Да се учат да не се ядосват за незначителни неща, да не се срамуват да поискат помощ от възрастните в трудна ситуация. Да се научат да изразяват чувствата си и да говорят за тях.

Първият купон - правила за безопасност

facbb06d6d18afd30055031c05e0c8a3 XL

17-18 години

На тази възраст децата вече са се научили да подреждат приоритетите си - могат да разпределят натоварването си по време на учене – какво да направя най-напред; кое мога да отложа; какво мога веднага да свърша и кое мога изобщо да не правя. Ако имат затруднения с това умение, ще се наложи да им позволим да понесат последиците от неправилните избори, това ще им даде по-добър урок отколкото всички лекции на света.

Вече трябва да могат и да различават истината от лъжата, да отсяват фалшивите новини, да не се предоверяват.

Със сигурност на тази възраст те ще правят много грешки, също както сме правили и ние, но ако ги научим да използват грешките си като ценен опит, върху който да стъпят, за да продължат напред, вместо да се обезкуражат, можем да сме спокойни за скорошния ден, когато ще излетят от домашното гнездо.

 

Препоръчваме ви още: 

Как уча децата да взимат решения

Моето трудно дете

Ти можеш всичко

На какво ме учат децата

 

 

Последно променена в Петък, 20 Септември 2019 11:27

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам