logomamaninjashop

Затрупани с подаръци

 „Подарява се много повече от необходимото и повече, отколкото едно дете може да понесе.”

Франсеск Нунес от Открития университет на Каталуния обяснява колко е важно да въведем ред в броя на подаръците за децата тази Коледа

Деца, които получават твърде много подаръци за Коледа. Родители, които правят твърде много подаръци на децата си. Лабиринт без изход, който става по-страшен по празниците. „Сега е много по-лесно да подаряваме, сякаш сме принудени и мотивирани да го правим не само морално; изглежда, че това е някаква социална отговорност, наложена от икономиката, рекламата и маркетинга, които ни заобикалят”, обяснява по телефона Франсеск Нунес – доцент и ръководител на Магистърската програма по хуманитарни науки в Открития университет на Каталуния.

Идеята, че подаряването предполага получаване и даване, благоприятства факта, че подаръците са най-важното по това време на годината. „Много е трудно човек да разреши лично за себе си проблема с прекалено големия брой подаръци тъй като, повтарям, това е социален проблем”, подчертава Нунес. - „Наистина едно такова решение би могло да бъде възпитанието, насърчаването на промяна в поведението, която дава даден урок, но заради социално-икономическата ни система сме заобиколени от празненства, от служебни и от семейни тържества, от подаръци... и се потапяме в нещо, от което трудно се излиза. Коледата ни залива отвсякъде.”, добавя експертът.

Колко подаръка са нужни за щастие?

8d49e1f42a25f39552b52fa6de90477e XL

„Сложно е да изоставим традицията, правилното, наложеното, да отделим количеството от качеството, за да могат децата ни да научат разликата. Това, което е съвършено ясно, е, че именно родителите превръщаме децата си в едни превъзбудени и отрупани с подаръци човечета.” Това несъмнено оказва отражение върху детето с две ясни последици: първо, то не цени материалното, и второ, емоционалният компонент от претрупването с подаръци е свързан с фрустрацията, отегчението или разочарованието. „Ако имам два подаръка под елхата, сигурно няма да изгубя радостта от тях, но след като съм отворил 50, вероятно ще съм уморен, отегчен и пренаситен. Малките постепенно губят радостта, което можем да обясним със закона за намаляващия коефициент на полезно действие, според който шестият подарък не радва така, както първия, и т.н.” Подарява се много повече от необходимото и повече, отколкото детската емоционалност може да приеме и понесе - „в подчинение на консуматорската динамика, която както възрастните, така и обществото, прехвърляме на най-малките”, настоява експертът.

Този надут декември!

b9761710e2d567efefc41798919e031b XL

Какво става, ако например една година по някаква причина детето, свикнало да получава хиляди подаръци, изведнъж получи само един? „Може да настане катастрофа, да не разбере какво се е случило, да се потисне и да реши, че е сгрешило някъде. Ще се почувства разочаровано. Решението е трудно. Мисля, че е най-добре да не сме толкова радикални и детето да се научи малко по малко да не цени само количеството, но и качеството, да се радва, че има това, което желае”, обяснява Нунес.

Как да постъпим в такъв случай? Всяка стъпка, колкото и да е малка, да наложим контрол и ред помага. „Например, ако детето обикновено получава 80 подаръка и намалим броя им с 20%, следващата година то ще получи с 16 подаръка по-малко”, аргументира се експертът. Или например в големите семейства „може да се направи опит за ограничаване на броя на подаръците от един роднина, макар че трябва да се внимава с организацията, която е сложна, тъй като всички искат да подаряват”.

Експертът ни дава пример как да контролираме количеството подаръци, които ще получи детето ни тази Коледа: той ограничава броя на вещите до четири: нещо за четене, нещо образователно (боички, пластилин), нещо необходимо (тетрадка, палто) и накрая нещо, което желае – играчката, за която е молило във всичките си писма до Дядо Коледа.

Казано накратко: „Тази Коледа децата ни сигурно ще получат много подаръци, нямаме изход, но можем да въведем ред. Малка промяна сега може да помогне на детето ни постепенно да промени ценностната си система и да отдава повече значение на качеството, отколкото на количеството, за да оцени истински радостта.”, заключава Нунес.

Автор: Каролина Гарсия за „Ел Паис”, превод - Татяна Иванова


Препоръчваме ви още:

Игра за Коледа

В търсене на коледния дух

Невидимите подаръци

 

 

 

Последно променена в Петък, 21 Декември 2018 00:02

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам