logomamaninjashop

Защо днешните деца ще бъдат по-свободни и щастливи от родителите си

Основната част от днешните родители са хора родени в периода между 1980 и 2000 година и в сравнително ранна възраст са били свидетели на разцвета на технологиите. Някога ги упрекваха в егоизъм, индивидуализъм и разглезване. Докато обществото беше заето да изяснява кои точно са милениалите, вчерашните деца пораснаха и станаха родители, макар че предпочитат да създават поколение по-късно. Естествено, при съвременните майки и бащи е друг и подходът към родителството и принципите на възпитание.

Особености на родителите-милениали

Първо, те стават родители по-късно. Имат по-висок образователен ценз – в много случаи образованието е висше или незавършено висше. По-рядко наказват децата си, учат ги да бъдат себе си, да не се страхуват да опитват нови неща. Милениалите изграждат отношенията си с партньора на демократичен принцип и са по-склонни към компромиси. Освен това днешните родители не са така фиксирани в успеха на всяка цена, за тях по-важни са душевният комфорт и спокойствието.

Още няколко характерни черти:

Те реагират по-спокойно на пакостите

Заради по-високия стандарт на живот, тези родители са по-равнодушни към материалните ценности, едновременно с това харчат много повече пари за децата си, в сравнение с предишните поколения. Възможно е причината да се крие в осъзнатото родителство – когато двойката реши да създава деца, вече има материална база, на която да се опре. Ако преди десетилетия за счупена играчка или скъсана дреха децата търпяха сериозни наказания, за днешните родители разглобената количка е сензорна игра за развитие на фината моторика и начин за опознаване на света. Може би отглеждат бъдещ инженер? Детето е изрисувало бялата покривна? - Расте творческа личност, на която трябва да се осигурят нови боички или флумастери. Същото е и с дрехите – търкаляй се в снега колкото искаш, скачай в тревата, дрехите ти са непромокаеми, а новият прах ще изчисти и най-упоритите петна.

10 разлики между възпитаното дете и "удобното" дете

4ae9573756ec86c521e01a380539f586 XL

За тях авторитетът и дисциплината не са толкова важни

Децата от миналите поколения се подчиняваха на т. нар. вертикална йерархия – възрастният е по-умен и по-важен, затова трябва да бъде слушан. Изразяването на лично мнение не се поощряваше. Днешните деца имат право на глас, те разговарят с възрастните като с равни и рядко биват наказвани затова, че са споделили своята гледна точка. Освен това децата на милениалите от малки свикват с мисълта, че тяхното мнение е важно и се зачита. Родителите се стараят да възпитат у децата си критично мислене, дават им възможност да погледнат на дадена ситуация от няколко страни и да изслушат различни мнения. Днес учениците могат мигновено да проверят всеки факт в смартфона си, затова учителят за тях вече не е абсолютен авторитет, казаното от него не се приема на доверие и винаги имат опция да сверят информацията. Това е хубаво, защото критичното мислене е ценност.

Имат различно отношение към храната

„Докато не си изядеш всичко, няма да станеш от масата!“ Познато ли ви е? Тази фраза и досега предизвиква неприятни спомени от детството. Днешните деца не са застрашени от подобно отношение към храненето. Много родители позволяват на наследниците си сами да избират какво да обядват или вечерят. Разбира се, това не означава, че им разрешават да ядат само шоколад, но и не те принуждават да седиш над чинията, докато не изядеш всичко. Всъщност родителите очертават границите, в чиито рамки децата могат да се държат както искат. Освен това днешните родители се вълнуват повече от качеството на храната, за да се хранят децата им пълноценно и балансирано. Отрано се обяснява защо захарта е вредна и какво представляват празните калории.

Ястията на мама - твърде калорични за съвременния живот

157c6c6cd616f458d56a6caf427711f8 XL

За тях плътната ангажираност не е важна

До неотдавна децата бяха максимално ангажирани: музикална школа, танци, чужди езици. Милениалите не търсят такава заетост. Поколението на днешните млади родители много повече се грижи за това детето да израсне открито, мотивирано и психически здраво. Важно е то не просто да изпълни домашното си, а да му бъде интересно да учи. Затова оценките също започнаха да губят своето значение. Ако детето получи двойка, може да разчита на подкрепа и помощ в семейството, а не на наказание и порицание. Разбира се, успеваемостта и амбициите все още са важни, но не заемат централно място. Често може да се чуе мнение, че училищните оценки не те подготвят за живота на възрастен, а по-скоро блокират творческото начало.

Те не са против технологиите

Тези родители не възразяват срещу използването на таблети и смартфони, защото сами не си представят живота без тях. Гугъл за тях е и баба, и бавачка. Днешните майки и бащи търсят съвети в интернет. Това е добра тенденция, защото така научават повече за развитието на децата си и създават тематични блогове и публикации, където могат да получат съвети и подкрепа от хора с подобни проблеми. Технологиите за милениалите и техните деца не са само развлечение, но и образование и общуване. Да, може би съвременните деца по-малко четат книги на хартиен носител, но това не е страшно. Те получават информация от други източници, в друг формат.

Новите технологии

451ad783554f7f3691069742672d8c22 XL

Те прекарват повече време с децата си

Времето, което родителите посвещават на децата си, днес е два пъти повече, а бащите отделят три пъти повече от вниманието си за общуване с тях. Това предизвика ръст на откровеността. Съвременните родители по-често се сприятеляват с поколението си, а децата са по-склонни да обсъждат проблемите и отношенията с приятелите си с тях. Подобни разговори ги правят по-свободни, осъзнати и комуникативни. Те умеят да анализират какво се случва с тях и имат по-висок емоционален интелект.

Родителското общуване в семействата стана по-плътно. Има роля и фактът, че в съвременното семейство границите между мъжките и женските задължения се размиват. Днес много мъже не се притесняват да поемат грижите за децата след раждането и се стремят да бъдат максимално въвлечени в живота им.

Източник: adme


Препоръчваме ви още:

Децата не са проект на родителя

Да ги научим да учат

Между два века

 

 

 

Последно променена в Сряда, 21 Август 2019 09:54

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам