logomamaninjashop

Идеалните деца на неидеалните майки

Как да говорим с децата, какви навици да им създаваме, за да ги предпазим от влиянието на улицата, как да ги мотивираме да учат, да помагат вкъщи, да си лягат без капризи (списъкът може да продължи още една страница). Краткият отговор на всички въпроси е един – престанете да си играете на идеални майки.

За кого се стараете?

Да бъдеш майка днес е значително по-сложно, отколкото преди 100 или 50 години, въпреки че се появиха много изобретения, чиято цел е да облекчават отглеждането на децата. Сложно е преди всичко, защото родителите получават много противоречива информация.

За да се ориентират как да отглеждат децата си, младите майки започват да четат форуми и се сблъскват с невероятния брой упреци и с агресията на жените, които правят нещата по-различно от тях. „Как въобще можеш да мислиш за изкуствено хранене?“, „Какво значи „ако нямам кърма“?“, „Генерирай кърма със силата на мисълта, иначе ще те линчуваме.“ Така примерно се обсъжда въпроса за храненето на новороденото в майчински групи и форуми. Подобни емоции и агресивни нападки се изливат върху всяка жена, която рискува да попита или да обсъжда това, което я вълнува.

И не са само форумите. Майките постоянно са принудени да се подчиняват на някакви неписани сектантски правила и суеверия от съвършено чужди хора, които ги съветват как да бъдат добри родители. Кой е създал стандарти за това? Кой изобщо има право да изисква нещо от тях? Тези въпроси се задават често. Майките се чувстват неловко заради своя „егоизъм“ и не знаят какво още да направят за детето си, опитват се да станат идеални родители. В крайна сметка вредят на себе си и на децата.

Почувствай се лош родител

afd36ce84d87b9358445bca2e522695b XL

Майката трябва да бъде доволна

Майката не трябва да бъде идеална и не трябва да се обвинява, че в нещо не е достатъчно опитна, че не е достатъчно всеотдайна, че няма право - това е вредно за детето. Майката трябва да бъде здрава и отпочинала. Сита и способна да държи очите си отворени, без клечки между клепачите.

Полезно е веднъж завинаги да се откаже от мечтата да стане идеален родител, защото в състезанието за титлата „идеална майка“ е невъзможно да останеш спокоен. Митичната идеална майка кърми при всеки писък на детето, лишавайки го от възможността да огладнее наистина и да разбере, че в този живот можеш нещо да постигнеш, за нещо да помолиш, да почакаш. Идеалната майка старателно възпитава безволево, нетърпеливо и капризно дете, което е свикнало с един писък да получава храна и да мълчи.

Идеалната майка затрупва детето с играчки, които не е имала в своето детство. В резултат детето не цени старанието й и не се учи да пази предметите, защото не разбира смисъла на загубата.

Идеалната майка не допуска ситуации, в които детето може да се разстрои, да се разплаче или обиди. И то пораства инфантилно, мързеливо, безотговорно и безхарактерно. Живее цял живот с майка си и не може да се откъсне от топлата й гръд. Нима това ви е нужно?

13 ненужни съвета към младата майка

872ede1c1b32b96ba8500685aaa6a3f8 XL

Идеалната майка е враг на себе си

Освен това майката, която неуспешно се стреми на бъде идеална, започва да се съмнява в себе си, да се обвинява, че днес е сгрешила, а вчера не е била достатъчно всеотдайна, а онзи ден е заспала по-рано без да дочака часа за лягане по режим. Идеалната майка успешно достига до финала на отпуска си с пълен букет от симптоми на емоционално прегаряне. Тихо ненавижда и детето си, и мъжа си, и колегите, които не могат да я познаят и се отдръпват при среща, защото е непредсказуема и неадекватна. И няма разумно обяснение за поведението й.

Какъв е резултатът? Искате ли да се похвалите във форумите и да разказвате каква добра майка сте?

Добре, да допуснем, че всички са прочели, възхитили са се и са ви завидели. После какво? Майчинските надбавки увеличиха ли се? Отношенията с детето ви подобриха ли се? Не. Нищо подобно не се е случило освен това, че сте се измъчили и намразили детето и майчинството.

Нереалните изисквания

Когато чета изискванията, които се поставят пред идеалните майки, косите ми настръхват. Това физически не е възможно. Глупаво е да се опитваш да надскочиш тавана, пробивайки го с главата си. Бих посъветвала сериозно да претегляте всеки съвет според източника му. Не е възможно при живо, активно и лазещо навсякъде дете да работите съсредоточено. Невъзможно е да спите с прекъсване, да се събуждате при всеки плач и да се наспите. Невъзможно е да успеете да свършите всичката домакинска работа, да готвите със слинг, да водите блог, а вечер да пишете дисертацията си. Няма чудеса.

Какво научих от майките на София

9f61d10d254b0dd13d20a8b04bc2ce8a XL

Какво значи за вас добра майка?

Помислете или по-добре напишете какво означават за вас думите „достатъчно добра майка“. И наистина ли е възможно да се превъплътите в желания образ като се съобразявате и с интересите на мъжа си? Напълно възможно е половината неща от списъка да не са ви необходими. Добавили сте повече точки, защото така е модерно, препоръчват ви го във форумите или по списанията.

Това, което наистина е нужно на всяка майка, е преди всичко да се погрижи за себе си. За да е в добро физическо състояние, да е емоционално адекватна. Ако тези условия не са налице и хоро да играете и целия дом да окичите с цветя, на детето няма да му бъде добре.

Децата са емпати. Нямат нужда от нова играчка, ако мама е прецакана. Много пъти съм забелязвала, че ако на следващия ден ми предстои не особено приятно или стресиращо събитие, децата стават непоносими. Трудно ми е да ги сложа да спят, започват да шумят, да се дразнят, да капризничат.

Защо? Защото всички деца разчитат емоционалното състояние на майка си и започват да го демонстрират. Може нервно да подскачате наоколо и да успокоявате разбушувалия се тайфун, но собственият ми опит показва, че нищо не помага, докато продължавате да нервничите, а плачът на детето още повече ви напряга.

Захвърлете всичко и се успокойте. От личен опит знам, че когато се дистанцирам и се погрижа за емоциите си, децата автоматично се успокояват. Ако започна да им се карам, да се усмирят, да не тичат, да легнат да спят, ще са ми нужни много повече от 30 минути, времето за което аз мога да подредя мислите и чувствата си.

Правете същото. Опитайте да успокоявате себе си, а не детето. Откажете се от безумната идея да бъдете добри в очите на някой чужд, непознат, който живее само в интернет. Трябва на вас да ви е добре. Тогава и на детето ще му е добре. Освен това нещо, което е сработило при друга майка и нейното дете, може да не сработи при вас. На наистина добрите майки им се налага всеки път да търсят ново решение.

Съобразете се със своя комфорт и благополучие, вместо да се тормозите от мненията на неизвестни експерти за възпитанието на детето. За цялото семейство ще е по-добре да се научите да поставяте своите интереси на първо място в йерархията – над капризите на детето и над безмозъчните съвети на другите.

Автор: Олга Юрковска


Препоръчваме ви още:

Из групите на майките

С какво да наплашим родителите днес?

Основи на екологичното общуване с млади родители

 

 

Последно променена в Понеделник, 06 Март 2023 10:03

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам