logomamaninjashop

Внимание, вратите се затварят!

Как да не попаднете в капана на нежеланата връзка

Ако кажа, че е по-добре жената да работи, отколкото да зависи финансово от мъжа до себе си, домакините се обиждат. Изглежда, сякаш обезценявам труда им. Веднага си представям жена, която е избрала да изпълнява стотици ежедневни, мъчителни, трудни и невидими дейности, благодарение на които семейството ѝ може да съществува нормално. Мога да си представя какво чувства тази жена, когато прочете, че е по-добре да работи в офис. Не, не обвинявам, не става дума за това.

Вие изобщо не сте задължени да изживеете целия си живот в страх да не останете „край печката“, ако мечтата ви е да имате многодетно семейство или просто уютен дом за двама. Ако мъжът до вас е най-добрият ви приятел и не проверява в касовия бон дали чорапогащите, които сте си купили са от намаление. Ако за вас няма нищо по-приятно от това да правите малката ви вселена уютна и красива. В крайна сметка не сте задължени да готвите ежедневно обяд от три ястия, съществуват всякакви варианти, които може да устройват двойката ви. Единственият съветник, който има решаващ глас в избора „дом или кариера“ е сърцето ви.

Когато си сложил розовите очила

f22faa60a999f32e51c965f3ad5fd55a XL

Достатъчно е да вземете някои елементарни мерки, които ще ви предпазят от сюжета „останах с дете на ръце и без средства за съществуване“. Едва ли човекът, който ви обича, ще има нещо против. Напротив, той горещо ще подкрепи вашия стремеж към независимост, защото дори и да не ви изостави някога, е напълно възможно да се разболее или да се изтощи. Той не би искал да вижда жена си безпомощна.

Не стеснявайте кръга си на общуване

Да, първите месеци и години на брака са наистина всепоглъщащи, вие двамата сте си самодостатъчни. Лесно е да се отдалечите от приятелите си, когато изобщо не ви е до тях. Става лошо, когато това се превърне в тенденция. Още по-лошо е, когато мъжът ви е категорично против „външните контакти“ (това е много тревожен признак). Ако със седмици нямате време да се срещнете с приятелка, защото сте затънали в семейни ангажименти, ще трябва да се замислите, защото в труден момент няма да има към кого да се обърнете за помощ. Хубаво е мъжът до вас да е най-добрият ви приятел, лошо е, когато е единственият.

Придобийте някакви умения

Звучи странно, но да имаш професия „в резерв“ е жизнена необходимост. Не е важно дали сте я имали преди връзката, никога не е късно да научите нещо ново. Може да се научите да декорирате, да правите маникюр, да печете торти по поръчка – каквото ви идва отръки. Така ще имате вариант, в случай че спешно ви се наложи да се справяте сами с финансите.

Не се притеснявайте да отстоявате правата и интересите си

Разбира се, не става дума да теглите чертата на вашата половина от спалнята. Но когато всяко придобито по време на връзката ви имущество е еднолична собственост по документи само на партньора ви, има риск да престане да ви гледа предано в очите и да ви пита: „Имаш ли ми доверие?“, а с леден тон да ви каже: „Обичам друга, върви си, тук няма нищо твое.“ По принцип мъжът, който не е готов да ви защити финансово и не смята домашната работа за труд, е добър повод спешно да започнете да търсите работа и адвокат по семейно право.

17 неща в съвместния живот, които ни вбесяват

9656fa3efc512cc7d1146776c8ea9f23 XL

Кажете твърдо „не“ на репродуктивното насилие

Жената е най-уязвима, когато е в майчинство. Точно на нея ѝ е най-трудно да намери работа и изход от сложна ситуация, да осигури себе си и детето, да запази социалните си връзки. Дори при най-добро стечение на обстоятелствата, на младата майка едва ли ще ѝ остане време за курс по икебана, срещи с приятели и уроци по английски. Освен това тя вече носи отговорност не само за себе си, а и за детето. Ако някой наистина е безпомощен – това е бебето.

Ако чувствате, че в момента нямате сили да раждате дете (или да имате още едно) не се поддавайте на аргумента: „Детето си идва с късмета, все ще се оправим.“ или „Щом едно време са се справяли, и ние ще можем.“ За секунда си представете (дори да ви звучи невероятно) следната ситуация: сутринта мъжът ви е тръгнал за работа, а вечерта ви праща есемес: „Размислих, рано ми е да ставам баща.“ Вие трескаво търсите изход от ситуацията, превъртате в главата си множество варианти или не можете да си представите какво ще се случи оттук нататък – край на всичко? Именно от вашия отговор на този въпрос зависи да планирате или да не планирате бременност точно в този момент.

Научете се да живеете без него

Има една проверена в живота истина – за да се научиш да живееш с някого, трябва да се научиш да живееш и без него. Най-лошото, което може да се случи при пожар, земетресение и развод е паниката. Нека в момента всичко е прекрасно и партньорът ви да е до вас. Замислете се, ако не си представяте живота без любимия. Няма да ви е до търсене на работа, когато се разпадат отношенията на зависимост. Да, малко са случаите, в които хората скачат от радост, когато се разделят. Самотата и тъгата са естествени реакции. Невъзможността да преживеете и ден насаме със себе си и желанието да извършите нещо непоправимо само при мисълта за раздяла, са много по-плашещи признаци. Историята на Ромео и Жулиета можеше да не завърши трагично, ако двамата влюбени бяха запазили разсъдъка си. Но героите на Шекспир са тийнейджъри, а ние сме възрастни хора, които знаят, че най-добрият начин да намериш изход от трудно положение е никога да не попадаш в него.

Източник: matrony


Препоръчваме ви още:

Семейството е единение

Карате ли се за пари?

Около развода

 

Последно променена в Сряда, 03 Април 2019 08:43

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам