Между два века

5 разлики между родителите "от вчера" и днесС появата на интернет и развитието на виртуалното общуване, животът ни се промени във всички сфери. И родителството не е изключение – стана по-осъзнато и активно. 
Само преди 10 години семейството се въртеше около детето, а сега детето е член на семейната общност като всички останали. Родителите не се лишават от културни и други „недетски“ удоволствия в полза на зоопарка или детския кът. А вместо да готвят специално меню за мъника, просто преминават на здравословно хранене. Как еволюират родителите от началото на 21 век до наши дни?


1. Изхвърлиха бибероните

Все повече майки се придържат към естественото хранене – кърмят на поискване поне 6 месеца, захранват с лъжичка, бързо осъществяват прехода към чашката. А преди 10-15 години беше екзотика да отглеждаш детето без биберон-залъгалка например. Докато отвори уста да заплаче и „заглушителят“ вече е наместен. А ако, не дай Боже, забравят залъгалката настъпва истинска суматоха.

Вижте 

Захранване водено от бебето

2. Не налагат тотален контрол

Съвременните родители предоставят повече свобода на децата си. Ако по-рано мъникът, който се катери по парапета, е бил свалян веднага, сега мама и татко са до него, предпазвайки го с усмивка. Детето има право на избор. То решава какво да облече или обуе (дори да не е съвсем адекватно). Не го тормозят с „лъжичка за мама, лъжичка за тате“, когато се храни, ако не му се яде. Не го обличат, ако каже, че не му е студено. Хиперопеката и суперконтролът бавно и сигурно пътуват към забвението.

Прочетете

Как да си отгледаме жертва


3. Доверяват се на бавачката

Ако преди години бавачките са били привилегия само на много заможните семейства, сега помощничка могат да си позволят повече родители. И не е само въпрос на средства. Доскоро битуваше мнението, че с децата трябва да се занимават бабите им, но днес много жени в активна възраст не са склонни да посвещават времето си изключително на грижи по внуците. Продължават да работят, имат интензивен личен и социален живот, хоби и увлечения. А родителите установиха, че добрата бавачка, която може не само да нахрани детето и да се разходи с него в парка, но и да го научи на нещо полезно например на буквите или на думи от английския език, е много добро решение за семейството. Важно е само да намериш жената, която ще „пасне“ на детето и родителите му.

Вижте

Закаляването през първата година


4. Не изнежват детето

Родителите престанаха на обличат децата си „като зелки“ (с няколко слоя дрехи) и отдавна не се придържат към правилото – детето трябва да е облечено като възрастните, но с един „кат“ повече. Подобно изискване има смисъл само ако е в количката и все още не се движи активно. Не се притесняват да го пуснат навън без шапка.
Те вече знаят, че прегряването е не по-малко опасно от измръзването.

Прочете Децата и околните


5. Атмосферата kids friendly


Все по-често в заведенията могат да бъдат видени детски столчета, менюто за малчугани не е изключение, а макар и бавно се наслагва тенденцията в ресторантите да не се ограничава присъствието на деца. Магазините също станаха по-достъпни – често може да бъде видяна майка, която пазарува с бебешката количка и това вече не учудва никого.

 

В по-ново време родителството от сложна наука се превърна в естествен процес, детето е пълноправен член на семейството, освободен от свръхопеката на възрастните, с право на избор и достъп до територии, които по-рано бяха абсолютно табу.

 

Източник: news.i.ua

Препоръчваме ви още:


Гладен ли съм, или ми е студено?

Капани за модерни родители
Как да създаваме радост и да отглеждаме щастие

Последно променена в Петък, 10 Ноември 2017 08:49
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Женската интуиция

Женската интуиция

25 Сеп, 2019 Забавно

Първият принцип на кавалерството

Първият принцип на кавалерството

24 Сеп, 2019 Татко Калоян

Измама за милиони?

Измама за милиони?

25 Сеп, 2019 Истории

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

За кожата на една готвачка

За кожата на една готвачка

03 Окт, 2019 Забавно

Кучешки истории

Кучешки истории

05 Окт, 2019 Любимци

С тийнейджъри на заколение

С тийнейджъри на заколение

29 Сеп, 2019 Забавно

Банско през есента

Банско през есента

01 Окт, 2019 Развлечения

Мамо, защо?

Мамо, защо?

23 Окт, 2019 Възпитание

В предишния живот съм бил генерал

В предишния живот съм бил генерал

21 Окт, 2019 Татко Калоян

Жена и багаж

Жена и багаж

19 Окт, 2019 Забавно

Прав ли съм? Прав съм!

Прав ли съм? Прав съм!

14 Окт, 2019 Истории

Отвори, неверна жено!

Отвори, неверна жено!

13 Окт, 2019 Забавно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам