logomamaninjashop

28 неща, които никой не ви каза за предпубертета

За особеностите на преходната възраст

Когато блогърката Кришан Бриско пише този текст, дъщеря й е на 10 години. Според нея възрастта 10-13 години е един от най-сложните периоди. С желание да е полезна на родителите, чиито деца са връстници на дъщеря й, тя публикува своите наблюдения за пътя, който трябва да измине всеки родител на дете, поело към пубертета.

"Всеки ще ви даде добър съвет за бебешката възраст и ще ви съчувства за периода на пубертета. Но никой не казва както ни очаква точно преди това. Когато станах майка на 10-годишно момиче, осъзнах, че плувам в твърде мътни води. Понякога се боря да остана на повърхността с дни. Друг път ми се иска това време да не свършва. Ето какво никой не ми каза за предпубертета."

44715951 m

1. Синдромът на празното гнездо започва много преди да напуснат дома – порасналото дете все още е до вас, но вече разбирате, че денят, в който ще си отиде, наближава.

2. Детето ви прави грешен избор и вие започвате да се притеснявате за бъдещето му. В крайна сметка това не е толкова страшно – всеки от нас е имал грешни избори.

3. Знаете колко е важно за бъдещето му точно сега да учи по-добре! Но да му помагате става все по-трудно и задачите ви се струват истинско мъчение.

4. Много хора ви казват, че вашето дете има късмет с родителите си, но вие знаете, че е точно обратното - вие сте късметлиите.

5. Минали са толкова много години от времето, когато детето ви беше съвсем малко, но все така силно ви се иска животът да тече по-бавно.

6. Отново надничате в стаята му нощем – просто за да се убедите, че не му е студено или да го целунете още веднъж, докато спи.

7. Трогвате се до сълзи, когато ви хване за ръка или ви целуне – прекрасно е, че все още не е надрасло спонтанната проява на любов.

Супермамите не плачат

10325348 l

8. В училище му казват, че Дядо Коледа и Фея на зъбките не съществуват, но на вас ви се иска детската приказка да продължи и упорито твърдите обратното.

9. Понякога ви спохожда желанието да сте връстник на детето си, за да можете да го защитите в училище. Бъдете внимателни – когато ви обземе желание да се нахвърлите с презрение върху някой училищен хлапак, спомнете си, че сте възрастни хора.

10. Иска ви се да се притечете на помощ на детето си, но се налага да вярвате, че то е способно да отстоява себе си, защото вие сте го научили на това.

11. Бурята на хормоните започва - ще я видите как променя тялото на сладкото ви мъниче.

12. Започва да ви вълнува все повече гардеробът на детето – тялото му се променя и някои дрехи вече стават неподходящи.

13. Установявате, че понякога външността на детето не съответства на постъпките му – изглежда като голям човек, а върши глупости. Не забравяйте, че на него му е много по-трудно да разбере и приеме това несъответствие.

14. Бъдете сигурни, ще ви проучи основно – ще гугълства, ще наднича в профилите ви в социалните мрежи. Ще търси информация тайно от вас. Ще направи същото и за себе си и за своите приятели. Тогава ще си зададете въпроса – защо изобщо му трябваше този интернет.

15. Ще поиска смартфон, защото всички в училище имат. На вас ще ви се прииска да го прехвърлите на домашно обучение.

16. Изведнъж ще установите, че е възможно да изпитате чувство за безизходица и оптимизъм в един и същ ден.

17. Детето ви ще предяви право на лично време и пространство.

Имат ли децата право
на лично "виртуално" пространство?

65551235 m

18.  Ще започне да се срамува от вас. Разбира се, вие не правите нищо особено, просто го щипвате по бузата пред приятели или разказвате смешни спомени от ранното му детство. Това вече го дразни.

19. Ще поплачете, защото детето се е скарало с приятеля си и се е прибрало в училище, заявявайки че никога повече няма да се върне там. Да, в такива ситуации лепенката и мамината целувка не са достатъчни, за да го утешите.

20. Ще започнете да му се извинявате по-често. То ще прави същото. Предстои ви да се извинявате за много неща един на друг.

21. Ще ви се прииска да прекарвате повече време заедно и да сте в течение на всичко, което се случва с него.

22. Приятелите идват и си отиват, но мама е завинаги.

23. Когато дойде време на разговора за отношенията с другия пол, ще си спомните как постъпваше вашата майка и ще искате да направите точно обратното.

24. Като стана дума за майки, ще се молите думите на вашата да не се сбъднат и детето да не ви върне в пубертета за всички притеснения, които сте й причинили. А ако се окаже права, ще се радвате, че все още не се е стигнало до това.

Пубертетът - неизбежното зло

25. Ще станете експерти в произнасянето на ободряващи речи и напътствия.

26. Ще започнете отново да търсите помощта на приятелите си, както правехте, когато детето ви беше бебе.

27. Детето ще ви помогне да прозрете, че въпреки богатия си житейски опит, все още нищо не сте виждали.

28. Понякога ще се противопоставя на проявите ви на нежност пред други хора, понякога ще ви пренебрегне, докато тича към приятелите си. Ще ви стане тъжно, може дори да си поплачете тайно. Но вашата целувка все пак ще му е необходимост. Тогава ще разберете, че макар да пораства с всеки ден, вие все още сте му нужни. И тогава ще сте благодарни, че сте майка.


Препоръчваме ви още:

5 тийн фрази, които ни вбесяват

Пубертетът и лъжите

Тийнейджърското безсъние

 

 

Последно променена в Понеделник, 16 Април 2018 09:10

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам